ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις γερμανικές εκλογές η συζήτηση για το χρέος

Το ελληνικό déjà-vu

Ένα νέο θερμό φθινόπωρο στο μέτωπο της ελληνικής κρίσης διακρίνουν στον ορίζοντα Γερμανοί αναλυτές, με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πεδίο υλοποίησης των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
tsiprasroloi

Οι καθυστερήσεις αυτές μάλιστα, όπως έγραψε τη Δευτέρα η γερμανική οικονομική εφημερίδαHandelsblatt, ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να αναμένεται εντός της τρέχουσας χρονιάς.

«Πρόκειται για ένα είδος déjà-vu», σχολιάζει ο Κλάους Σράντερ από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου. «Εδώ και πέντε χρόνια δεν τηρούνται προθεσμίες, δεν επιτυγχάνονται στόχοι και ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι σε διάστημα ενός χρόνου -από το περασμένο καλοκαίρι που υπεγράφη το τελευταίο μνημόνιο- θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εμπρόθεσμα οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος. Εξαρχής ο σχεδιασμός ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξος, αν όχι μη ρεαλιστικός. Ας μην ξεχνά κανείς ότι η ίδια η ελληνική δημόσια διοίκηση αποτελεί αντικείμενο των μεταρρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι θεσμοί εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι και οι ίδιοι αντικείμενο της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Είναι δύσκολο ένας γιατρός να κάνει εγχείριση ανοιχτής καρδιάς όσο εγχειρίζεται και ο ίδιος».

«Άλλο οι αποφάσεις, άλλο η υλοποίησή τους»

Παρά ταύτα, όπως επισημαίνει ο Γερμανός οικονομολόγος, δρομολογήθηκαν τον τελευταίο χρόνο σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, όπως των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ αλλά και του ΟΣΕ. Μολονότι πρόκειται για «φωτεινά παραδείγματα» προόδου, όπως λέει, «άλλο οι αποφάσεις (…) και άλλο η υλοποίησή τους και οι οικονομικές επιτυχίες, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Πολλές φορές διαπιστώνεις άλλωστε μετά από χρόνια ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκαν έτσι όπως έπρεπε και είχε συμφωνηθεί. Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν πρόκειται για μια ατέρμονη διαδικασία».

Το κλειδί της επιτυχίας στην Ελλάδα - και σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει και παλαιότερα οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία- είναι μια λειτουργική δημόσια διοίκηση. Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνει ο Κλάους Σράντερ, θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία όλων εκείνων των θεσμών που είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Μετά τις γερμανικές εκλογές η συζήτηση για το χρέος

Όσον αφορά το ερώτημα εάν και πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο οικονομολόγος είναι κατηγορηματικός: «Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017». Με την Ελλάδα, όπως λέει, «συμφωνήθηκε το Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο (…) δεν αποκλείει τη δυνατότητα απομείωσης του χρέους. Στο εσωτερικό των χωρών των δανειστών όμως υπάρχουν στην παρούσα φάση σχετικά μεγάλες πιέσεις προκειμένου η Ελλάδα να παρουσιάσει καταρχήν αποτελέσματα. Σε αρκετές χώρες η δεδομένη χρονική συγκυρία δεν ενδείκνυται για ένα γενναιόδωρο κούρεμα. Για να μην παρεξηγηθώ όμως: το χρέος που συσσωρεύτηκε τα τελευταία πέντε χρόνια δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μόνον από την ίδια την Ελλάδα και γι' αυτό το λόγο το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι αναπόφευκτο. Με έμμεσο ή άμεσο τρόπο λοιπόν θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα του χρέους».

