ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνία στο Μαξίμου για την επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο

Τηλεοπτικές άδειες: Περιμένοντας το ΣτΕ και... τα λεφτά

Την ώρα που εντείνονται οι φόβοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι οι αποκαλύψεις για την οικογένεια Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής μπορούν να εξελιχθούν σε... Βατοπέδι για την Αριστερά, το Μαξίμου μελετά ήδη τις επόμενες κινήσεις και τα επόμενα βήματα που θα κρίνουν κατά πόσον η κυβέρνηση θα επιβιώσει από αυτό το ζήτημα ή θα οδηγηθεί σε Βατερλό.
maximoukameres

Ήδη, ένας ένας υπουργοί, βουλευτές και προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη κρατούν αποστάσεις από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα και τον υπερθεματιστή γιο του, εκφράζοντας την αγωνία τους ποιες άλλες... αποκαλύψεις θα δουν το φως της δημοσιότητας. Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι έχει ήδη χαθεί μία επικοινωνιακή μάχη: καίτοι το Μαξίμου κρατά αποστάσεις από την πλευρά Καλογρίτσα, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει την περασμένη Κυριακή ότι «όποιος δεν είναι εντάξει, θα χάσει την άδεια», επικοινωνιακά φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει «χρεωθεί» τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Από τα... λεφτά στο ΣτΕ

Για τον λόγο αυτό, αλλά και με δεδομένο ότι η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε πολυσύνθετο ζήτημα με πολυπαραγοντική εξίσωση, αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση ουδείς είναι σε θέση να καταρτίσει έναν... οδικό χάρτη εξόδου από την επικοινωνιακή και πολιτική κρίση. Ήδη, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Ένωσης Κεντρώων «πυροβολούν» το Μαξίμου για τον διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, επιχειρώντας να επιβαρύνουν το κλίμα και να ανατρέψουν την γενική αίσθηση στην κοινωνία ότι ο διαγωνισμός αποτέλεσε νίκη της κυβέρνησης -αίσθηση που εμπεδώθηκε όταν τελείωσε το... τριήμερο της δημοπρασίας και ανακοινώθηκαν τα ποσά-μαμούθ που «έπεσαν» στο τραπέζι των προσφορών.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επικεντρώνονται σε δύο στάδια που θα κρίνουν τις εξελίξεις: το πρώτο αφορά στην ρητή υποχρέωση των τεσσάρων υπερθεματιστών να... καταβάλουν την πρώτη δόση των χρημάτων -δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού ποσού των 246 εκατομμύριων. Η σχετική διορία λήγει την προσεχή Δευτέρα, αφού η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα των τεσσάρων υπερθεματιστών να τους δοθεί πίστωση χρόνου έως την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μ' άλλα λόγια, όποιος την Δευτέρα δεν καταθέσει το ένα τρίτο των χρημάτων που «πόνταρε» για να εξασφαλίσει την καθεμία τηλεοπτική άδεια, θα κηρυχθεί αυτομάτως έκπτωτος. Και η άδεια θα περάσει στον πρώτο επιλαχόντα (Dimera-Ιβάν Σαββίδης), ενώ αν κηρυχθούν έκπτωτοι δύο υπερθεματιστές, τότε θα δοθεί άδεια και στον δεύτερο επιλαχόντα (Alpha-Δημήτρης Κοντομηνάς).

Ενόψει της Δευτέρας, λοιπόν, η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο κορυφώνεται, για δύο λόγους: πρώτον, διότι αν δεν πληρώσει κανείς εκ των τεσσάρων νικητών, τότε ο διαγωνισμός θα βρεθεί εκ των πραγμάτων στον αέρα και θα πρέπει να διεξαχθεί από την αρχή. Δεύτερον, διότι αν όλοι ή οι περισσότεροι καταβάλουν τα χρήματα, τότε ο εν λόγω διαγωνισμός θα έχει ουσία «νομιμοποιηθεί» και από τους καναλάρχες, καθώς θα έχουν σπεύσει να καταβάλουν το τίμημα, αναγνωρίζοντας τις έννομες συνέπειες και τα παράγωγα της δημοπρασίας της 30ης Αυγούστου.

