ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαφειοκρατία και αυστηρά κριτήρια

Τράπεζες: Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση για τις νέες διοικήσεις

Η γραφειοκρατία και τα αυστηρά κριτήρια κάνουν πολύ δύσκολη την επιλογή.
trapeza

Μια εβδομάδα πριν το τέλος Σεπτεμβρίου και ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς εξελίξεις για το θέμα των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς, παραμένει χωρίς διοίκηση όντας ουσιαστικά από τις αρχές του 2016 με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ την ερχόμενη Κυριακή 25 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων για τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.

Και ενώ ο εντοπισμός των στελεχών που δεν πληρούσαν τα κριτήρια έγινε εύκολα και γρήγορα η αντικατάστασή τους με νέα αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Επιπλέον δυσκολίες δημιουργεί η «βαριά» γραφειοκρατία που έχει σχηματιστεί: Για το ζήτημα των διοικήσεων των τραπεζών έχουν λόγο οι μέτοχοι, οι θεσμοί, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (που ως επόπτης έχει απεριόριστες εξουσίες), ενώ ενεργό ρόλο επιμένει να διεκδικεί και η κυβέρνηση (με περιορισμένα ωστόσο πρακτικά αποτελέσματα). Ολα αυτά δημιουργούν ένα εξαιρετικά γραφειοκρατικό και περιοριστικό περιβάλλον, με τελικό αποτέλεσμα το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών να παραμένει ανοιχτό εδώ και μήνες, με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη που προκρίθηκαν από τις επιτροπές των τραπεζών και έλαβαν τις σχετικές εγκρίσεις από το ΤΧΣ και τις ελληνικές αρχές «κόπηκαν» στη συνέχεια από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και αντίθετα στελέχη για τα οποία είχε δώσει κατ’ αρχήν Ο.Κ. ο SSM κόπηκαν από τις ελληνικές αρχές γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου. Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι και το ΤΧΣ βρίσκεται με προσωρινή διοίκηση και επίσης σε αναζήτηση στελεχών. Έτσι ο καιρός περνάει χωρίς να ολοκληρώνεται η συγκρότηση των διοικητικών ομάδων των τραπεζών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βάσει ενεργητικού, που ουσιαστικά από τον Ιανουάριο του 2016 βρίσκεται με προσωρινό - μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο, αναμένοντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιλογή νέου.

Η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών αποτελεί εξαιρετικής σπουδαιότητας ζήτημα προκειμένου οι τράπεζες να αλλάξουν σελίδα και να επικεντρωθούν στη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, με πρώτη το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και την προσέλκυση καταθέσεων, οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών (123 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.