ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» Ντράγκι σε επιπλέον «φρέσκο χρήμα»

«Βραχνάς» για Αθήνα και δανειστές τα «κόκκινα» δάνεια - Στο επίκεντρο και η λειτουργία των τραπεζών

«Φρένο» στις προσδοκίες της Αθήνας για άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το λεγόμενο QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άρα σε περαιτέρω εισροή «φρέσκου χρήματος» βάζει ο Μάριο Ντράγκι: «Καίει» το θέμα των «κόκκινων δανείων».
daneia

του Βαγγέλη Δουράκη

«Θολό» είναι το τοπίο σχετικά με το πότε η Ελλάδα θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεδομένου ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε απαντητική του επιστολή στον Δημήτρη Παπαδημούλη δεν θέλησε να ορίσει χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα όπως είπε θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί εκτίμηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να αναμείνει κάποιους μήνες ακόμη .. στο ακουστικό της.

Ο Μάριο Ντράγκι σημειώνει ότι στις 22 Ιουνίου η κεντρική τράπεζα επανέφερε το waiver για τις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους έτσι να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότησή της.

Για να γίνει αυτό λήφθηκε υπόψη η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και αναγνωρίστηκε η δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του ESM.

Τότε, λέει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, υπέδειξε ότι μπορεί να εξετάσει τη συμμετοχή τίτλων έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων QE σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα γίνει στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης και της εκτίμησης του Διοικητικού Συμβουλίου της για το θέμα.

Αφού υπογραμμίζει ότι για το θέμα του ελληνικού χρέους ελήφθησαν αποφάσεις στο Eurogroup της 25 Μαΐου, τονίζει ότι ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πιθανή αγορά ομολόγων δεν μπορεί να καθοριστεί στην παρούσα φάση.

Την Αθήνα όμως την «καίει» και το «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος γενικότερα, θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  με την Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντάνιελ Νούι στη Φρανκφούρτη, στα γραφεία της ΕΚΤ.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε που ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών καθορίζονται από ευρωπαϊκή οδηγία και το νόμο για το ΤΧΣ και είναι αναγκαία γα την ελληνική πραγματικότητα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Ο ελληνικός νόμος που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) «περιλαμβάνει πρόσθετα κριτήρια για την αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων ελληνικών σημαντικών τραπεζών οι οποίες έχουν λάβει αξιόλογη κρατική ενίσχυση από το ΤΧΣ τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Η αξιολόγηση βασίζεται σε ορισμένα κριτήρια τα οποία ορίζονται στον Νόμο ΤΧΣ και είναι αναγκαία στη συγκεκριμένη ελληνική πραγματικότητα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες και καθόλα ανεξάρτητες αποφάσεις για ζητήματα στρατηγικής και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, για ζητήματα λειτουργίας χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση», αναφέρει ο Ντράγκι και προσθέτει: «Η πτυχή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τέσσερις ελληνικές σημαντικές τράπεζες για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων προκλήσεων που συνδέονται με το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάγκη ρύθμισής τους έγκαιρα και αποτελεσματικά με βάση τις αρχές του εμπορίου και της οικονομίας».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι με βάση την   οδηγία σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια (Capital Requirements Directive - CRD IV) προβλέπει ελάχιστα κριτήρια για την «αξιολόγηση της ικανότητας και της καταλληλότητας», τα οποία πρέπει να πληρούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προκειμένου να κρίνονται κατάλληλα για την άσκηση των καθηκόντων που αφορούν τη θέση τους.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΑΚΙΑ! ΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ανέλαβε ο ξάδελφος του Τσκαλώτου…
  6/03/2016

  ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΑΚΙΑ
  Λέγεται Ορέστης Τσακαλώτος. Της γνωστής οικογενείας Τσακαλώτων, που μεταξύ άλλων έβγαλε τον προπολεμικό δήμαρχο Ορέστη στην Πρέβεζα, τον στρατηγό Θρασύβουλο που μακέλεψε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στα Δεκεμβριανά και του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, επιχειρηματίες και άλλα κοινωνικά παράσιτα.
  Η άρχουσα τάξη το “χε από παλιά αυτό με τα αρχαία ονόματα, για να ξεχωρίζει από την πλέμπα.
  Ο γλίτσας αυτός είναι επικεφαλής της εταιρίας Qualco και ξάδερφος του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου.
  Ε, και; Κακό είναι το ένα παράσιτο να έχει ξάδερφο ένα άλλο; Τι μας νοιάζει εμάς;

  Μας νοιάζει! Γιατί ο ένας Τσακαλώτος, ως υπουργός Οικονομικών, ανέθεσε στην εταιρία του άλλου Τσακαλώτου τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Ο ξάδερφος θα την κάνει τη βρόμικη δουλειά των κατασχέσεων των σπιτιών του ελληνικού λαού. Αυτός είναι το αρχικοράκι.
  Και μη μιλήσει κανένας για απαράδεκτη αντίληψη συλλογικής οικογενειακής ευθύνης. Δεν μιλάω συνολικά για την οικογένεια Τσακαλώτου. Σε συγκεκριμένα μέλη της αναφέρομαι, με κοινό χαρακτηριστικό την εγκληματικότητα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.