ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα μέσα Σεπτεμβρίου έρχεται η Βελκουλέσκου

ΔΝΤ προς κυβέρνηση: Στηρίξτε την ΕΛΣΤΑΤ

Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου (πιθανότατα στις 12/9) αναμένεται θα βρεθεί στην Αθήνα η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέκσου στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, βάσει της διαδικασίας του άρθρου 4, η οποία εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη του ΔΝΤ.

Αυτό έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του οργανισμού στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, ενώ τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν αργότερα στη διαδικασία της αξιολόγησης της οικονομίας του προγράμματος και της μελέτης για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ερωτηθείς για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου, ο κ. Ράις είπε πως, παρόλο που το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, υπογράμμισε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και εντεύθεν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί (σ.σ. στην απεικόνιση των στατιστικών στοιχείων), καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.

Για τον κ. Γεωργίου, υποστήριξε ότι είναι πρώην στέλεχος του Ταμείου, επιφυλάχθηκε, ωστόσο να εξετάσει κατά πόσο είχε παραιτηθεί από το 2010, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.