ΕΛΛΑΔΑ

Aνησυχητικά τα αποτελέσματα

Tο Δημογραφικό Πρόβλημα της Ελλάδας: Μια έρευνα

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις καταγράφει εναλλακτικά σενάρια για την εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας μέχρι το 2050. Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά.
demogr

Το δημογραφικό αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ο πληθυσμός της μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να γερνάει.

Αυτό συμβαίνει διότι οι νέοι κάτοικοι που γεννιούνται στη χώρα μας ή μεταναστεύουν σε αυτή από άλλες χώρες είναι λιγότεροι από τους κατοίκους που πεθαίνουν και από αυτούς που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή, η διάμεση ηλικία του πληθυσμού διαρκώς αυξάνεται.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Στη διαΝΕΟσις έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως, ποια θα είναι η έκταση του φαινομένου αυτού στο μέλλον και ποιες θα είναι οι συνέπειες του, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό τη συζήτηση για τις συνέπειες της πληθυσμιακής συρρίκνωσης της χώρας μας.

Για το λόγο αυτό, μία ομάδα επιστημόνων με συντονιστή τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρωνα Κοτζαμάνη εκπόνησε μία μελέτη για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Η μελέτη περιλαμβάνει μία σειρά από προβολές του πληθυσμού μέχρι το 2050 (οκτώ σενάρια) και καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη του μεγέθους και της ηλικιακής του σύστασης.

Από τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν, μεταξύ άλλων:

Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται ανάμεσα στα 10 εκατομμύρια (σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο) και τα 8,3 εκατομμύρια (στο πιο απαισιόδοξο).
Η διάμεση ηλικία που ήταν 26 έτη το 1951, και που είναι 44 έτη σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-8 έτη.
Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 έως 17 ετών) θα μειωθεί μετά από μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων.
Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 7 εκ.το 2015 σε 4,8-5,5 εκ.

Tα ευρήματα της έρευνας είναι πολυδιάστατα και μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη βάση δεδομένων, πάνω στην οποία μπορούν να γίνουν οι απαραίτητοι σχεδιασμοί σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς όπως:
Ασφαλιστικό σύστημα
Εργασιακές πολιτικές
Εκπαιδευτικό σύστημα
Κοινωνική πρόνοια
Άμυνα και Ασφάλεια
Γεωπολιτική στρατηγική

Πηγή: dianeosis.org

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Uncle. K 19:22 18/09/2016

    Δεν σάς έλεγα εγώ παλιότερα να κόψετε τήν πίπα γιά νά σωθεί η παρτίδα; Τώρα νά τα αποτελέσματα, σάς τό λένε και επισήμως.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.