ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα ηγέτιδα του ξενοφοβικού Ukip

Στη θέση του Φάρατζ η Νταϊάν Τζέιμς

Η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Νταϊάν Τζέιμς και μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του αντιευρωπαϊκού, ξενοφοβικού κόμματος Ukip της Βρετανίας, εξελέγη σήμερα νέα ηγέτιδά του, στη θέση του παραιτηθέντος Νάιτζελ Φάρατζ.

Η 56χρονη Τζέιμς είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία του Ukip, το οποίο ιδρύθηκε το 1993. Ο Φάρατζ παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νίκη της Τζέιμς στις εσωκομματικές εκλογές, όπου ψήφισαν περίπου 40.000 μέλη του κόμματος, ανακοινώθηκε στο συνέδριο του Ukip που διεξάγεται στο Μπόρνμαουθ, στη νότια Αγγλία.

Ο ίδιος ο Φάρατζ, στην τελευταία ομιλία του ως ηγέτης του κόμματος, κάλεσε τη διάδοχό του να ασκήσει πιέσεις για να πετύχει μια "σκληρή" έξοδο από την ΕΕ που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ψηφοφόρων του Ukip. Όπως είπε, το κόμμα που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, "άλλαξε το κέντρο βαρύτητας" της βρετανικής πολιτικής.

"Μπορούμε να είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί κερδίσαμε τον πόλεμο όμως τώρα πρέπει να κερδίσουμε την ειρήνη. Ο μοναδικός μηχανισμός που υπάρχει για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση (...) ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι (που ψήφισαν υπέρ του Brexit) θα λάβουν αυτό για το οποίο ψήφισαν, είναι να παραμείνει το Ukip υγιές και ισχυρό", τόνισε.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πάντως ότι το Ukip έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τον Φάρατζ, ο οποίος ήταν αρχηγός του μεταξύ 2006-9 και 2010-16, που η αποχώρησή του αφήνει ένα τεράστιο, δυσαναπλήρωτο κενό.

Μετά την παραίτησή του από την ηγεσία ο Φάρατζ έχει προσφέρει την υποστήριξή του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. "Σκοπεύω αυτό το φθινόπωρο να επισκεφθώ ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να προσπαθήσω να βοηθήσω τα ανεξάρτητα και δημοκρατικά κινήματα και σε αυτές τις χώρες επίσης", κατέληξε.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.