ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός για την «επόμενη μέρα» στο τηλεοπτικό τοπίο

Σταυρόλεξο για το Μαξίμου το «μαύρο» στα κανάλια

Παρά τη διάχυτη ικανοποίηση του επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την έκβαση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και το απροσδόκητα υψηλό τίμημα, ο χρόνος των 90 ημερών για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία από τις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας άδειες κυλάει αντίστροφα και το Μαξίμου έρχεται αντιμέτωπο με έναν νέο πονοκέφαλο.

Ήδη, στην κυβέρνηση βλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τα κανάλια που απέτυχαν να εξασφαλίσουν άδεια, να επιτίθενται στο Μαξίμου και να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα ρίξει «μαύρο» στα κανάλια. Εξάλλου, ο γόρδιος δεσμός για το Μαξίμου καθίσταται δυσκολότερος στην περίπτωση των λειτουργούντων με ομαλό τρόπο καναλιών, όπως ο Alpha και το STAR, που δεν χρωστούν, θεωρούνται «καθαρά» και πληρώνουν κανονικά τους εργαζόμενούς τους.

Εντολή Τσίπρα

Η προοπτική, λοιπόν, να πέσει «μαύρο» στα κανάλια αυτά και να βρεθούν 1.000 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στον δρόμο προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και για λόγους εντυπώσεων, αλλά και για λόγους ουσίας. Οι εντυπώσεις αφορούν στην
επιδίωξη της κυβέρνησης να μην «εξουδετερωθεί» επικοινωνιακά ο θετικός αντίκτυπος του διαγωνισμού από τις ανθρώπινες τραγωδίες που προφανώς θα δημιουργήσει το «λουκέτο» στα κανάλια, ενώ η ουσία αφορά σε αυτές τις τραγωδίες, για αυτονόητους λόγους.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς και το επιτελείο του συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση του θέματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε λύσεις και προτάσεις ήδη από την περασμένη Παρασκευή, σε ειδική σύσκεψη που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποτιμηθεί η έκβαση του διαγωνισμού για τις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου τηλεοπτικές άδειες.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αναλάβει να ανακοινώσει ορισμένες από τις λύσεις αυτές στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μην αφήσει να «σέρνονται» οι κατηγορίες περί «μαύρου», αλλά και να προλάβει τις όποιες εξελίξεις κατά την εκκίνηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του τηλεοπτικού τοπίου.

Πιέσεις προς καναλάρχες

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει ένα σχέδιο για την απόκρουση του ενδεχομένου μαζικής ανεργίας στον τηλεοπτικό κλάδο ήδη από σήμερα. Ως γνωστόν, στις 3 το μεσημέρι, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, τη φροντίδι του οποίου
διεξήχθη η 70άωρη διαδικασία, θα συναντηθούν στο Μαξίμου με τους προσωρινούς υπερθεματιστές. Στην συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, δε θα εξεταστούν μόνο τα επόμενα βήματα και τα διαδικαστικά θέματα για την αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα ζητήσουν από τους νέους, αλλά και τους νυν καναλάρχες, να απορροφήσουν κατά προτεραιότητα προσωπικό από τα εν λειτουργία κανάλια που δεν πήραν τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προοπτική της μαζικής ανεργίας για εκατοντάδες
δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Σημειωτέον, ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πέραν των 800 εργαζομένων που υποχρεούνται να προσλάβουν οι δύο νέοι καναλάρχες, δηλαδή ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, υπάρχουν «κενά» και στα εν λειτουργία κανάλια που πήραν άδεια. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, ο ΣΚΑΪ εμφανίζεται να λειτουργεί με 340 εργαζομένους και, άρα, βάσει των προδιαγραφών του νόμου με τον οποίο κέρδισε την άδεια, υποχρεούται να προσλάβει άλλους 60 εργαζόμενους για να
πληροί τα τυπικά κριτήρια διατήρησης της πανελλαδικής εμβέλειας άδειας.

