ΕΛΛΑΔΑ

«Η οικονομία γυρίζει»

Σταθάκης: Ανάπτυξη 2,7% στο δωδεκάμηνο Ιούνιος 2016 - Ιούνιος 2017

Σε δωδεκάμηνη βάση, Ιούνιος 2016 με Ιούνιο 2017, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,7% δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης μιλώντας στον Σκάι.
stathakis

Τόνισε πως το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε άνοδος 0.2% και πως οι εκτιμήσεις είναι ότι και το τρίτο τρίμηνο θα είναι ανοδικό. Εκτίμησε πως το τέταρτο τρίμηνο είναι κρίσιμο και ότι αν έχει θετικό πρόσημο τότε με τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικό πρόσημο σημαίνει ότι η οικονομία μπαίνει στην ανάπτυξη. Γι' αυτό είπε ο κ. Σταθάκης η κυβέρνηση σημειώνει ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής που γυρίζει η οικονομία. Σε αυτό υπογράμμισε πως υπάρχουν ενδείξεις με τις εξαγωγές, την σταθερή αύξηση της απασχόλησης και άλλους δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία γυρίζει.

Τόνισε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ.ευρώ της υποδόσης. Είπε πως δεν έχει στην ατζέντα του στη διαπραγμάτευση θέμα για τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Για τις τηλεοπτικές άδειες υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέσπισε όρους και κανόνες και ρύθμισε το τηλεοπτικό τοπίο κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.

Για τις τράπεζες

Για τις τράπεζες ανέφερε ότι σύντομα θα οριστούν οι διοικήσεις και πως πλέον δανείζονται από την ΕΚΤ με τους ίδιους όρους όπως οι άλλες τράπεζες ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας συνδυάζεται και με το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ανέφερε ότι έχουν ψηφιστεί τα απαραίτητα εργαλεία και πως η Τράπεζα της Ελλάδας πλέον είναι αρμόδια για να δώσει τις άδειες στις εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια. Είπε ότι εκκρεμεί για τη δεύτερη αξιολόγηση η ρύθμιση για τα χρέη επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τη διαπραγμάτευση

"Είναι διαχειρίσιμες και οι δύο ενότητες, δεν βλέπω σημείο εμπλοκής", δήλωσε για τη διαπραγμάτευση ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως "επιδίωξη μας είναι να κλείσουν όλα τα θέματα της αξιολόγησης", σημειώνοντας πως πολλά από αυτά είναι περίπλοκα και δεν λύνονται αυτόματα.

Για τη διοίκηση του υπερταμείου

Για την διοίκηση του υπερταμείου και σε ερώτηση εάν η Αθήνα θα δεχθεί την πρόταση για τον κ. Λε Πάπ σημείωσε πως η "διαπραγμάτευση για τα όλα τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο Ταμείο θα είναι συνολική".

Για τις ΔΕΚΟ

Για τις ΔΕΚΟ που θα συμμετέχουν στο υπερταμείο είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένο στρατηγικό πλαίσιο, σημείωσε ότι συμμετέχουν εκεί για να μεγιστοποιηθεί η αξία τους και πως το σχέδιο στηρίζεται στο γαλλικό μοντέλο αξιοποίησης των κρατικών συμμετοχών και επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι το γεγονός ότι μεταφέρονται οι επιχειρήσεις στο υπερταμείο δεν σημαίνει πως χάνεται η σχέση με το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο χαράσσει την πολιτική.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Στο κόκκινο η οικονομία με 18.000 επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο.
  ======================================================
  Στοιχεία-σοκ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δίνει νέα έρευνα της Marc για την ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία όλοι οι δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο».

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύει η Realnews, το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα
  είναι καυτό, με χιλιάδες επιπλέον επιχειρήσεις να κλείνουν και χιλιάδες εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία.

  Τα στοιχεία σε αριθμούς

  • Μέχρι τα τέλη του 2016 αναμένεται να βάλουν λουκέτο ακόμη 18.000 επιχειρήσεις που έρχονται να προστεθούν στις 18.000 που έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, με επιπλέον 38.000 εργαζομένους να οδηγούνται στην ανεργία.
  • Συνολικά 4 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο με τη βιωσιμότητά τους να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 280.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους μισθούς, ενώ 2 στους 10 προτίθενται να μειώσουν περαιτέρω τους μισθούς ή τις ώρες εργασίας έως το τέλος του 2016.
  • Βαρίδι για τις ΜΜΕ αποτελούν τα χρέη που έχουν σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, και ΔΕΚΟ: Τέσσερις στις 10 ΜΜΕ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, μία στις πέντε στις ΔΕΚΟ, ενώ μία στις δέκα δηλαδή 70.000 επιχειρήσεις έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
  • Επιπλέον, 45.000 επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών.

  Στα 235 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων

  Σε περίπου 235 δισ. ευρώ – 55 περισσότερα από το ΑΕΠ της χώρας – αναμένονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν οι Ελληνες πολίτες σε εφορία, ταμεία, και δάνεια ακόμη και για λογαριασμούς ρεύματος και νερού.

  Μόνο στις εφορίες 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν 89,8 δισ. ευρώ και – μάταια – το ΥΠΟΙΚ αναζητεί τα χρήματα αυτά μέσω των κατασχέσεων!

  Οσον αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι οφειλέτες έφθασαν τους 649.709 τον Ιούνιο, με τα ληξιπρόθεσμα να αγγίζουν τα 26 δισ. ευρώ. Σε ένα μήνα μόνο μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου οι οφειλέτες των Ταμείων αυξήθηκαν κατά 21.338. πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών που έχει καταγραφεί από τα Ταμεία.

  Σε ελεύθερη πτώση η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ

  Οι Έλληνες περιορίζουν πλέον τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στο ελαιόλαδο και ζυμαρικά (10%), γαλακτοκομικά (8%), φρούτα και λαχανικά (6%).

  Παράγοντες της αγοράς αναμένουν μεγαλύτερη αποχή από την κατανάλωση λόγω της συρρίκνωσης των ειδοσημάτων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει με απώλειες περίπου 5%.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.