ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νέα διάσκεψη την Παρασκευή

Τηλεοπτικές άδειες: Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ όλες οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αιτήσεις των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί για τις τηλεοπτικές άδειες .

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.

Την Παρασκευή πάντως, κεκλεισμένων των θυρών, θα συνέλθει σε διάσκεψη η διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να αποφανθεί επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών MegaChannel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Τέλος στις 10 Οκτωβρίου 2016 με πρόεδρο και πάλι τον κ. Σακελλαρίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου, θα συζητηθούν οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, και Star, όπως και ο «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP).

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Χωρίς το ΕΣΡ, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα παλιά κανάλια ούτε να ανοίξει τα νέα
    ====================================================================
    Την ώρα που και τα γίδια στα βουνιά της Ιθάκης συνειδητοποιούν πόσο πρόχειρα στημένη ήταν η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, όλα δείχνουν ότι το…μεγάλο γέλιο δεν έχει πέσει ακόμα.
    (…)Από τη στιγμή που οι υπερθεματιστές καταβάλουν τα 82 εκατ. ευρώ, ευλόγως τότε θα αρχίσουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση να κλείσει όλους εκείνους που δεν έχουν λάβει άδεια. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Digea να κατεβάσει τους διακόπτες των Alpha, AΡΤ, Epsilon, Makedonia, Μega και Star. Μόνον η Digea μπορεί να διακόψει την εκπομπή τους και για να το πράξει αυτό θα πρέπει, είτε τα έξι κανάλια να μην εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την ίδια, είτε να υπάρξει εντολή από την ΕΕΤΤ.
    Η ΕΕΤΤ, όμως, θα πρέπει να λάβει σχετική εντολή. Μια τέτοια εντολή μπορεί να δεχθεί μόνον από τις διωκτικές αρχές της χώρας, π.χ. ότι συντελείται κάποια εγκληματική ενέργεια (που στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει), είτε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που κατά το Σύνταγμα της χώρας διαθέτει τη σχετική αρμοδιότητα.
    Ωστόσο το ΕΣΡ σήμερα δεν υφίσταται. Και όσο αυτό συμβαίνει, η κυβέρνηση πρακτικά δεν έχει άλλο (νόμιμο) εργαλείο εφαρμογής των αποφάσεών της. Αυτό φάνηκε να συνειδητοποιούν μετά τον διαγωνισμό η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι οποίοι τώρα δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για τη στελέχωση του ΕΣΡ.
    Μάλιστα, στο υπουργείο Επικρατείας συνειδητοποίησαν ότι χρειάζεται το ΕΣΡ και για έναν επιπλέον λόγο: οι τέσσερις υπερθεματιστές δεν μπορούν να εκπέμψουν το πρόγραμμά τους, παρά μόνον έπειτα από έγκρισή του από το ΕΣΡ.
    Αυτό προβλέπεται όχι στο Σύνταγμα ή στους νόμους της χώρας, αλλά στην προκήρυξη του διαγωνισμού των τεσσάρων αδειών που συνέταξε το ίδιο το υπουργείο Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας(…)
    Κοινώς, αν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αρνηθούν να συνδράμουν στη σύσταση του ΕΣΡ, τότε όλη η διαδικασία θα τιναχθεί στον αέρα, εκτός κι αν η κυβέρνηση επιλέξει ξανά τον δρόμο της βίαιης καταστρατήγησης του Συντάγματος…

  2. ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΛΠΟ πήρε ο Καλογρίτσας την τηλεοπτική άδεια

    ΤΑ …ΟΙΚΟΠΕΔΑ! ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΛΠΟ πήρε ο Καλογρίτσας την τηλεοπτική άδεια

    Μόνο τον Παρθενώνα δεν έβαλε στο Πόθεν Εσχες του ο Καλογρίτσας
    Το σώσε έγινε προκειμένου να πάρει ο Καλογρίτσας την πολυπόθητη βεβαίωση του πόθεν έσχες.
    Η κυβέρνηση, το Μαξίμου και ο Παππάς τον σπρώχνουν με τα χίλια, η δε επιτροπή ασχέτων που έφτιαξε ο Παππάς για να ερευνήσει το πόθεν έσχες των τεσσάρων υποψήφιων καναλαρχών δέχθηκε ως περιουσιακό στοιχείο του Καλογρίτσα …οικόπεδα φίλου του τα οποία-μάλιστα-είχαν εκτιμηθεί από Τράπεζα.
    Μιλάμε, πλέον, για ποινικά αδικήματα με υποψήφιους για τον Κορυδαλλό όλους αυτούς που ενεπλάκησαν σ΄αυτό το σκάνδαλο το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς πολιτική συγκάλυψη και μεθόδευση.
    Στην προκειμένη περίπτωση έχει τεράστια σημασία εάν η υπόθεση με τα μουσαντένια οικόπεδα ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού ή τη δουλειά την έστησαν οι από κάτω γνωρίζοντας την σφοδρή και αχαλίνωτη επιθυμία της κυβέρνησης να πάρει άδεια ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας.
    Πάντως για να στηθεί αυτό το μερακλίδικο πόθεν έσχες, εκτός από τον ίδιο τον επιχειρηματία και τον φίλο του με τα οικόπεδα, που δέχθηκε να βάλει τον εαυτό του σ΄αυτή τη δικαστική περιπέτεια, έχουν εμπλοκή και καμμιά 20αριά άλλοι νοματαίοι οι οποίοι- ο καθείς εκ της θέσεώς του- έσπευσαν να αποδεχθούν τόσο την σχετική δήλωση του Νόμου 105, όσο και όλες τις αλχημείες που στήθηκαν πάνω στα οικόπεδα του φίλου τα οποία μάλιστα εκτίμησαν και υπάλληλοι Τράπεζας κατ΄εντολήν των προισταμένων τους!
    Ε, ρε γλέντια…