Αντεπίθεση

Ταυτόχρονα, το Μαξίμου ήδη από χθες αντεπιτίθεται στην αντιπολίτευση –και δη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ- αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, καταλογίζοντας στα δύο κόμματα που συγκυβερνούσαν όταν έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ «κροκοδείλια δάκρυα». «Δεν είναι φυσικά πρωτοφανές, μια επιχείρηση που προσπαθεί να λειτουργήσει αντίθετα με τους νόμους, να βάζει μπροστά τους εργαζόμενους. Ούτε είναι πρωτοφανές, να σέρνεται η Νέα Δημοκρατία πίσω από κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια. Ας σημειώσουμε ότι την ίδια στιγμή που συντάσσεται με τους καναλάρχες που χάνουν την τζάμπα άδεια, και χύνουν μαζί τους κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται και με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, ζητώντας, στο πλευρό τους, ανεξέλεγκτες απολύσεις», σημείωναν ήδη από χθες το απόγευμα κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας: «Είναι άλλωστε το κόμμα, που ως κυβέρνηση γύρισε απλά τον διακόπτη στην ΕΡΤ, πετώντας στον δρόμο πάνω από 2800 ανθρώπους. Αλλά τότε, το πόσοι χάνουν τη δουλειά τους δεν ήταν σημαντικό για την ΝΔ. Όπως δεν ήταν και για τα ιδιωτικά κανάλια, που τότε υπερθεμάτιζαν, αλλά σήμερα αγωνιούν «για τον κόσμο που θα χάσει τη δουλειά του».

«Βλέπουμε λοιπόν ξαφνικά ένα υπέρμετρο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους. Ενδιαφέρον που σε καμία περίπτωση δεν είδαμε όταν 700 άνθρωποι απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις από το ALTER. Όταν 800 άνθρωποι απολύθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από την Ελευθεροτυπία. Όταν 200 άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους κατά την μεταβίβαση του ALPHA. Όταν η αδιανόητη πρακτική των ιδιοκτητών του ΜΕΓΚΑ οδηγεί 500 ανθρώπους στον δρόμο. Όταν, τα χρόνια της κρίσης, περισσότεροι από 3000 εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που προκειμένου να μην την χάσουν, έχουν υποκύψει σε ωμούς εκβιασμούς και έχουν οδηγηθεί σε δραματική υποβάθμιση των εργασιακών τους σχέσεων. Ούτε μισή κουβέντα δεν ακούστηκε για όλα αυτά. Διότι η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι, θυμούνται την έγνοια τους για τους εργαζόμενους, μόνο όταν θέλουν να υποκρύψουν πίσω της κάποιο εργοδοτικό συμφέρον», προσθέτουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι «στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται απλά για την απαίτηση κάποιων καναλαρχών να συνεχίσουν να κατέχουν παράνομα τις συχνότητες». «Και, για να τα λέμε όλα, αυτοί που σήμερα βγαίνουν στα κεραμίδια για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν,
επειδή ο νόμος προβλέπει ως ελάχιστη προϋπόθεση για την διεκδίκηση συχνότητας, 400 θέσεις μόνιμης απασχόλησης ανά επιχείρηση. Δηλαδή 1600 θέσεις απασχόλησης συνολικά», καταλήγουν κυβερνητικές πηγές, διαβεβαιώνοντας πως «αντίθετα με τα όσα διακηρύσσουν οι κλαίοντες κροκόδειλοι, η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και πολύ προσεκτικά το
ζήτημα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».

Τέλος, το Μαξίμου πετά το γάντι και στους καναλάρχες που δεν πήραν άδεια, στέλνοντας το μήνυμα ότι, αν θέλουν όντως να διασφαλίσουν την παρουσία τους στην τηλεοπτική αγορά και να σώσουν τους εργαζόμενούς τους, υπάρχουν τρόποι: «Οι επιχειρήσεις που δεν πήραν άδεια, μπορούν επίσης να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Είτε διεκδικώντας περιφερειακή ή θεματική άδεια, είτε παρέχοντας το πρόγραμμά τους διαδικτυακά, είτε εντάσσοντάς το σε συνδρομητικές πλατφόρμες».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Πού τό βλέπετε τό πρόβλημα; Αυτά όλα τά στοιχεία καί αριθμοί δείχνουν έναν μόνο, οτι από δημοσιογραφική σαβούρα και φωτο/παπαράτσι μπροστά και πίσω από τις κάμερες η Ελλάδα μας ειναι άπιαστη.
  Θά μού πείτε τώρα «καί τί γίνεται μ’ όλη αυτή τήν σαβούρα πού θά αρνηθεί να πιάσει μυστρί στό χέρι καίνα κουβαλά πηλό (τίμια και δημιουργικά επαγγέλματα όχι αρλούμπες ψέματα και κουτςομπολιό); Τί θα γίνει με δαύτους, τί θά γίνει μέ τα παιδιά τους όταν αρχίσουν να λιποθυμούν ομαδικά στα σχολεία γιά νάχουν να γράφουν όσοι δεν «έπεσαν στόν βωμό τής αλήθειας , θύματα τού Τσίπρα»; Αυτοί γιατί να φοβηθούν; Μιά δυο διαδηλώσεις τό πολύ και θά προσληφθούν όμαδικώς καί χωρίς διαδικασίες καί διαγωνισμούς στό μόνο σοβαρό ραδιο/τηλεοπτικό ίδρυμα τής Ελλάδας, τήν ΕΡΤ.
  ΠΟΥ βλέπετε φαντάσματα, γρίφους καί στραβόλεξα;