Deutsche Welle

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει:
  «Δεν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που μπορεί να ερμηνευθεί ελεύθερα. Η Συνθήκη προβλέπει σαφώς ότι οποιαδήποτε βοήθεια είναι συνδεδεμένη με αντιπαροχές. Το να αποκλίνεις από αυτή την αρχή, δεν είναι νομικά δυνατό», σημείωσε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στην επιστολή της 30ής Ιουνίου εξήγησε: «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεράνουμε ότι τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει. Και τουλάχιστον όχι κάποιο που να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις της Συνθήκης του ESM».
  Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης και τη θέση του για την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να ελέγχει τη χρηματοδοτική ανάγκη της χώρας και να βγάζει τα συμπεράσματα για την βιωσιμότητα του χρέους.
  «Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι το κούρεμα χρέους, το οποίο αποτελεί το κλασικό εργαλείο του ΔΝΤ, άρα δεν μας εκπλήσσει που το ΔΝΤ αναφέρεται σε αυτό. Στην Ευρώπη, όμως, επιλέξαμε, σε συνεννόηση, τον άλλο δρόμο, μέσω προγραμμάτων βοήθειας και μεταρρυθμίσεων, να δημιουργηθεί το περιβάλλον και η βάση η οποία θα καταστήσει δυνατή τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτός ο δρόμος έχει λειτουργήσει καλά, με εξαίρεση την Ελλάδα.
  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγουμε από αυτή τη γενική μας φιλοσοφία και με αυτήν θα πάμε και στις συνομιλίες. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αυτή τη βάση τής έως τώρα συνεργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Πρέπει να συζητήσουμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε καν να συνεχίσουμε να συζητούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι δεν υπάρχει σε αυτό το θέμα διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και του Eurogroup.
  «Στην Ευρώπη επιλέξαμε τον άλλο δρόμο. Μέχρι τις 30 Ιουνίου ήταν στο πλαίσιο του EFSF, τώρα στο πλαίσιο του ESM, που προβλέπει τη σύνδεση με όρους. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση, την οποία επεξεργαστήκαμε από κοινού με το ΔΝΤ και την ακολουθήσαμε επιτυχώς τα τελευταία χρόνια. Και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητήσουμε τώρα αυτή την προσέγγιση», πρόσθεσε.
  Σε ό,τι αφορά την αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, ο κ. Γιέγκερ υποστήριξε ότι δεν συνέβη για μια διαφορά 400 εκατομμυρίων, όπως έχει γραφτεί, «αλλά επειδή η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε ότι στις συνομιλίες για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και σίγουρα όχι στη μορφή των swaps ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως είχε προτείνει ο κ. Βαρουφάκης».

 2. Πότε Ιστός, πότε Ιστός Αλήθειας, πότε Βράχος, πότε Βλάχος, πότε ΝΜαν. Ούτε διαρρήκτες τόσα ψευδώνυμα πια. Το κακό είναι ότι γράφει τα ίδια και τα ίδια και με το ίδιο ύφος και στυλ και καρφώνεται το ανθρωπάκι με τα χίλια πρόσωπα

 3. Σύντομα ο λαός θα ΔΕΙ όλη την αλήθεια ….

  Όταν ο Γ Παπανδρέου ζητούσε χρόνο …
  Ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ζητούσε χρόνο από τους εταίρους, για να γίνουν οι αλλαγές και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, τη διοίκηση, το φορολογικό μηχανισμό και συνεπώς και στήριξη στα δημοσιονομικά μας, ενώ βρισκόμασταν ελέω κυβέρνησης Καραμανλή απομονωμένοι και ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, τότε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που γέμιζαν τις πλατείες της «αγανάκτησης», τον κατηγορούσαν ότι συκοφαντεί τη χώρα στο εξωτερικό και την παρουσιάζει ως «διεφθαρμένη».
  Κι όμως παρά τις αντιξοότητες, τις υπονομεύσεις και τις συκοφαντίες, κάποιοι δουλεύοντας σχεδόν 20 την ημέρα, κατάφεραν να ψηφίσουν εκείνους τους νόμους, που όλοι οι άλλοι μαζί ΔΕΝ κατάφεραν σε 50 χρόνια.
  Σήμερα, αυτούς τους λίγους, τους μοναδικούς σχεδόν ΕΝΤΙΜΟΥΣ , είμαστε πρόθυμοι και σχεδόν ‘’ευτυχείς’’ να τους κρεμάσουμε για όσα δημιούργησαν.
  Σφαίρα είναι και γυρίζει.

  Πάντως, Εμείς προδότες και λιποτάχτες δεν γίναμε !!!

 4. Ιστός 13:08 07/09/2016

  Τι θυμάμαι και γω καμιά φορά;;

  Με αφορμή την αξιολόγηση της διαπραγμάτευσης του Α. Τσίπρα, από το Harvard. όπου την κατατάσσει ως την χειρότερη που έχει γίνει, θυμήθηκα τότε που το ίδιο το πανεπιστήμιο καλούσε τον Γ.Α. Παπανδρέου να μιλήσει σε φοιτητές πολιτικών επιστημών για την δική του διαπραγμάτευση το 2010 και για τον επανασχεδιασμό της Ευρώπης, η οποία έχει μετατραπεί από Ευρώπη των λαών σε Ευρώπη των αγορών.