  3. Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τινάζει στον «αέρα» την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες
    Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016
    ================================
    Με μαεστρικό τρόπο επιχείρησε η κυβέρνηση να κρύψει την απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που προσδιορίζει επακριβώς τα συνταγματικά όρια σχετικά με τη διανομή των τηλεοπτικών αδειών.
    Πρόκειται για την απόφαση 1901/2014 που αφορούσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ από τη ΝΕΡΙΤ και η οποία ορίζει με σαφήνεια (παρ.16) ότι: «Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».
    Μέχρι σήμερα, το επιχείρημα περί «συνταγματικότητας» της τροπολογίας που κυριαρχούσε στον δημόσιο λόγο, ήταν εκείνο που ανέπτυσσε ο κ. Νίκος Παππάς και ο οποίος «ερμηνεύοντας» το Σύνταγμα, ισχυριζόταν ότι η διανομή των τηλεοπτικών αδειών ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Ως εκ τούτου, ακροβατώντας στην άποψη ότι οι έννοιες «κράτους» και «κυβέρνηση» ταυτίζονται, πίστευε ότι θα μπορούσε άνετα να παρακάμψει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και να αναλάβει ο ίδιος το ιδιαίτερο αυτό καθήκον…
    Δυστυχώς όμως ο κ. Παππάς ίσως να μην γνώριζε την απόφαση 1901/2014 του ΣτΕ, η οποία ερμηνεύοντας αυθεντικά το Σύνταγμα (άρθ. 15 παρ. 2), ορίζει ότι η συνταγματική «έκφραση» του κράτους που δικαιούται να χορηγεί τηλεοπτικές άδειες είναι η ανεξάρτητη αρχή του ΕΣΡ και όχι κάποιος υπουργός.
    Γι αυτό τον λόγο άλλωστε, αποστάσεις από τον κ, Παππά, κράτησε πρόσφατα και ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, λέγοντας ότι ακόμα και αν είναι σωστές οι φωνές περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας Παππά, η κυβέρνηση δύναται να επικαλεστεί μια άλλη (και μάλλον άσχετη με το αντικείμενο) ιδιαίτερη νομική διάταξη την λεγόμενη «αρχή της επιείκειας».
    Το Liberal επικοινώνησε με έμπειρους νομικούς κύκλους, θέτοντας σε γνώση τους την απόφαση του ΣτΕ, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι -πλέον- ο νόμος Παππά βρίσκεται στον αέρα και ότι είναι δυνατόν να εκπέσει με την πρώτη απλή προσφυγή που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κυρίως ως προς τη δυνατότητα του ιδίου του υπουργού (ή οποιαδήποτε άλλου πλην του ΕΣΡ) να αποφασίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών.
    Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν χωρούν παρερμηνειών και είναι άμεσα εφαρμόσιμες.
    Γι αυτό ακριβώς τον λόγο, μόνον τυχαία δεν θεωρήθηκε η πρόσφατη αποστροφή του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών, λίγες μόλις ώρες μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας Παππά, όπου τόνισε προς τους συναδέρφους του ότι: «σήµερα περισσότερο από ποτέ, έχουµε ανάγκη από δικαστάς, πραγματικούς δικαστάς, που έχουν συνείδηση του βάρους της συνταγματικής τους αποστολής, που δεν κάµπτονται από πιέσεις, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται».
    Το βέβαιο είναι, ότι η συνέχεια στο «σήριαλ» των τηλεοπτικών αδειών προμηνύεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
    Ολόκληρη η παρ. 16 της απόφασης 1901/2014 της ολομέλειας του ΣτΕ:
    «Ειδικά ως προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ο συνταγματικός νομοθέτης, έχοντας υπόψη τη μεγάλη εμβέλεια, την χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής που διαθέτουν, με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος όρισε ότι η λειτουργία τους υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τη χορήγηση αδείας λειτουργίας, όσο και τη μέριμνα ώστε κατά τη λειτουργία τους να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σκοποί δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι σκοποί αυτοί είναι: η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών, ειδήσεων, προϊόντων λόγου και τέχνης, η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων σε αντιστοιχία με την κοινωνική αποστολή των εν λόγω μέσων και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.