 2. Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τινάζει στον «αέρα» την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες
  =================================================================================
  Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016
  Ειδικού συνεργάτη
  Με μαεστρικό τρόπο επιχείρησε η κυβέρνηση να κρύψει την απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που προσδιορίζει επακριβώς τα συνταγματικά όρια σχετικά με τη διανομή των τηλεοπτικών αδειών.
  Πρόκειται για την απόφαση 1901/2014 που αφορούσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ από τη ΝΕΡΙΤ και η οποία ορίζει με σαφήνεια (παρ.16) ότι: «Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».
  Μέχρι σήμερα, το επιχείρημα περί «συνταγματικότητας» της τροπολογίας που κυριαρχούσε στον δημόσιο λόγο, ήταν εκείνο που ανέπτυσσε ο κ. Νίκος Παππάς και ο οποίος «ερμηνεύοντας» το Σύνταγμα, ισχυριζόταν ότι η διανομή των τηλεοπτικών αδειών ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Ως εκ τούτου, ακροβατώντας στην άποψη ότι οι έννοιες «κράτους» και «κυβέρνηση» ταυτίζονται, πίστευε ότι θα μπορούσε άνετα να παρακάμψει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και να αναλάβει ο ίδιος το ιδιαίτερο αυτό καθήκον…
  Δυστυχώς όμως ο κ. Παππάς ίσως να μην γνώριζε την απόφαση 1901/2014 του ΣτΕ, η οποία ερμηνεύοντας αυθεντικά το Σύνταγμα (άρθ. 15 παρ. 2), ορίζει ότι η συνταγματική «έκφραση» του κράτους που δικαιούται να χορηγεί τηλεοπτικές άδειες είναι η ανεξάρτητη αρχή του ΕΣΡ και όχι κάποιος υπουργός.
  Γι αυτό τον λόγο άλλωστε, αποστάσεις από τον κ, Παππά, κράτησε πρόσφατα και ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, λέγοντας ότι ακόμα και αν είναι σωστές οι φωνές περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας Παππά, η κυβέρνηση δύναται να επικαλεστεί μια άλλη (και μάλλον άσχετη με το αντικείμενο) ιδιαίτερη νομική διάταξη την λεγόμενη «αρχή της επιείκειας».
  Το Liberal επικοινώνησε με έμπειρους νομικούς κύκλους, θέτοντας σε γνώση τους την απόφαση του ΣτΕ, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι -πλέον- ο νόμος Παππά βρίσκεται στον αέρα και ότι είναι δυνατόν να εκπέσει με την πρώτη απλή προσφυγή που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κυρίως ως προς τη δυνατότητα του ιδίου του υπουργού (ή οποιαδήποτε άλλου πλην του ΕΣΡ) να αποφασίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών.
  Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν χωρούν παρερμηνειών και είναι άμεσα εφαρμόσιμες.
  Γι αυτό ακριβώς τον λόγο, μόνον τυχαία δεν θεωρήθηκε η πρόσφατη αποστροφή του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών, λίγες μόλις ώρες μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας Παππά, όπου τόνισε προς τους συναδέρφους του ότι: «σήµερα περισσότερο από ποτέ, έχουµε ανάγκη από δικαστάς, πραγματικούς δικαστάς, που έχουν συνείδηση του βάρους της συνταγματικής τους αποστολής, που δεν κάµπτονται από πιέσεις, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται».
  Το βέβαιο είναι, ότι η συνέχεια στο «σήριαλ» των τηλεοπτικών αδειών προμηνύεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
  Ολόκληρη η παρ. 16 της απόφασης 1901/2014 της ολομέλειας του ΣτΕ:
  «Ειδικά ως προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ο συνταγματικός νομοθέτης, έχοντας υπόψη τη μεγάλη εμβέλεια, την χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής που διαθέτουν, με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος όρισε ότι η λειτουργία τους υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τη χορήγηση αδείας λειτουργίας, όσο και τη μέριμνα ώστε κατά τη λειτουργία τους να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σκοποί δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι σκοποί αυτοί είναι: η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών, ειδήσεων, προϊόντων λόγου και τέχνης, η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων σε αντιστοιχία με την κοινωνική αποστολή των εν λόγω μέσων και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.