  Αλλά…τι πάω και θυμάμαι και γω καμιά φορά;; #Πυρηνική_φυσική

 5. ΝΜαν. 12:28 07/09/2016

  Τσίπρας: »Καταγγέλλει» τον Γεωργίου για όσα ΕΧΕΙ ψηφίσει στον προϋπολογισμό και είναι νόμοι του κράτους?

  Με τι έλλειμμα για το 2009;

  Πάμε τώρα στα πραγματικά, άμα και ιλαροτραγικά, περιστατικά αυτής της ιστορίας. Αφετηρία όλης της υπόθεσης είναι οι καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, τέως μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία έχει κατηγορήσει τον Ανδρ. Γεωργίου για «φούσκωμα» των στοιχείων από 13,5% στο 15,6% με την συμπερίληψη των ΔΕΚΟ «για να μπει η χώρα στη Μνημόνιο».
  Πρώτη ένσταση: Πότε μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο; Τον Μάιο του 2010. Με τι έλλειμμα για το 2009; Με 13,5%. Πότε ανέλαβε ο Ανδρ. Γεωργίου; Τον Αύγουστο του 2010, αφού δηλαδή είχαμε μπει στο Μνημόνιο! Και πότε έγινε η τελική αναθεώρηση από 13,5% στο 15,6%; Τον Οκτώβριο του 2010! Πως λοιπόν ο Ανδρ. Γεωργίου «φούσκωσε» το έλλειμμα για να μπούμε στο Μνημόνιο, αφού τότε δεν ήταν στην ΕΛΣΤΑΤ και η χώρα είχε ήδη μπει στο Μνημόνιο;
  Αυτό το μυστήριο μόνον ο αξιότιμος εισαγγελέας Πεπόνης, η ερίτιμος Ζωή Γεωργαντά και ο συνήθης καχύποπτος Παν. Καμμένος μπορούν να το λύσουν.
  Στο σημείο αυτό δεν μπορεί κανείς παρά να σχολιάσει και τη φερεγγυότητα και σοβαρότητα του θηλυκού Σέρλοκ Χόλμς. Σε πρόσφατο άρθρο της, η Ζωή Γεωργαντά παρουσιάζει ολόκληρη οικονομική ανάλυση για να ισχυριστεί ότι με τους δικούς της υπολογισμούς το έλλειμμα του 2009 ήταν τελικά 3,9%!!!
  Ναι, σωστά διαβάσατε, 3,9%!!!
  Δηλαδή, και ο Κ. Καραμανλής τελικά, που έλεγε 6%, κι αυτός προδότης, συνωμότης, μαζοχιστής, σαδιστής και αβδηρίτης ήταν;
  Συνωμότης, προδότης, αβδηρίτης, σαδιστής και μαζοχιστής είναι και ο Γ. Προβόπουλος; Ψέματα έλεγε, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, όταν υποστήριζε ότι το έλλειμμα είναι διψήφιο; Χαλκευμένα ήταν τα στοιχεία της ΤτΕ που στο 8μηνο του 2009 ανέβαζαν το έλλειμμα στο 8,3%;
  Όλοι είχαν παραφρονήσει, και μόνη η οποία έχει σώας τας φρένας είναι η ερίτιμος κυρία Γεωργαντά; Μάλιστα την άκουσα και χθες να επαναλαμβάνει ότι, σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς, το έλλειμμα ήταν 3,9%.
  Δηλαδή σωστή η μέθοδος της Γεωργαντά, και λάθος όλων των άλλων. Υπάρχουν οι γενικοί και αποδεκτοί, από όλα τα κράτη μέλη, κανόνες μέτρησης του ελλείμματος και υπάρχει και ο κανόνας της Γεωργαντά!!!
  Αυτόν τον ισχυρισμό βρήκαν σωστό οι οικονομικοί εισαγγελείς; Απορώ για την ευθυκρισία τους. Είναι δυνατόν αυτές οι καταγγελίες να αποτελούν τη βάση της ποινικής δίωξης που ασκεί ο εισαγγελέας Πεπόνης; Μήπως θα πρέπει της υποθέσεως, επειδή είναι πολύ σοβαρή όπως δρομολογείται, να επιληφθεί κάποιος άλλος; Μήπως θα πρέπει να παρέμβουν οι προϊστάμενοι της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για να ελέγξουν το πώς ακριβώς έχει η όλη υπόθεση;
  Ας εξετάσουμε τώρα και την ουσία της υπόθεσης. Γιατί πήγε το έλλειμμα από το 13,5% στο 15,6%; Πρώτον, επειδή για πρώτη φορά υπολογίστηκε, και σωστά, η υποτιθέμενη «άσπρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή που, διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, μεγάλωναν, κατά το δοκούν, για να εμφανίζεται μειωμένο το έλλειμμα και είναι μία από τις αιτίες που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Και δεύτερον, επειδή συμπεριλήφθηκαν οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ στο έλλειμμα. Έπρεπε; Ναι. Σαφέστατα, ναι.
  Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος, ο οποίος υποστηρίζει ότι το έλλειμμα, για παράδειγμα του ΟΣΕ, δεν το πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Το πληρώνουν ή δεν το πληρώνουν; Το πληρώνουν. Αφού λοιπόν το πληρώνουν γιατί δεν πρέπει να περιληφθεί; Επειδή δήθεν υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που δεν το περιλαμβάνουν; Θέλουμε να εξυγιάνουμε την οικονομία ή να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί; Αυτό δεν κάναμε τόσα χρόνια και το βρήκαμε μπροστά μας; Να συνεχίσουμε στο ίδιο βιολί;
  Ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να παραδεχθεί και οίκαδε αυτό που παρεδέχθη στη Wall Street Journal, ό,τι δηλαδή το έλλειμμα ήταν 15%; Την σιωπηρή αποδοχή των στοιχείων, όπως έχουν αποτυπωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, δεν πρέπει να την κάνει και δημόσιο λόγο; Σε τι τον ωφελούν πλέον τα κομματικά παίγνια με το παρελθόν;
  Δεν θέλει μήπως να «αδειάσει» την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή;
  Δεν επιθυμεί να φανεί ανακόλουθος με αυτά που υποστήριζε όταν ήταν ο ίδιος υπουργός;

