ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η… αβάντα των δανειστών

«Τροχάδην» για την δόση των 2,8 δισ. - Πλεονάσματα… «μαμούθ» από την Αθήνα

Πρωτογενές πλεόνασμα… «μαμούθ» παρουσίασε η Αθήνα στον προϋπολογισμό: Χρειάστηκε όμως να περιορίσει στο ελάχιστο τις δαπάνες σε μια περίοδο που «παλεύει» να διευθετήσει τις εκκρεμότητες για να εξασφαλίσει από τους δανειστές δόση 2,8 δισ. ευρώ!
dosi

του Βαγγέλη Δουράκη

«Χοντρό» ήταν το «ψαλίδι» στις δαπάνες του προϋπολογισμού, καθώς στο οκτάμηνο περιορίστηκαν κατά 2,5 δισ., με την «τρύπα» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να διαμορφώνεται στα 883 εκατ. ευρώ!

Και ενώ η ελληνική πλευρά παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό με εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, από την άλλη καλείται από τους δανειστές να υλοποιήσει –με τρεις μήνες καθυστέρηση- έως τις 29 Σεπτεμβρίου ή το πολύ έως την Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για να μην αρχίσουν εκ νέου οι ... αναταράξεις.

Από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 9 του μήνα όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ την επομένη (10 Οκτωβρίου) συνεδριάζει το Eurogroup.

Έως τότε, θα πρέπει η Αθήνα να έχει κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για να έχει αυξημένες πιθανότητες να περάσει τα επιχειρήματά της στις συζητήσεις που θα γίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του ελληνικού χρέους.

Συζητήσεις που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις των επόμενων μηνών, καθώς και το εάν τελικά θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.

Στους κόλπους των δανειστών της χώρας επικρατεί αισιοδοξία ότι έως αυτές τις κρίσιμες διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το σύνολο των προαπαιτούμενων μέτρων.

Δηλαδή, θεωρούν ότι ακόμα κι αν χαθεί το ορόσημο της 29ς Σεπτεμβρίου (συνεδριάζει το Euroworking Group), η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δράσεις που πρέπει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί και πάλι «απολογούμενη» για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Επίσης, όσοι δεν θέλουν να ανοίξουν τώρα τη συζήτηση για το χρέος (όπως για παράδειγμα η Γερμανία), ενδεχομένως να αξιοποιήσουν την καθυστέρηση της Αθήνας για να στείλουν σε μεταγενέστερο χρόνο τόσο τη δεύτερη αξιολόγηση, όσο και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Ζήτημα πάντως φαίνεται να υπάρχει και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες: Για να εκταμιευθεί μέρος της δεύτερης υποδόσης, θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το 80% της προηγούμενης δόσης που αφορούσε την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.

Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι μόλις 440 εκατ. ευρώ έχουν φτάσει στους λογαριασμούς των προμηθευτών του Δημοσίου από το 1,6 δισ ευρώ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών για τον σκοπό αυτό.

Πάντως, τα στοιχεία αυτά αφορούν στο δεύτερο 15ημερο του Ιουλίου, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο, η ροή των πιστώσεων και των χρηματοδοτήσεων ξεκίνησε στα μέσα του μήνα.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά τον Αύγουστο και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους δανειστές. Επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τις οποίες μεταφέρθηκαν πιστώσεις, θα συμψηφιστεί με οφειλές προς το Δημόσιο και η τελική απαιτούμενη ρευστότητα θα προσδιορίζεται σταδιακά.

 

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. S. Porky 13:13 21/09/2016

  «Θέλετε ή δεν θέλετε; είναι το ερώτημα». Η απάντηση δεν ξέρετε, αλλά νομίζετε ότι ξέρετε και γι” αυτό όμως δεν είστε σίγουροι, αυτό βέβαια με επιφυλάξεις δεν είστε ή είστε σίγουροι οτι είναι εφικτό και υλοποιήσιμο Γι’αυτό και ζητάτε, μετ” απαιτήσεως μάλιστα δήθεν χάρι αλληλεγγύης και αποζημιώσεων και ότι κολλήσει και πιάσει, πιάσατε. Αυτή είναι η αλήθεια όσο αφορά την Γερμανική κοινή γνώμη.
  Εμένα αν με ρωτάτε δεν ξέρω αν ξέρετε η δεν ξέρετε, αν νομίζετε ότι ξέρετε χωρίς να είστε σίγουροι τι θέλετε η δεν θέλετε γιατί μπορεί να ακολουθάτε ένα σύστημα το οποίο στο σκοτάδι και το βίρβάρ πού συνεχίζει νά υπάρχει δεν το βλέπω.
  Αυτό εσείς κι ο Θεός το ξέρει. Αλληλούια.

 2. ΝΜan. 11:07 21/09/2016

  Αλέξη, το άλλο με τον Παύλο το ξέρεις?

