ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tην Παρασκευή συνεδριάζει το ΣτΕ

Θρίλερ πέντε ημερών για τις τηλεοπτικές άδειες

Απολύτως καθοριστική για τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό, είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, καθώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει «φυγή προς τα εμπρός» έπειτα από ένα 10ήμερο έντονης αμφισβήτησης του διαγωνισμού, αλλά και αποκαλύψεων σχετικά με τον υπερθεματιστή Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής, που «θόλωσαν» την επιτυχία της κυβέρνησης με την δημοπρασία των 246 εκατομμυρίων ευρώ.
tileoptikesadeies

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει περάσει στην αντεπίθεση ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενο στους «σκελετούς» που υπάρχουν στην ντουλάπα της Τράπεζας Αττικής για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφού τα δύο κόμματα ουδέποτε διέψευσαν το «φέσωμα» ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της τράπεζας, που αποκάλυψαν κυβερνητικές πηγές με σχετική διαρροή.
Παράλληλα, στην κυβερνητική αντεπίθεση συνέβαλε, την περασμένη Παρασκευή και η πρωτοβουλία των δύο εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών να καταβάλουν την πρώτη δόση. Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης κατέβαλαν στο δημόσιο ταμείο κάτι παραπάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα λήγει η διορία για τους άλλους δύο πλειοδότες: τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα και τον Θοδωρή Κυριακού του ΑΝΤ1.

Το θρίλερ και τα 82 εκατομμύρια

Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν χθες την αγωνία τους για το κατά πόσον οι άλλοι δύο υπερθεματιστές θα πληρώσουν σήμερα την πρώτη δόση. Και αυτή η αγωνία δεν αφορά μόνο στα προσδοκώμενα έσοδα για το δημόσιο ταμείο, αλλά κυρίως στο κατά πόσον ο διαγωνισμός θα έχει «νομιμοποιηθεί» από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Μ’ άλλα λόγια, η κυρίαρχη εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι εφόσον ολοκληρωθεί σήμερα χωρίς «παρατράγουδα» η καταβολή των άλλων 42 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεντρωθούν τα 82 εκατομμύρια της πρώτης δόσης (δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού τιμήματος για τις 10ετούς διάρκειας τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας), τότε θα δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό τοπίο.

Αυτό διότι οι τέσσερις πλειοδότες, έχοντας πλέον πληρώσει μέρος του «αλμυρού» ποσού που θα δώσουν συνολικά για τις άδειες, δε θα έχουν κανένα συμφέρον να «στοιχίζονται» με τους υπόλοιπους που πολεμούν τον διαγωνισμό, αφού επί της ουσίας όποιος θα πολεμά τον διαγωνισμό θα πολεμά τους τέσσερις που εξασφάλισαν τις άδειες.

Αποστάσεις από τους υπερθεματιστές

Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση θα έχει αποδείξει εμπράκτως ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται «εντός πορείας» και θα ξεκινήσει η διαδικασία επανελέγχου των πόθεν έσχες ενός εκάστου των πλειοδοτών. Στο Μαξίμου διαμηνύουν, άλλωστε, ότι ενώ στην πρώτη φάση το πόθεν έσχες των πλειοδοτών ελέγχθηκε «κατά δήλωση», πλέον η δεύτερη φάση ελέγχου θα είναι ενεργητική. Δηλαδή, οι οικονομικές υπηρεσίες θα ψάξουν την προέλευση των χρημάτων των υπερθεματιστών, προκειμένου οι «4» να περάσουν στο τρίτο στάδιο: από «προσωρινοί υπερθεματιστές» έγιναν «οριστικοί υπερθεματιστές» αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει… «αδειούχοι», όπως διευκρίνισε και την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Η παροχή της ιδιότητας του «αδειούχου» θα γίνει μόνο εφόσον όλοι δικαιολογήσουν «μέχρι τελευταίο ευρώ», όπως λένε κυβερνητικές πηγές, από πού προέρχονται τα χρήματά τους. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ισχύει στο ακέραιο η εντολή Τσίπρα προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη «να μην υπερασπίζονται κανέναν» εκ των πλειοδοτών, αλλά να υπενθυμίζουν μόνο την φράση του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Επικρατείας, ότι δηλαδή «όποιος δεν είναι εντάξει, φεύγει στο επόμενο δευτερόλεπτο».

To θρίλερ του ΣτΕ

Πάντως, η (αναμενόμενη) καταβολή της πρώτης δόσης από όλους τους υπερθεματιστές επιβεβαιώνει μεν την εφαρμογή των προβλέψεων του διαγωνισμού εντός χρονοδιαγράμματος και στόχων, ωστόσο δεν είναι αρκετή προκειμένου να επισημοποιηθεί το νέο τοπίο. Το κατά πόσον η πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα γυρίσει νέα σελίδα στην τηλεόραση ή θα τιναχτεί στον αέρα θα κριθεί την προσεχή Παρασκευή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα συνεδριάσει για να κρίνει κατά πόσον είναι συνταγματικός ο νόμος Παππά. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση πολλοί είναι προετοιμασμένοι για «προσπάθειες επηρεασμού των  Συμβούλων Επικρατείας», αφού αυτή την εβδομάδα θα παιχτεί η τελευταία πράξη του έργου. Ήδη, το Μαξίμου κατηγορεί την ΝΔ για «παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» μετά την μηνυτήρια αναφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Άρειο Πάγο, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν, μάλιστα, ότι «πρώτα κάνουν μηνύσεις οι καναλάρχες και μετά ακολουθεί η ΝΔ».

Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση αναμένουν ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την πίεση, δημιουργώντας «πολεμικό κλίμα» για να το… «ακούσουν» οι Συμβούλοι Επικρατείας που θα κληθούν την Παρασκευή να αποφανθούν επί της συνταγματικότητας του νόμου. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν και ελπίζουν ότι το ΣτΕ δε θα μείνει αδιάφορο ούτε στην καταβολή της πρώτης δόσης από τους τέσσερις υπερθεματιστές και δε θα θελήσει να τινάξει στον αέρα την όλη διαδικασία…

Άλλωστε, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, όπως και του Νίκου Παππά, ούτε που θέλουν να σκεφτούν την περίπτωση να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, καθώς στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα υποστεί ένα τεράστιο πολιτικό πλήγμα που μπορεί να προμηνύει εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Νομοσχέδιο «κατοχύρωσης» για τις αλλαγές

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός του υπουργού Επικρατείας για την ολοκλήρωση των αλλαγών στο τηλεοπτικό τοπίο θα προχωρήσει κανονικά, όπως διαμηνύει ο ίδιος σε συνομιλητές του. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο Νίκος Παππάς προανήγγειλε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο θα ρυθμίζει όλες τις εκκρεμότητες, θα «κατοχυρώνει» τις αλλαγές, αλλά και θα εξασφαλίζει τους υπερθεματιστές –μόλις γίνουν «αδειούχοι»- από τυχόν «πειρατές». Ήδη, το μητρώο διαφημίσεων αναμένεται να διασφαλίζει τα διαφημιστικά έσοδα των τεσσάρων πανελλαδικών καναλιών, ενώ στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρητή αναφορά στην υποχρέωση της DIGEA να διακόψει την μετάδοση του σήματος όσων καναλαρχών από εκείνους που δεν πήραν άδεια θελήσουν να εκπέμψουν «πειρατικά». Άλλωστε, θα προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις σε επίδοξους πειρατές, ενώ ο υπουργός Επικρατείας σχεδιάζει να ακυρώσει και σχέδια καναλαρχών να παραμείνουν… de facto πανελλαδικοί. Για την ακρίβεια, κάθε κανάλι από εκείνα που θα επιδιώξουν και θα καταφέρουν να πάρουν άδεια περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού θα έχει συγκεκριμένο όριο «δικτύωσης» με άλλο περιφερειακό μέσο, προκειμένου ένας καναλάρχης να μην μπορεί να δικτυωθεί με άλλα κανάλια σε όλη τη χώρα, αποκτώντας επί της ουσίας πανελλαδικά μεταδιδόμενο σήμα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NB 12:10 26/09/2016

  Χωρίς το ΕΣΡ, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα παλιά κανάλια ούτε να ανοίξει τα νέα

  Την ώρα που και τα γίδια στα βουνιά της Ιθάκης συνειδητοποιούν πόσο πρόχειρα στημένη ήταν η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, όλα δείχνουν ότι το…μεγάλο γέλιο δεν έχει πέσει ακόμα.
  Παραθέτω ένα απόσπασμα από το σχετικό ρεπορτάζ του Βαγγέλη Μανδραβέλη στην Καθημερινή:
  (…)Από τη στιγμή που οι υπερθεματιστές καταβάλουν τα 82 εκατ. ευρώ, ευλόγως τότε θα αρχίσουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση να κλείσει όλους εκείνους που δεν έχουν λάβει άδεια. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Digea να κατεβάσει τους διακόπτες των Alpha, AΡΤ, Epsilon, Makedonia, Μega και Star. Μόνον η Digea μπορεί να διακόψει την εκπομπή τους και για να το πράξει αυτό θα πρέπει, είτε τα έξι κανάλια να μην εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την ίδια, είτε να υπάρξει εντολή από την ΕΕΤΤ.
  Η ΕΕΤΤ, όμως, θα πρέπει να λάβει σχετική εντολή. Μια τέτοια εντολή μπορεί να δεχθεί μόνον από τις διωκτικές αρχές της χώρας, π.χ. ότι συντελείται κάποια εγκληματική ενέργεια (που στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει), είτε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που κατά το Σύνταγμα της χώρας διαθέτει τη σχετική αρμοδιότητα.
  Ωστόσο το ΕΣΡ σήμερα δεν υφίσταται. Και όσο αυτό συμβαίνει, η κυβέρνηση πρακτικά δεν έχει άλλο (νόμιμο) εργαλείο εφαρμογής των αποφάσεών της. Αυτό φάνηκε να συνειδητοποιούν μετά τον διαγωνισμό η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι οποίοι τώρα δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για τη στελέχωση του ΕΣΡ.
  Μάλιστα, στο υπουργείο Επικρατείας συνειδητοποίησαν ότι χρειάζεται το ΕΣΡ και για έναν επιπλέον λόγο: οι τέσσερις υπερθεματιστές δεν μπορούν να εκπέμψουν το πρόγραμμά τους, παρά μόνον έπειτα από έγκρισή του από το ΕΣΡ.
  Αυτό προβλέπεται όχι στο Σύνταγμα ή στους νόμους της χώρας, αλλά στην προκήρυξη του διαγωνισμού των τεσσάρων αδειών που συνέταξε το ίδιο το υπουργείο Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας(…)
  Κοινώς, αν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αρνηθούν να συνδράμουν στη σύσταση του ΕΣΡ, τότε όλη η διαδικασία θα τιναχθεί στον αέρα, εκτός κι αν η κυβέρνηση επιλέξει ξανά τον δρόμο της βίαιης καταστρατήγησης του Συντάγματος…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.