ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ηράκλειο

Την Παρασκευή τα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του ενετικού φρουρίου Κούλε

Τα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του ενετικού φρουρίου Rocca a Mare (Κούλε), πραγματοποιούνται αύριο, Παρασκευή, από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου
koyle

Με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια, η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, θα πραγματοποιήσουν αύριο συναυλία στο φρούριο, στις 9 μμ, με έργα του κλασσικού ελληνικού ρεπερτορίου από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και την διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.

Η συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί μετά τα εγκαίνια, θα μεταδίδεται μέσω γιγαντοοθόνης, στον εξωτερικό χώρο του φρουρίου του Κούλε.

Υπενθυμίζεται, ότι το φρούριο του Κούλε παρέμενε κλειστό από τα τέλη του 2010, λόγω εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης, που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013, με το ποσό των 2.050.000 ευρώ και εκτελέστηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης, υπό τη διεύθυνση, αρχικά του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟΑ και εν συνεχεία από τη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων .

Οι εργασίες περιελάμβαναν τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημειακού κελύφους, την αντικατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού και τη δημιουργία επισκέψιμων εκθεσιακών χώρων και χώρων πληροφόρησης και υποδομών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στους υποβλητικούς χώρους του φρουρίου, είναι επισκέψιμα, για πρώτη φορά, τα ευρήματα από τα ναυάγια της υποβρύχιας έρευνας που πραγματοποίησε στη νησίδα Ντία, ο θρυλικός Γάλλος ερευνητής Ζακ Υβ Κουστώ, το 1976, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση πρωτοπόρων Ελλήνων ενάλιων αρχαιολόγων του τότε υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών. Η έκθεση ευρημάτων ναυαγίων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.