ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 90% των αλλαγών

Στη Φρανκφούρτη το ΤΧΣ για τις διοικήσεις των τραπεζών

Στη Φρανκφούρτη θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για συζητήσεις με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ αναφορικά με το ζήτημα των διοικήσεων των τραπεζών.
ekt

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του SSM κα Ντανιέλ Νουί όπου σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έθεσε ξανά το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες και ζήτηε μεγαλύτερης ευελιξία στην ερμηνεία του νόμου για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών. Πρακτικά με τα κριτήρια του νόμου μόνο ξένα στελέχη μπορούν να αναλάβουν τις θέσεις των προέδρων των Επιτροπών των τραπεζών (καθώς εκτός από διεθνή τραπεζική εμπειρία δε θα πρέπει να έχουν εργαστεί σε ελληνική τράπεζα τα τελευταία 10 χρόνια) ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι θεσμοί απαιτούν τα 3/5 των επιτροπών να αποτελείται από ξένους κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Η μετάβαση της διοίκησης του ΤΧΣ στοχεύει στην συνεννόηση και τον καλύτερο συντονισμό ώστε να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών εντός του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα το 90% των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Διοικητικά τα μεγάλα ανοιχτά θέματα είναι στην Τράπεζα Πειραιώς όπου τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθούν ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ο νέος πρόεδρος του ομίλου ενώ στην Εθνική επίσης θα πρέπει να επιλεγεί ο νέος πρόεδρος. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια πιο ελαστική ερμηνεία του νόμου (για τον οποίο ωστόσο η κυβέρνηση συμφώνησε το 2015 στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης). Η κυβέρνηση έχει ζητήσει επανειλημμένα αλλαγή του σχετικού νόμου κάτι όμως που οι θεσμοί έχουν αποκλείσει ενώ είναι δεδομένη η απόλυτη δυσπιστία των δανειστών σε κάθε ελληνική πρωτοβουλία. Το βέβαιο είναι ότι το κρίσιμο ζήτημα των διοικητικών αλλαγών εκτός των αυστηρών διατάξεων του νόμου σκοντάφτει επίσης στην γραφειοκρατία και τον μεγάλο αριθμό των εμπλεκομένων. Για το ζήτημα των διοικήσεων έχουν λόγο οι μέτοχοι των τραπεζών, οι θεσμοί, το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος, και πάνω από όλους ο SSM που ως επόπτης έχει απεριόριστες εξουσίες. Ενεργό ρόλο επιμένει να διεκδικεί και η κυβέρνηση με περιορισμένα ωστόσο πρακτικά αποτελέσματα. Ολα αυτά δημιουργούν ένα εξαιρετικά γραφειοκρατικό και περιοριστικό περιβάλλον, με τελικό αποτέλεσμα το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών να παραμένει ανοιχτό εδώ και μήνες, με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των τραπεζών, σε μια συγκυρία που θα έπρεπε να επικεντρώσουν όλη τους την ενεργητικότητα στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.