Δικαστικό θρίλερ

Μετά τον σταθμό της προσεχούς Δευτέρας, η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη δοκιμασία για τη νομιμότητα του διαγωνισμού: με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της κύριας προσφυγής των καναλαρχών, αναφορικά με την συνταγματικότητα του νόμου ή όχι. Στο Μαξίμου παραμένουν αισιόδοξοι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει ότι ο νόμος είναι συνταγματικός, έστω κι αν το σκεπτικό της απόφασης περιέχει «αστερίσκους» για τη μη εμπλοκή του ΕΣΡ στη διαδικασία. Αυτό, βεβαίως, είναι το καλό σενάριο, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει κατά τον προγραμματισμό, ζητώντας από την DIGEA να εφαρμόσει το νόμο, με τη διακοπή αναπαραγωγής του σήματος των σταθμών που δεν έχουν πάρει άδεια μετά την παρέλευση του 90ημέρου.

Το κακό σενάριο, βεβαίως, είναι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός. Στο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να... σκέφτονται τέτοιο σενάριο, για προφανείς λόγους, αφού μία τέτοια απόφαση θα σηματοδοτήσει μία βαρύτατη πολιτική ήττα για την κυβέρνηση και οι συνθήκες αστάθειας θα ενταθούν. Σε κάθε περίπτωση, αν το ΣτΕ αποφανθεί αρνητικά για το νόμο Παππά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κινηθεί αστραπιαία, με «φυγή προς τα εμπρός»: θα ζητήσει, δηλαδή από την Βουλή να κινηθούν οι διαδικασίες για την συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός από την αρχή βάσει των κριτηρίων που θα αποφασίσει το Συμβούλιο.

Τα φώτα στον Καλογρίτσα

Ωστόσο, πέραν αυτών των δύο σταδίων, τα φώτα ενόψει της ερχόμενης Δευτέρας είναι στραμμένα στην οικογένεια Καλογρίτσα και δη στον υπερθεματιστή Ιωάννη Βλαδίμηρο. Με άλλα λόγια, στην κυβέρνηση, αλλά και γενικώς στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, περιμένουν με αγωνία κατά πόσον η πλευρά Καλογρίτσα θα καταβάλει τα χρήματα της πρώτης δόσης, δηλαδή σχεδόν 18 εκατομμύρια ευρώ μετρητά. Αν αυτό γίνει, η πλευρά Καλογρίτσα θα έχει αποδειχθεί... «πολύ σκληρή για να πεθάνει», αν και ο «πόλεμος» για το «πόθεν έσχες», τα «βοσκοτόπια» και τις φορολογικές «εκκρεμότητες» προφανώς και θα συνεχίσει να αποτελεί «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Στον αντίποδα, αν η πλευρά Καλογρίτσα δεν καταφέρει να καταβάλει το ένα τρίτο του τιμήματος για την τηλεοπτική άδεια, τότε θα έχει... βγει από τη μέση, διευκολύνοντας τη θέση της κυβέρνησης...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Απ´όλα οσα διαβάζουμε εδώ εχει πολύ ζουμί το ;
  «….Ήδη, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Ένωσης Κεντρώων «πυροβολούν» το Μαξίμου για τον διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες…..»
  Εχετε καμία αντίρρηση λοιπόν για την καρεκλολαγνία του Λεβέντη ;

  ΜΑυρίστε τον στις επόμενες εκλογές , όσοι από σας τον ψηφίσατε νομίζοντας οτι ειναι κεντρώος .
  ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΦΑΣΙΣΤΑΣ ειναι ο ανθρωπος , γλυφτης της εκάστοτε εξουσίας .
  Καναλάρχης που πήρε τζάμπα συχνοτητα και με αυτήν έγινε εκατομυριούχος για να σας εξαπατήσει ….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.