ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για την επιτάχυνση των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες

Στην Φρανκφούρτη το ΤΧΣ

Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται η προσωρινή διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για επαφές με τη διοίκηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, με σκοπό την επιτάχυνση των αλλαγών στις τράπεζες.
ekt

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές αλλαγές θα πρέπει σε μεγάλο ποσοστό, κατά 90%, να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στη Φρανκφούρτη και είχε συνάντηση με την επικεφαλής του SSM κ. Ντανιέλ Νουί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η γενικότερη πορεία των τραπεζών και τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έθεσε το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή προσώπων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας επιδίωξε να έχει ενεργή εμπλοκή στην επιλογή διοικήσεων στις τράπεζες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, τις όποιες δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης στις τράπεζες, η κυβέρνηση τις έχασε με την υπογραφή του νέου μνημονίου, μέσω του οποίου ανέλαβε τη δέσμευση να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών, το οποίο δεν επιτρέπει όχι μόνο την επιλογή πολιτικού προσώπου αλλά σχεδόν κανενός Ελληνα που έχει δουλέψει σε ελληνική τράπεζα! Επιπλέον, οι μετοχές των τραπεζών που είχε στην κατοχή του το Δημόσιο (από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση), αξίας 20 δισ. ευρώ, μηδενίστηκαν μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που επιβλήθηκε έπειτα από τα capital controls, με την οποία ο έλεγχος των τραπεζών πέρασε κυρίως σε ξένα hedge funds. Τέλος, μετά την τραπεζική ενοποίηση στην Ε.Ε., ο εποπτικός έλεγχος των συστημικών τραπεζών πέρασε στην ΕΚΤ και έτσι κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να τοποθετηθεί στις ανώτατες διοικήσεις των τραπεζών δίχως την έγκριση του SSM.

Η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και προϋπόθεση, προκειμένου οι τράπεζες να αλλάξουν σελίδα και να επικεντρωθούν στη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, με πρώτη το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και την προσέλκυση καταθέσεων, οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις που από ορισμένες πλευρές αποδίδεται στη γραφειοκρατία, στις αντικρουόμενες απόψεις αλλά και στις αυστηρές απαιτήσεις του νόμου για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Σημειώνεται ότι για το ζήτημα των διοικήσεων των τραπεζών έχουν λόγο οι μέτοχοι, οι θεσμοί, το ΤΧΣ, η ΤΤΕ, ο SSM, ενώ ενεργό ρόλο επιμένει να διεκδικεί και η κυβέρνηση (με περιορισμένα ωστόσο πρακτικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.