Neo

Στουρνάρας προς Σπρίντζη: Καλύτερα μην μιλάς

Με τη φράση - συμβουλή «κρείττον του λαλείν το σιγάν», που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει καλύτερα μην μιλάς απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στις δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.
s

Ο κ. Σπίρτζης μιλώντας μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς σημείωσε ότι ο κ. Στουρνάρα ως υπουργός Οικονομικών της ΝΔ και αργότερα ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πέτυχε να μην είναι υπό δημόσιο έλεγχο το 98% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τη συρρίκνωσή του σε τέσσερις συστημικές τράπεζες και ότι τώρα επιδιώκει συστηματικά είτε την πώληση είτε τον έλεγχο και της Τράπεζας Αττικής, που ελέγχει 1,5% με 2% της αγοράς, με σειρά τοποθετήσεων δικών του προσώπων στη διοίκησή της, κινήσεις που συνδέονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να «βάλει τάξη» στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΕ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  Ο έλεγχος σε ιδιώτες
  Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι οι πιστωτές δεν εμπιστεύονταν την κυβέρνηση και ήθελαν ο έλεγχος των τραπεζικών μετοχών να βρίσκεται σε ιδιώτες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται η Αθήνα να υποχώρησε στο θέμα των τραπεζών, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τη στήριξη των Ευρωπαίων και το χαλάρωμα τις πίεσης.

  Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων πολιτικά εξυπηρετούσε τους πιστωτές. Διευκόλυνε τη χρηματοδότηση της Ελλάδος, καθώς απαιτούσε λιγότερα χρήματα. Στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου προβλέπονταν 86 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Από τα 86 δισ. ευρώ έχουν βρεθεί μόνο τα 50 δισ. ευρώ από τον ESM. Αν οι τράπεζες έπαιρναν τα μισά, τότε θα έμεναν μόνο 25 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της χώρας και θα έπρεπε να βρεθούν άλλα 36 δισ. ευρώ κυρίως από το ΔΝΤ.

  Ομως η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι εύκολο να πείσει το Ταμείο να βάλει και άλλα λεφτά στην Ελλάδα, πέρα από τα 16 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το προηγούμενο πρόγραμμα. Στους κόλπους του ΔΝΤ πολλοί ασκούν έντονη κριτική στη διοίκηση του Ταμείου, αφενός για την αποτυχημένη εμπλοκή του στην Ελλάδα και αφετέρου γιατί δίνει λεφτά σε μια πλούσια ευρωπαϊκή χώρα και δεν χρηματοδοτεί εξίσου φτωχές, αφρικανικές ή άλλες υπό ανάπτυξη χώρες, που είναι και ο βασικός σκοπός του Ταμείου.

  Ως εκ τούτου το σχέδιο προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Ετσι, μετά τα stress tests της ΕΚΤ, ο λογαριασμός για τις τράπεζες διαμορφώθηκε στα 14,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,8 δισ. ευρώ καλύφθηκαν με διάφορα εργαλεία και κυρίως από το «κούρεμα» και τη μετατροπή των τραπεζικών ομολόγων (LME) σε μετοχές. Το τελικό ποσό έπεσε στα 10,6 δισ. ευρώ, πολύ μακριά από τα 25 δισ. ευρώ της συμφωνίας. Από αυτά οι ιδιώτες έβαλαν περί τα 5 δισ. ευρώ και το Δημόσιο περί τα 6 δισ. ευρώ.

  Αξιοσημείωτο είναι ότι για την κάλυψη του βασικού σεναρίου απαιτούνταν μόλις 1,8 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 8,8 δισ. ευρώ αφορούσαν το δυσμενές σενάριο. Δηλαδή για να μην πήγαινε καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε εκκαθάριση (resolution), απαιτούνταν 1,8 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια (1,34 δισ. ευρώ η Πειραιώς και 0,44 δισ. ευρώ η Εθνική) και τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να ήταν κεφάλαια από το ΤΧΣ.

  Ομως οι Βρυξέλλες επέμεναν να σηκώσουν οι τράπεζες όσα το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια με αποτέλεσμα την εξαέρωση της συμμετοχής του Δημοσίου και των παλαιών ιδιωτών μετόχων. Οι πιέσεις που άσκησαν να γίνουν άμεσα οι αυξήσεις, τα σφικτά χρονοδιαγράμματα που έθεσαν και τα οποία έγιναν πιεστικότερα εξαιτίας των κυβερνητικών καθυστερήσεων στην υιοθέτηση των προαπαιτουμένων, οδήγησαν και τις τέσσερις τράπεζες στην αγορά ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τα χρήματα των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα ήταν δεδομένα και εξ αρχής υπολογίζονταν περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές λοιπόν εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς πίεσαν τις τιμές προς τα κάτω.

 2. IBAN 18:44 20/09/2016

  «Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα ή, υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα»

  «Το ερώτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα (Σπίρτζης, Δρίτσας) ή υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα (Πιτσιόρλας) ή μήπως ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη (Τσίπρας);», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ.
  Και συμπληρώνει:
  «Δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση. Είναι σαφές ό,τι το μόνο που τους ενώνει είναι η εμμονή να μείνουν κολλημένοι στις καρέκλες τους γι” αυτό λένε ότι θέλει ο καθένας να ακούσει. Η κατάσταση της Κυβέρνησης αποτυπώνεται με μια λέξη: ΤΣΙΡΚΟ».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.