ΕΛΛΑΔΑ

Στον Πλατανιά

Το κρητικό κρασί και το σταφύλι στο επίκεντρο εκδηλώσεων

Το κρητικό κρασί, το σταφύλι και τα παράγωγά τους θα πρωταγωνιστήσουν στις διήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός», που οργανώνει για 6η συνεχή χρονιά ο Δήμος Πλατανιά. Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές, στις φετινές εκδηλώσεις την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο βιωματικού χαρακτήρα, με επίκεντρο το κρητικό κρασί, το σταφύλι και τα παράγωγά τους.
wine

Το διήμερο έχει ως βασικό στόχο τη σύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης.
Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, μια ομάδα επισκεπτών θα βρεθεί σε αμπελώνα σε χωριό του Πλατανιά,για να συμμετάσχει στον παραδοσιακό τρύγο μαζί με κατοίκους της περιοχής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μια μεγάλη γιορτή θα στηθεί στον Πλατανιά, η οποία θα κορυφωθεί στην πλατεία του χωριού με πάτημα σταφυλιών, παραγωγή τσικουδιάς, καθώς και γεύσεις προϊόντων που έχουν ως βάση το κρασί. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά θα παρασκευάζουν από νωρίς παραδοσιακή μουσταλευριά (παραδοσιακό γλυκό που δημιουργείται από μούστο, αλεύρι και καρυκεύματα).

Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να δουν τις διαδικασίες παραγωγής, αλλά και να βιώσουν την μοναδική εμπειρία του πατήματος των σταφυλιών, καθώς το πατητήρι θα τους περιμένει. Παράλληλα θα δουν την διαδικασία απόσταξης και παραγωγής τσικουδιάς. Ένα παραδοσιακό καφενείο θα αναβιώσει στην πλατεία του Πλατανιά, προσφέροντας τοπικά ποτά και εδέσματα, αλλά και δίνοντας χρώμα παράδοσης και τοπικού πολιτισμού. Φυσικά η μουσική και ο χορός δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια γιορτή και γι’ αυτό θα φροντίσουν τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

Την Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, σε συνεργασία με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή οινογευσία - γνωριμία με το κρητικό κρασί στην είσοδο του Εμπορικού Κέντρου Πλατανιά. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα δοθεί η δυνατότητα σε επισκέπτες να ενημερωθούν από επαγγελματίες του κρασιού για τις ιδιότητες του προϊόντος.

Παράλληλα το παραδοσιακό καζάνι θα λειτουργεί δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν την παραγωγή φρέσκιας τσικουδιάς, αλλά και να την δοκιμάσουν μαζί με κρητικό κέρασμα . Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ στοχεύουν στο να συστήσουν στους επισκέπτες τα προϊόντα της κρητικής γης, αλλά και την παράδοση της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.