ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για «μέρα της μαρμότας» μιλούν οι Ευρωπαίοι

«Στα σχοινιά» στριμώχνουν την Αθήνα οι δανειστές

Στα «σχοινιά» στριμώχνουν την Αθήνα οι δανειστές, λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup: Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν κλείσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τα προαπαιτούμενα… δόση δεν έχει! Εκτιμήσεις για «αναταράξεις» και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις.

του Βαγγέλη Δουράκη

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο από … γνωστό Ευρωπαίο αξιωματούχο που από την μια λέει πως πήρε τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς για έγκαιρη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την δόση των 2,8 δισ., από την άλλη όμως προειδοποιεί πως αν χαθούν οι προθεσμίες… δόση δεν έχει!

Η Αθήνα δηλώνει πάντως πως θα «κλείσει» μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις, που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης με αφορμή την άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup, την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα, τόνισε ότι οι 15 προαπαιτούμενες δράσεις είχαν συμφωνηθεί να γίνουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο η κυβέρνηση ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτή την παράταση, η διαδικασία βρίσκεται εντός των προθεσμιών, ενώ η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Πρόσθεσε, όμως, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα ώστε να προετοιμαστεί στη συνέχεια η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο υπάρχει καλή εποικοδομητική προσέγγιση από όλες τις πλευρές και πολύ καλή διάθεση. Βέβαια, συνέχισε, διαφορές υπάρχουν, όχι μόνο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, αλλά ακόμη και στο εσωτερικό των θεσμών, καθώς δεν συμφωνούν όλοι σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα.

Οι σημαντικότερες προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην  αγορά ενέργειας, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εκταμιευθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου, διαφορετικά θα χρήματα θα πάψουν να είναι διαθέσιμα και θα απαιτηθεί νέα απόφαση των υπουργών και επικυρώσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

Ανέφερε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό θα γίνει αφού προηγουμένως εκπληρωθούν τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Η σλοβακική προεδρία καταθέτει , πάντως, στο  κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής μια πρόταση, που σίγουρα στα… αυτιά της Αθήνας ηχεί ως απειλή για επιβολή Μνημονίου… διαρκείας!

Η Σλοβακία βάζει στο τραπέζι την πρόταση για σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ ου θα βάζει αυτόματα σε διαρκές Μνημόνιο όσες χώρες ξεφεύγουν σε έλλειμμα και χρέος...

Χωρίς πολλά πολλά το νέο Ταμείο θα υποχρεώνει σε προγράμματα σκληρής λιτότητας και βαρύτατης φορολόγησης, τις χώρες «αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης..

Ως τώρα από Μνημόνιο έχουν περάσει Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρος Η μόνη που παραμένει ακόμη σε Πρόγραμμα είναι η Ελλάδα!

Την ίδια ώρα, με τίτλο «η μέρα της μαρμότας» έκθεση του Eurasia Group εκτιμά πως θα προκύψει νέα ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Βερολίνου και ΔΝΤ το πρώτο τρίμηνο του 2017 ακριβώς την ώρα που η Ελλάδα θα χρειάζεται χρήματα. Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις καταδικάζει τη συζήτηση για το χρέος.
Το ελληνικό deja-vu σχολιάζει και η Deutsche Welle, αναφέροντας πως είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι σε διάστημα ενός χρόνου, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εμπρόθεσμα οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος. Πόσο μάλλον όταν το Δημόσιο καλείται στην επόμενη αξιολόγηση να μεταρρυθμίσει το ίδιο το Δημόσιο!

Εννέα στους δέκα ψηφοφόρους χάνουν την πίστη τους στον Τσίπρα γράφουν οι Βρετανικοί Times:  τονίζοντας ότι η υποστήριξη του λαού προς τον Αλέξη Τσίπρα, βυθίσθηκε σε νέο χαμηλό ποσοστό, σύμφωνα με δημοσκόπηση, όπου εννέα στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν απογοητευμένοι απο την κυβέρνηση, μόλις ένα χρόνο από τη νίκη του στις εκλογές με 35,5%. Από τότε οι συντάξεις έχουν κοπεί, οι φόροι έχουν αυξηθεί και κρατικές εταιρίες έχουν πουληθεί.

Ο πρωθυπουργός Τσίπρας καταρρέει στις δημοσκοπήσεις... σύμφωνα με το Spiegel.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NB 11:24 08/09/2016

    ’Χωρίς γραμμάτια και συναλλαγματικές’’.
    Γράφει ο Ν Βράχος
    Μόνο με το Γιώργο Παπανδρέου, μπορεί αυτός ο τόπος να πάει μπροστά. Η Ελλάδα, για να μπορέσει να επιβιώσει και να συμβαδίσει με τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζεται σύστημα και νέους ανθρώπους χωρίς δεσμεύσεις. Χωρίς γραμμάτια και συναλλαγματικές. Χρειάζεται έναν δοκιμασμένο πρωθυπουργό , ΕΝΤΙΜΟ, αγωνιστή, με διεθνές κύρος και λόγο, με μια ομάδα έντιμων συνεργατών, που θα αναστηλώσουν τη χώρα και θα αγωνιστούν για την κοινωνική δικαιοσύνη των Ελλήνων. Απλούς Έλληνες, μορφωμένους, αποφασισμένους με συναίσθημα, ανθρωπιά και συναίσθηση της σοβαρότητας και της ευθύνης, χρειαζόμαστε.
    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έδωσε δείγμα γραφής και μέσα σε ένα χρόνο ψήφισε τέτοιους νόμους, ώστε να πιάνονται οι ‘’ΜΕΓΑΛΟΙ’’ που είχαν φορολογική ασυλία αφ΄ενός, και αφ΄ετέρου να συλλαμβάνονται ΟΛΟΙ!!! χωρίς εξαιρέσεις. Οι επώνυμοι μεγαλοφοροφυγάδες που ‘’φιλοξενούνται’’ στον Κορυδαλλό, είναι μία μικρή επιβεβαίωση, της επιτυχίας του συστήματος των νέων διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και ΔΕΙΓΜΑ του : Τι μπορεί να κάνει ένας υπουργός ,όταν είναι Έλληνας και θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα.
    Εξ άλλου, όλοι σήμερα συμφωνούμε με τους νόμους που ψήφισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού στην ουσία, είναι υλοποίηση των όσων ζητούσαμε να γίνουν και να εφαρμοσθούν. Τι άλλο ζητούν οι Έλληνες πολίτες παρά, έντιμους και εργατικούς πολιτικούς που να κάνουν τη δουλειά τους σαν κάθε φιλόνομος πολίτης.
    Δηλαδή το ‘’αυτονόητο’’ το θεωρούμε…τύχη?
    Δηλαδή θεωρείται ‘’τύχη’’ να βρεθεί ένας ‘’δημόσιος υπάλληλος’’ να κάνει τη δουλειά του?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.