ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Τι περιμένει η Ελλάδα από τον Ντράγκι

Όλα τα λεφτά είναι για την Αθήνα η «κουβέντα» για το χρέος: Αν και η καθημερινότητα είναι αυτή που πιέζει, η Κυβέρνηση έχει ρίξει στο χρέος το βάρος της, ελπίζοντας πως στο τέλος του δρόμου θα πάρει ένα «μεγάλο δώρο» από τον Μάριο Ντράγκι.

του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και έγινε πολύ κουβέντα για την «διάσταση» απόψεων ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αναφορικά με τον χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η Αθήνα τα δίνει … όλα για μία λύση!

Με το Βερολίνο να επιχειρεί να βάλει «φρένο» στον ενθουσιασμό για την εξεύρεση μίας λύσης άμεσα, η ελληνική πλευρά ελπίζει πως θα έχει πλάι της έναν σύμμαχο: Τον Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το σκεπτικό για την ελληνική Κυβέρνηση είναι απλό: Εάν βρεθεί η «φόρμουλα» εκείνη που θα επιτρέψει να ανακουφιστεί η Ελλάδα από το βάρος του χρέους, «αυτόματα» ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης θα έχει το «ελεύθερο» να διοχετεύσει ρευστότητα προς την χώρα μας και κατόπιν αυτού θα έρθουν και οι πρόθυμοι να δανείσουν την Ελλάδα επενδυτές.

Για να ανοίξει όμως το «παράθυρο» στην έκδοση νέων ομολόγων και να σταθεί η Αθήνα στα πόδια της θα πρέπει να πληρούνται σειρά προϋποθέσεων.

Βασικότερη όλων είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όρος ο οποίος από μόνος του είναι δύσκολο να εκπληρωθεί, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να μην επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας γύρω από τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις της χώρας.

Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι, για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει και πάλι στις αγορές, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ανοίξει την πόρτα του QE η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι διεθνείς επενδυτές ενδεχομένως να δουν με ενδιαφέρον ένα νέο ελληνικό ομόλογο, καθώς θα αποτελεί ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις, σε ένα περιβάλλον που οι αποδόσεις είναι γενικότερα χαμηλές.

Για να συμπεριλάβει, όμως, η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να επενδύσει σε ένα χρέος που όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μελλοντικά.

Γι’ αυτό και θα πρέπει σε πρώτη φάση να υλοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά προχωρούν, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα ήθελε η ελληνική πλευρά. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς να εφαρμοστούν με κάποια καθυστέρηση.

Από τη στιγμή που θα υλοποιηθούν, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).

Μάλιστα, θα προχωρήσει για πρώτη φορά στην εκπόνηση της δικής της ανάλυσης, ακριβώς για να μην εξαρτάται η απόφασή της για την ένταξη της Ελλάδας στο QE από τις εκτιμήσεις άλλων οργανισμών, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει πολύ πιο ακραίες προβλέψεις για την πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας από ό,τι οι υπόλοιποι θεσμοί.

Εφόσον το DSA της ΕΚΤ δείχνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, τότε η Κεντρική Τράπεζα θα ανάψει το «πράσινο φως» για αγορές ελληνικών ομολόγων.

Οι αγορές αυτές δεν αναμένεται να είναι σημαντικές (δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 δισ. ευρώ), αλλά μία τέτοια κίνηση θα έχει έντονο συμβολισμό. Επί της ουσίας θα στέλνει το μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα κινείται εντός των πλαισίων που της έχουν τεθεί και μπορεί να την εμπιστευθούν ξανά.

Στο σημείο αυτό είναι που στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα ανοίξει ένα «παράθυρο» για ενδεχόμενη έκδοση νέων ομολόγων. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για νέα έκδοση, αλλά αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι, αν η Ελλάδα δεν εκμεταλλευθεί ενδεχόμενη ένταξη της Ελλάδας στο QE για να εκδώσει νέα ομόλογα, τότε αυτό θα αργήσει πολύ να γίνει.

Εκτός, όμως, της απόφασης της ΕΚΤ για το QE, θα πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις για να στεφθεί με επιτυχία μια νέα έκδοση ομολόγων. Θα πρέπει να μην υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν θα κλείσει ο δεύτερος έλεγχος, για την ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου και βέβαια να μην υπάρχει ο φόβος για πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 9:58 19/09/2016

    Η «Αθήνα» ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΛΕΕΙ/ΚΑΜΩΝΕΤΑΙ πως τα δίνει όλα γιά μιά λύση . . .
    Το μόνο ξεκάθαρο Κε Φελνίκο μας .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.