 6. NB 12:10 07/09/2016

  ΓΙΩΡΓΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ
  Τώρα όλοι είμαστε δίπλα στο Γιώργο Παπανδρέου
  Γράφει ο Ν Βράχος
  Ένας Μανιάτης δημοκράτης
  Η ώρα έφτασε. Τώρα ξέρουμε ! Τώρα όλοι είμαστε δίπλα στο Γιώργο Παπανδρέου, στον ΜΟΝΑΔΙΚΟ πολιτικό που απέδειξε έμπρακτα ότι σέβεται και αγαπά τους έλληνες και την Ελλάδα.
  Δεν είναι πλέον μόνος του και υπονομευμένος. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο του Αντώνη, του Βαγγέλη, του Αλέξη και των άλλων νοσταλγών της παραμεθόριας … διαπλοκής και πολιτικής ανυπαρξίας. Το μοναδικό πολιτικό ,που μας είπε την αλήθεια για το μέγεθος του προβλήματος και την οικονομική λύση που έπρεπε να εφαρμόσουμε και αγωνίστηκε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ενάντια σε όλες τις βρόμικες δυνάμεις και ιδιοτελείς επιδιώξεις. Και προ παντός ενάντια στον ‘’αιρετό φασισμό’’ τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα..
  Τον ευγενή άνθρωπο που δεν ανταπέδωσε ούτε μία ύβρη στο ποτάμι της συκοφαντίας που δέχεται, τον αγωνιστή που πάλεψε και παλεύει για μια Ελλάδα καλλίτερη. Για μια Ελλάδα με μέλλον , όραμα και ελπίδα !
  Τον πολιτικό που αγωνίζεται για ιδέες και οράματα με σεβασμό για όλους και αυτοσεβασμό πρωτόγνωρο για την Ελληνική πολιτική ιστορία.
  **Τότε, το σύστημα δεν μπορούσε να χωνέψει ότι ο κόσμος εξακολουθούσε να στηρίζει τον Αντρέα μετά από όση λάσπη είχε εκτοξευτεί εναντίον του.
  Τώρα το σύστημα δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο κόσμος εξακολουθεί να στηρίζει τον Γιώργο, μετά από όση λάσπη έχει εκτοξευτεί εναντίον του.
  Υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που συνδέει όλους όσους λοιδορούν τον απλό κόσμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά τα γεγονότα εκείνου του Σαββάτου: δεν ένιωσαν ποτέ τι σημαίνει αγάπη και αποδοχή του κόσμου.
  Και δεν μπορούν, ποτέ δεν θα μπορέσουν να αντιληφθούν μία απλή αλήθεια:
  H καρδιά δεν “στήνεται”, ούτε “οργανώνεται”. Απλά χτυπά. Και για κάποια πράγματα χτυπά δυνατά.
  Γιώργο,
  η Ελλάδα χαμογελά, οι Έλληνες ελπίζουν ξανά.
  Η Ιστορία σε περιμένει να συνεχίσεις το έργο σου !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.