ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έχει ρυθμιστεί οριστικά»

Βερολίνο: Νέο ξερό «Nein» στις επανορθώσεις

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα έχει «ρυθμιστεί οριστικά νομικά και πολιτικά».
germaniaellada

Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση ότι το θέμα έχει «νομικά και πολιτικά ρυθμιστεί οριστικά».

Πιθανώς μέρος ενός ευρύτερου διμερούς διαλόγου οι επανορθώσεις

Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση υπό οποιαδήποτε μορφή να ξεκινήσει επίσημα διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ή κάτι παρόμοιο με την ελληνική κυβέρνηση για τις επανορθώσεις». Συγχρόνως όμως ο κ. Σέφερ δεν απέκλεισε ρητά ότι το θέμα αυτό πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σέφερ, η πρωτοβουλία για αυτόν τον διάλογο ανήκει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε για αυτή την ιδέα τον ομόλογο του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αρχές του χρόνου στην Αθήνα. Στόχος του διαλόγου είναι η εντατικοποίηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και πέραν αυτών. Ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του διαλόγου, οι οποίες είναι «πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές». Οι ελληνικές προτάσεις συζητούνται αυτό το διάστημα με εκείνα τα υπουργεία που λόγο αρμοδιότητας σχετίζονται με αυτόν τον διάλογο. Μια από κοινού συντονισμένη γερμανική απάντηση προς την Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.

Deutsche Welle

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Αν η Ελληνική Κυβερνησης θελήσει ποτέ να διεκδικήσει σοβαρά τις Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και τα κατοχικά δάνεια απο τους φίλους, συμμάχους και εταίρους μας στην Ε.Ε σημερα Γεραμνούς, θα πρέπει αυτο να γίνει πιο επαγγελματικά και περισσότερο υπεύθυνα απο την πλευρά μας.
  Δεν μπορούμε με άναρθρες καραυγές και για πολιτικούς, ή ακόμη εσωκομματικούς λόγους να διασυρόμεθα παγκοσμίως σαν παπα (τζήδες ) .
  Η φαρσοκωμωδία για τις τηλεοπτικές άδειες ηταν εσωτερική μας υπόθεση και γελάσαμε .
  Εδω στο θεμα των απζημειωσεων από μια φίλη και σύμμαχο χώρα χρειάζεται προσοχή.
  Πρέπει να γίνει νομίζω εγώ, ύστερα απο συναίνεση ολων των κομμάτων της Βουλής (Εκτος
  Του ναζιστικού το οποίο θα μας ρεζιλεύει ακόμη περισσότερο ) με μιά επιςτημονική μόνιμη και ανεξάρτητη αποστολή, η οποία να δουλέψει σιοπηρώς να χτίσει την νομική υπόθεση με διεθνείς νομους και τακτικές.
  Να παραμείνει εκεί διεκδικώντας οτι ειναι δικαι , ηθικό και νομικό , αναξαρτήτως απο πιό κομμα ειναι ή θά ´ρθει μελλοντικά στα πραγματα.
  Να θεωρηθεί εθνική αποστολή και οχι κομματικό εργαλείο για στρακαστρούκες κάθε φορά που ο «κάθε Τσίπρας» ή Βαρουφάκης θέλει να διμηουργήσει ανάλογο περιβάλλον για τα εσωκομματικά του.
  Ειναι σαν να δουλεύουμε ακόμη με τα Greek Statistics και να δίνουμε οδηγίες στους άλλουςπως να κινούν τα πολιτικο-οικονομικά τους !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.