  Ποιον ΨΕΥΤΗ να πιστέψεις, τον Αλέξη? Ή, όλη την κλίκα?
  Τη 13η σύνταξη, υποσχέθηκε ο Φλαμπουράρης στους συνταξιούχους.
  [[Στα 392,7 ευρώ αντί για 486 διαμορφώνεται η κατώτατη σύνταξη που θα χορηγούν τα Ταμεία και το Δημόσιο]]
  Πρώτη Φορά Αριστερά:
  Από τις υποσχέσεις για 13η σύνταξη στη μείωση της κατώτατης σύνταξης με υπογραφή Χαϊκάλη
  Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους δεν πρέπει να είχαν δει οι διάφοροι λαϊκοί αντιμνημονιακοί ήρωες ότι θα ξημέρωνε μια μέρα, που με δική τους υπογραφή θα μειωνόταν σημαντικά η κατώτατη σύνταξη.

  Παραθέτω ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ της αντιμνημονιακής Εφημερίδας των Συντακτών:
  Στα 392,7 ευρώ αντί για 486 διαμορφώνεται η κατώτατη σύνταξη που θα χορηγούν τα Ταμεία και το Δημόσιο σε όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2015 με 15ετία ή λόγω αναπηρίας 80% ή λόγω ατυχήματος, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υφυπουργός Εργασίας, Παύλος Χαϊκάλης.

  Να τι υποσχόταν 2 μήνες πριν ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης, από το σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους:
  Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε, ότι η κυβέρνηση επέτυχε μέχρι τώρα να μην καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις μέσα από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σημείωσε, ότι «οι συντάξεις θα παρθούν κανονικά» και πρόσθεσε πως «είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουμε με μεγάλη αγωνία και μεγάλο αγώνα να δοθεί η 13η σύνταξη στο τέλος του χρόνου, γιατί είχαμε πει ότι θα είναι μια σύνταξη των Χριστουγέννων».
  Με τον αρμόδιο τεχνοκράτη υφυπουργό Παύλο Χαϊκάλη να φέρει την ιδιότητα του ερευνητή αστρολογίας, αναρωτιέμαι αν είχε προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη για τη σπουδαία πολιτική καριέρα του. Άραγε, στα άστρα θα πει τον πόνο του, που δεν τον μαρτυρούνε;

 3. ΔΕΘ 2014 Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη
  =======================================
  Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον αέρα του νικητς στα γκάλοπ παρουσίαζε στην ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ γνωστό και ως «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωναν ότι το πρόγραμμα ήταν πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Έτσι τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε υποσχέσεις από την συμπρωτεύουσα σε μία κοινωνία που είχε υποστεί την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στα παγκόσμια χρονικά καθώς μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25%, μιλώντας για:
  • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
  • Παύση ποινικών διώξεων για χρέη προς το δημόσιο
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ
  • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με
  αφορολόγητο όριο τις 500.000 ευρώ
  • Αποκατάσταση μέρους των χαμηλότερων συντάξεων
  • Αντιμετώπιση ανεργίας με δημιουργία 200.000 – 300.000 θέσεων εργασίας
  • Επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ
  • Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους
  • Περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτησή του, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την ανάπτυξη
  • Διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και διπλασιασμός του
  • Κατά περίπτωση εξέταση και διαγραφή κόκκινων δανείων

  Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στοίχειωσε στην συνείδηση των πολιτών αφού μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ ξεκίνησαν οι …εκπτώσεις μετά την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και η 17ωρη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο προσγείωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στην νέα σκληρή πραγματικότητα. Μήνες αργότερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως «αυταπάτες» και παραδέχτηκε ότι έπρεπε να κλείσει την συμφωνία νωρίτερα με τους δανειστές

 4. Εκτοξεύθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Αύγουστο

  Στα 220.364.344 εκατ. διαμορφώθηκαν τα «φέσια» στην αγορά τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας.
  Ειδικότερα αύξηση 22,86% σημείωσε ο αριθμός (2.112 τεμάχια) των ακάλυπτων επιταγών τον Αύγουστο. Η αξία τους ανήλθε στα 215.434.292 εκατ.
  Σε ό,τι αφορά στις απλήρωτες συναλλαγματικές αυξήθηκαν 19,09% (2.951 τεμάχια) και ανήλθαν στα 4.930.052 εκατ.
  Τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα 199.497.129 ευρώ και οι ανεξόφλητες συναλλαγματικές στα 3.597.561 ευρώ.
  Στο οκτάμηνο τα «φέσια» στην αγορά άγγιξαν τα 615.394.037 ευρώ. Τα 574.378.060 εκατ. αφορούν ακάλυπτες επιταγές και τα 41.015.977 απλήρωτες συναλλαγματικές.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.