ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,4 δισ.ευρώ

ΤτΕ: Μειωμένο το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο οκτάμηνο

Mειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζει ο προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σε ταμειακή βάση το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε κατά το διάστημα αυτό στα 2,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ελαφρώς μεγαλύτερο ήταν και το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης καθώς διαμορφώθηκε στα 1,933 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,751 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 29,934 δισ. ευρώ, από 27,994 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 1,573 δισ. ευρώ που αφορούν την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 32,283 δισ. ευρώ, από 30,106 δισ.. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015.

Ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε φέτος με δαπάνες για τόκους ύψους 4,74 δισ. ευρώ έναντι 5,1 δισ. ευρώ πέρυσι.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Μαχαιρι στις δαπάνες για πλεόνασμα
  =============================
  «Μαχαίρι» 2,5 δισ. στις δαπάνες, για να σώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα
  ============================================================
  -Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ
  Τον τρόπο με τον οποίο το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς τα έσοδα κατέγραψαν μείωση 1.8% σε επίπεδο 8μηνου, βρήκε το υπουργείο Οικονομικών.
  Όπως προέκυψε από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον Αύγουστο υπήρξε υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών κατά 2,5 δισ. ευρώ, η οποία συνοδεύεται από μεγάλες αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  Με αυτό το μηχανισμό, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε στο τέλος Αυγούστου πρωτογενές πλεόνασμα 3,756 δισ. ευρώ έναντι στόχου 980 εκατ. ευρώ, γράφουν τα «ΝΕΑ».
  Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η υστέρηση εσόδων του ΠΔΕ απόρροια των καθυστερήσεων εισροών κοινοτικών πόρων φτάνει τα 1,048 δισ. ευρώ, ενώ στο σκέλος των δαπανών το γεγονός ότι στο οκτάμηνο οι δαπάνες είναι μόλις 2,172 δισ. ευρώ αναδεικνύει το ορατό ενδεχόμενο περικοπών στο τέλος του έτους, όταν έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες 6,750 δισ. ευρώ.
  Να σημειωθεί ότι σε οκτώ μήνες δεν έχει απορροφηθεί ούτε το ένα τρίτο των προβλεπόμενων ετήσιων δαπανών.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.