ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Κατέβασε» και σχετική ανάρτηση της πρωθυπουργού της Νορβηγίας!

To Facebook λογόκρινε την ιστορική φωτογραφία του καμένου από ναπάλμ κοριτσιού!

Κατακραυγή έχει προκαλέσει σε ολόκληρο τον κόσμο  η λογοκρισία από το Facebook της διάσημης φωτογραφίας από το Βιετνάμ, που απεικονίζει ένα γυμνό κοριτσάκι να τρέχει καμένο μαζί με άλλα παιδιά μετά από επίθεση με βόμβες ναπάλμ στο χωριό του.
n

Ενώνοντας τη φωνή της με άλλους χρήστες του Facebook, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπερκ ανήρτησε στον δικό της λογαριασμό την φωτογραφία του 1972 του βιετναμέζου φωτογράφου Nick Ut Cong Huynh που εργαζόταν για το Associated Press.

Ιστορικό ντοκουμέντο και βραβευμένο με Πούλιτζερ το φωτογραφικό κλισέ δείχνει το 9χρονο κοριτσάκι να τρέχει ουρλιάζοντας από τον πόνο και τον τρόμο.

Η υπόθεση ξεκίνησε με τη δημοσίευση εδώ και δύο εβδομάδες ανάρτησης του νορβηγού συγγραφέα Τομ Εγκελαντ με θέμα τις πολεμικές φωτογραφίες στην οποία περιλαμβανόταν η φωτογραφία και την οποία κατέβασε το Facebook.

Χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης απάντησαν στην κίνηση αναρτώντας την φωτογραφία με τη σειρά τους, η οποία λογοκρίθηκε από το Facebook, διότι η γυμνότητα του παιδιού παραβιάζει τους κανόνες του.

«Εκτιμώ το έργο του Facebook και άλλων μέσων κατά των εικόνων και του περιεχομένου που δείχνουν κακοποίηση και βία...Αλλά το Facebook βρίσκεται στον λάθος δρόμο όταν λογοκρίνει τέτοιες φωτογραφίες. Αυτό συμβάλλει στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης», έγραψε η πρωθυπουργός στον λογαριασμό κερδίζοντας πλήθος like.

Η εφημερίδα Aftenposten  της Νορβηγίας κυκλοφόρησε με τη φωτογραφία στην πρώτη της σελίδα , κάτω από το λογότυπο του Facebook, συνοδευόμενη από ανοικτή επιστολή προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Σου γράφω αυτήν την επιστολή διότι ανησυχώ για το γεγονός ότι το πιο σημαντικό μέσον του κόσμου περιορίζει την ελευθερία αντί να προσπαθεί να τη διευρύνει και διότι αυτό συμβαίνει κατά τρόπο ορισμένες φορές αυταρχικό», γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Εσπεν Εγκιλ Χάνσεν υπό τον τίτλο «Αγαπητέ Μαρκ».

«Φοβάμαι μήπως φτάσουμε σε μία κοινωνία όπου ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής θα ορίζει τι είναι σοκαριστικό για την παγκόσμια κοινή γνώμη».

«Κατέβασαν» την ανάρτηση της πρωθυπουργού της Νορβηγίας 

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε ότι το Facebook κατέβασε την ανάρτησή της με την φωτογραφία του γυμνού κοριτσιού από το Βιετνάμ, στην πρώτη γνωστή περίπτωση λογοκρισίας αρχηγού κυβέρνησης από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Όσο ήμουν στο αεροπλάνο ανάμεσα στο Οσλο και το Τροντχάιμ, το Facebook κατέβασε το post από τη σελίδα μου», γράφει η Ερνα Σόλμπεργκ. «Αυτό που κάνει το Facebook με την απάλειψη τέτοιων φωτογραφιών , όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις του, είναι ότι ξαναγράφει την κοινή μας ιστορία».

«Ελπίζω ότι το Facebook θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να εξετάσει συντακτική του πολιτική», γράφει σε νέο post η πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Και ειρωνικά απέναντι στη λογοκρισία ιστορικών φωτογραφιών, ξαναδημοσιεύει την φωτογραφία του κοριτσιού και άλλων εμβληματικών κλισέ, λογοκριμένων με ένα μαύρο τετράγωνο

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.