ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεσμεύσεις από τις τράπεζες

Ξεκινά το «τρέξιμο» για τα «κόκκινα» δάνεια

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα δεσμευτούν για συγκεκριμένους στόχους.
daneia

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων καθώς από 1η Οκτωβρίου οι διοικήσεις των τραπεζών θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο του SSM για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μέχρι το τέλος του μήνα, τράπεζες και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα συμφωνήσουν για το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων και κατόπιν αρχίζει το τρέξιμο!

Αναλυτικότερα, η κάθε τράπεζα θα δεσμευθεί έναντι του SSM για συγκεκριμένα αποτελέσματα και θα δίνει αναφορά κάθε τρίμηνο για την επίτευξη των στόχων. Αν υπάρχουν αποκλίσεις, η τράπεζα θα πρέπει να ενεργοποιεί πρόσθετες διορθωτικές ενέργειες για την επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί. Ετσι από την 1η Οκτωβρίου, ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για τις διοικήσεις των τραπεζών και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, καθώς έως το τέλος του 2016 θα πρέπει να παρουσιάσουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος του Μαρτίου 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (που περιλαμβάνουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και δάνεια σε ρύθμιση) ανήλθαν στο 55,2% στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, στο 44,6% στα επιχειρηματικά δάνεια και στο 42% στα στεγαστικά δάνεια.

Ο συνολικός στόχος για τη μείωση των «κόκκινων» έχει καθοριστεί στο 40% μέχρι το τέλος του 2019, δηλαδή περίπου κατά 13% σε ετήσια βάση. Ετσι βάσει του σχεδιασμού, το «βουνό» των 100 δισ. ευρώ των προβληματικών δανείων θα πρέπει να συρρικνωθεί στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος 2019.

Στον τομέα της λιανικής, δηλαδή δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νοικοκυριά, οι τράπεζες θα ακολουθήσουν μια πιο επιθετική τακτική στο μέτωπο των καταναλωτικών «κόκκινων» δανείων, ενώ πιο συντηρητική στάση θα ακολουθήσουν στα στεγαστικά. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων –το συνολικό ύψος των οποίων φτάνει τα 13,6 δισ. ευρώ– σε εξειδικευμένες εταιρείες. Οι τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις άνω του 80% και έτσι μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων της κατηγορίας δίχως ζημίες.

Στα στεγαστικά όπου τα «κόκκινα» φτάνουν τα 27,5 δισ. ευρώ οι τράπεζες θα κινηθούν με μεγαλύτερη προσοχή, επιδιώκοντας μακροχρόνιες ρυθμίσεις (που μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και τα 60 έτη), την αγορά από τον δανειολήπτη και την ενοικίαση στον ίδιο του ακινήτου κ.ά. Παράλληλα θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σε περιπτώσεις «στρατηγικών κακοπληρωτών», αλλά και σε περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας.

Στα επιχειρηματικά δάνεια, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία υπολογίζονται σε 25-30 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και την προσέλκυση νέων επενδυτών. Στις περιπτώσεις που οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν συνεισφέρουν νέα κεφάλαια, ώστε οι επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με μια αναδιάρθρωση του δανεισμού, να καταστούν βιώσιμες, θα αναλάβουν τον έλεγχο και θα αναζητήσουν νέους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένα επενδυτικά σχήματα, τα οποία μπορούν να επενδύσουν σε συγκεκριμένες εταιρείες, αναλαμβάνοντας τον έλεγχό τους. Ενδιαφέρον υπάρχει και για μεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.