ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ "ΚΑΥΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ. ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Δεν ξέρω τι πολιτικό "φασούλι" για την κυβέρνηση θα βγάλει στο τέλος η Τράπεζα Αττικής, αλλά όλες οι πληροφορίες λένε πως το ισχυρό χαρτί του Στουρνάρα στην αντιπαράθεσή του με το Μαξίμου είναι ένα πόρισμα του SSM, στο οποίο οι περιγραφές που γίνονται για τα συμβαίνοντα στην "τράπεζα των μηχανικών" είναι ιδιαίτερα αρνητικά και ενδεχομένως θα χρειαστεί και ποινική διερεύνηση κάποιων υποθέσεων.

Η κυβέρνηση έχει λόγους να αγωνιά, όχι επειδή οι Τσίπρας, Φλαμπουράρης και Σπίρτζης είναι μηχανικοί και μέλη του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά επειδή τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το πόθεν έσχες του "συντρόφου" τους Χρήστου Καλογρίτσα (και όσα θα αποκαλυφθούν, όπως λέγεται, για τα δάνεια που έλαβε και τις εξασφαλίσεις που παρέσχε γι' αυτά), όστις έλαβε μία από τις τέσσερεις τηλεοπτικές άδειες, ενδέχεται να οδηγήσουν, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακόμη και σε ακύρωση του διαγωνισμού.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμφίβολα θα ήταν καταστροφική για την κυβέρνηση. Ενδεχομένως αυτός ήταν και ο λόγος που ώθησε τον πρωθυπουργό, στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, να αποφανθεί πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και κύκλων της δικαιοσύνης.

Ένας άλλος λόγος αγωνίας του Μαξίμου είναι οι αρνητικές για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις, που αλλάζουν το πολιτικό κλίμα, ενισχύουν τη ροή ψηφοφόρων προς την αξιωματική αντιπολίτευση και ρίχνουν το ηθικό των βουλευτών, των στελεχών και των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα και τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και παραμονές του κομματικού συνεδρίου.

Μετά το ΠΑΜΑΚ άλλες δύο εταιρείες, η ALCO και η Palmos Analysis, δίνουν καθαρό προβάδισμα στη Ν.Δ. και τον Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. Και ακολουθούν κι άλλες. Κυβερνητικοί παράγοντες φοβούνται ότι πλέον αυξάνεται η πιθανότητα να υπάρξουν βουλευτές, οι οποίοι θα πάρουν αποστάσεις από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την κυβερνητική σταθερότητα.

Ο τρίτος λόγος αγωνίας του Τσίπρα και των συνεργατών του είναι μήπως η τρόϊκα μείνει άκαμπτη μέχρι τέλους στις απαιτήσεις της, και ιδίως στα εργασιακά, κάτι που θα φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την κυβέρνηση, καθώς αυτά τα θέματα βρίσκονται στον στενό πυρήνα της ιδεολογίας και της πολιτικής υπόστασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και φυσικά ο τέταρτος και σπουδαιότερος λόγος για τον οποίον αγωνιούν ο πρωθυπουργός και συνεργάτες του είναι η καθημερινή φθορά που εφεξής, και τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα, θα υφίσταται η κυβέρνηση από την κριτική που θα ασκούν και από τις αποκαλύψεις στις οποίες θα προβαίνουν τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν, αλλά και απ' αυτά που πλήρωσαν υπέρογκα ποσά για να διατηρήσουν τη θέση τους στο τηλεοπτικό φάσμα. Και πλέον όχι μόνον από τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά από το σύνολο των δημοσιογράφων καθώς ο υπουργός Κατρούγκαλος αποφάσισε αιφνιδίως χθες να κατεδαφίσει και τον ΕΔΟΕΑΠ, τον οργανισμό ιατρικής περίθαλψης και επικουρικής ασφάλισής τους.

Η πιθανότητα το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου να έχουμε γενικευμένη κοινωνική ένταση έως και ανάφλεξη είναι αυξημένη καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά σηκώνουν πλέον ψηλά τα χέρια, αδυνατώντας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας. Το "καυτό Φθινόπωρο" για την κυβέρνηση ξεκίνησε και υπάρχουν ζωηρές αμφιβολίες αν θα μπορέσει να το διαχειριστεί, χωρίς να κινδυνεύσει η συνοχή της...

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Σταθεροποιηθειτε κάπου και εσείς και το ΚΙΔΗΣΟ κύριε Φελεκη μας.
    Σταματειστε τα παιχνίδια

  2. Ε.Στ. 9:38 17/09/2016

    Βλέπω, το διορθώσαμε σήμερα το κλίμα. Αποφασίστε, πάντως, προς τα πού θα το μπατάρετε γιατί καταντάει και κουραστικό μια έτσι και μια αλλιώς. Άσε δε που καταντάει πολιτικάντικο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.