ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα Lehman Brothers;

Τριγμοί στην παγκόσμια οικονομία από την κατάρρευση της Hanjin

Τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία και κυρίως στη ναυτιλιακή βιομηχανία η προκαλεί η κατάρρευση του κορεατικού κολοσσού Hanjin Shipping Co, ο οποίος κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.
Container vessel Hanjin Rome sits in the eastern anchorage area in Singapore

Με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 που πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση παρομοιάζει ο o CEO της Seaspan, Gerry Wang την πτώση της νοτιοκορεάτικης εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hanjin Shipping Co.

Πρόκειται για την έβδομη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία στον κόσμο και στελέχη ναυτιλιακών εταιριών, μιλώντας στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, εκτιμούν πως «η πτώση της Hanjin Shipping μοιάζει με την αντίστοιχη της Lehman Brothers για τις αγορές».

Όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Bloomberg, η Seaspan που δραστηριοποιείται στην αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και έχει ναυλώσει τρία πλοία στην εταιρεία, αξιολογεί όλες τις επιλογές και εξετάζει τους συστημικούς κινδύνους που απορρέουν από την πτώχευση της Hanjin.

Η κατάρρευση της Hanjin Shipping μοιάζει με αυτήν της Lehman Brothers στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Wang προσθέτοντας ότι "Πρόκειται για μια μεγάλη, μεγάλη πυρηνική βόμβα. Προκαλεί αναταράξεις σε όλη της εφοδιαστική αλυσίδα, τον ακρογωνιαίο λίθο της παγκοσμιοποίησης".

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με περίπου 93 πλοία να παραμένουν εγκλωβισμένα σε 51 λιμάνια σε 26 χώρες, είναι φανερό ότι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Hanjin έχει διαταράξει την παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού εν μέσω περιόδου αιχμής, όπου τα καταστήματα στις ΗΠΑ συγκεντρώνουν εμπόρευμα πριν την πιο πολυάσχολη εορταστική περίοδο του χρόνου.

Με πληροφορίες από capital.gr.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.