ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πέφτει στο τραπέζι του Eurogroup

Στην Αθήνα το κουαρτέτο - Κρίνει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Ρέφερ και Τζιαμαρόλι στην Αθήνα -  Το κουαρτέτο κρίνει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

του Βαγγέλη Δουράκη

Για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να προηγηθεί η … κάθοδος των εκπροσώπων των δανειστών, λέει το υπουργείο Οικονομικών: Το Eurogroup της Παρασκευής θα περάσει από «κόσκινο» την όποια πρόοδο στα προαπαιτούμενα, αλλά.. το «κουαρτέτο» είναι εκείνο που θα ανάψει το «πράσινο φως»!

Όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου, για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων- «ουρά» της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης».

Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία «η πρόσθετη εκταμίευση, μετά το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης, συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

Μεταξύ άλλων, εντός Σεπτεμβρίου θα πρέπει:

- να ψηφιστεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020

- να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων που αφορά σε στρατιωτικούς, δικαστικούς, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ

- να νομοθετηθεί το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο και να ενεργοποιηθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις για το νέο καθεστώς αξιολόγησης

- να αναλυθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για την εξωδικαστική διευθέτηση

- να αλλάξει το νομικό πλαίσιο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων

Επιπλέον, έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει μια σειρά εκκρεμότητες που σχετίζονται κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει:

- να επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

- να μεταφερθεί στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η δεύτερη ομάδα των ΔΕΚΟ

- να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές του ΟΤΕ και να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής

- να γίνουν οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ

- να διοριστεί συμβούλιο της νέας Αρχής Εσόδων

- να εκκινήσει ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΜan. 11:43 06/09/2016

    Πρώτη φορά αριστερό Μνημόνιο»

    – Το βίντεο που σαρώνει στο YouTube vinteo-poy-saronei-sto-youtube#ixzz3g4lYMf9S

    Λένε ότι τα γραπτά μένουν. Με την σύγχρονη τεχνολογία, μένουν και οι δηλώσεις on camera. Ενα απάνθισμα τέτοιων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προεκλογικά σε αντίστιξη με τη στάση τους κατά την χθεσινή ψηφοφορία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
    Στο βίντεο υπό τον τίτλο «Πρώτη φορά Μνημόνια Αριστερά» έχει γίνει συρραφή παλαιότερων δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα («αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο»), του Πάνου Καμμένου («ούτε νεκρός δεν πρόκειται να συνεργαστώ με όποιον ψήφισε έστω και ένα μνημόνιο»), του Νίκου Παππά, του Νίκου Βούτση κ.λπ. Και αμέσως μετά παρατίθενται τα «ναι» που ψήφισαν κατά την χθεσινή ψηφοφορία με τα προαπαιτούμενα για το 3ο Μνημόνιο.
    Το εν λόγω βίντεο έχει αναρτηθεί στο youtube από τον χρήστη ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζει σκωπτικά:
    «Πέντε χρόνια αντι-μνημονίου τελείωσαν χτες. Και μη ξεχνάτε: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, Αφορολόγητο 12.000, Βασικός Μισθός 751, Δημιουργία 300 χιλ. θέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα προ μνημονίου».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.