ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 84 εκατ., το ΣτΕ και το… Παρακαταθηκών και Δανείων

Ξεκίνησε το «μπρα ντε φερ» της κυβέρνησης με τους νέους καναλάρχες

Κυβερνητικές πηγές, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επιβεβαιώνουν ότι οι χθεσινές συναντήσεις με τους τέσσερις πλειοδότες του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έγιναν «σε πολύ καλό κλίμα».
pappastsipras

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα, διεκδικήσεις αλλά και αντιθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις προς την κυβέρνηση από τους τέσσερις προσωρινούς υπερθεματιστές να μην πληρωθεί εντός 15νθημέρου του 1/3 του συνολικού ποσού, αλλά μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ δεν συναντά ευήκοα ώτα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξάλλου, μετά τις συναντήσεις, ο Νίκος Παππάς ουσιαστικά προϊδέασε για την αρνητική απάντηση του
πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο αίτημα, αφού περιορίστηκε να δηλώσει ότι «θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος». Ωστόσο, οι καναλάρχες αναμένεται να πιέσουν εκ νέου, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται και μία νέα ιδέα: αφ’ ης στιγμής οι πλειοδότες επικαλούνται την «εκκρεμότητα» της κρίσης του ΣτΕ σχετικά με το αν ο διαγωνισμός είναι συνταγματικός ή όχι, το Μαξίμου σκέφτεται να προτείνει στους τέσσερις πλειοδότες να… καταθέσουν τα χρήματα της πρώτης δόσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να αποδείξουν ότι τα έχουν. Σημειωτέον ότι, βάσει νόμου, αν δεν πληρωθεί εντός 15νθημέρου η πρώτη δόση, όποιος υπερθεματιστής δεν την πληρώσει κηρύσσεται έκπτωτος και η άδεια πηγαίνει στον πρώτο επιλαχόντα.

Σημειωτέον, επίσης, ότι ακόμη και η προκαταβολή του 1/3 του συνολικού ποσού αναμένεται να «ζορίσει» τους τέσσερις νέους καναλάρχες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δύναμης και της ρευστότητας. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι αν τελικά δεν υπάρξει αναβολή στην κατάθεση των πρώτων 84 εκατομμυρίων ευρώ από τους τέσσερις νικητές, τότε εντός 15νθημέρου ο Θοδωρής Κυριακού θα πρέπει να καταβάλει 25,3 εκατομμύρια ευρώ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης 24,6 εκατομμύρια, ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας 17,4 εκατομμύρια και ο Γιάννης Αλαφούζος 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως
προαναφέρθηκε, χάνεται η τηλεοπτική άδεια που με τόσο κόπο κερδήθηκε…

«Τυράκι» οι θεματικές

Πάντως, την ώρα που η κυβέρνηση έχει καταρχάς αρνητική διάθεση ως προς το αίτημα των καναλαρχών να μην καταβάλουν τα χρήματα ως την τελική απόφανση του ΣτΕ, το Μαξίμου και ο υπουργός Επικρατείας επεξεργάζονται ορισμένα νέα «κίνητρα» για τους νέους καναλάρχες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές συναντήσεις κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση μπορεί να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες την δημοπράτηση αδειών για θεματικά πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, κάτι που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι νικητές του διαγωνισμού. Αυτό διότι, ακόμη κι αν ένα πανελλαδικό κανάλι έχει θεματική άδεια, προφανώς και θα «χτυπάει» στην τηλεθέαση τα τέσσερα κανάλια που επικράτησαν στη δημοπρασία, ενώ θα επιδιώκει μέρος της ίδιας διαφημιστικής πίτας με τον ΣΚΑΪ, τον ΑΝΤ1 και τα κανάλια Μαρινάκη και
Καλογρίτσα. Έτσι, οι υπερθεματιστές έφυγαν ήσυχοι από τις χθεσινές τους συναντήσεις με τον Νίκο Παππά, αφού η κυβέρνηση για το άμεσο προβλεπτό μέλλον σχεδιάζει την δημοπράτηση μόνο περιφερειακών καναλιών και όχι
θεματικών, παρά το σχετικό «παραθυράκι» που αναφέρεται στον νόμο Παππά.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Εμείς πάντως οι απλοί πολίτες πιστέψαμε οτι όπως μας είπε η κυβερνησης , τα πάντα κρίθηκαν οταν Έπειασε ο Παππάς όλους τους υπόπτους περι την διαπλοκή, τους φυλάκισε γιά πολύωρο διάστημα και αυτοί υπέγραψαν δηλώσεις μετανοίας .
  Τι περιμένουμε στην συνέχεια ;
  Κατάλαβα εκλογές !

 2. ΙΒΑΝ 12:18 06/09/2016

  ΕΛΕΓΕ Ο ΨΕΥΤΗΣ …ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  «Φόρο – αίσχος που τιμωρεί όσους δούλευαν μια για ζωή για να φτιάξουν ένα κεραμίδι για να στεγάσουν το παιδί τους» χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχόμενος ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση θα αναθεωρήσει πλήρως τον φόρο. Αλήθεια, διερωτήθηκε, πως θα πληρώσουν οι ρημαγμένοι από τις πολιτικές του μνημονίου πολίτες;

  «Ο ΕΝΦΙΑ βάζει στον ίδιο κοινό παρονομαστή πλούσιους και φτωχούς, άνεργους και μη έχοντες. Ο Φόρος θα σημάνει διάλυση οικονομίας και κλείσιμο επιχειρήσεων. Θα αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη ακόμη περισσότερο, ενώ αυξάνονται ήδη 1 δισεκ. ευρώ κάθε μήνα» υποστήριξε.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν γίνει λάθη στον ΕΝΦΙΑ. «Αφήστε τα λάθη, αυτά είναι επιλογές» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οποίος διαθέτει πλάκες χρυσού και πανάκριβα έργα τέχνης δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ.»

  Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τους ενστόλους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από την πολλή αγάπη για τους ενστόλους, ο κ. Σαμαράς «θα τους πνίξει τους ανθρώπους».

  «Ο βίος της κυβέρνησης τελειώνει και έρχεται η κυβέρνηση της Αριστεράς με μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία με τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών και των κινημάτων, με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς» και «όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση ξηλώνει το πουλόβερ της δημοκρατίας και των μεταπολιτευτικών κατακτήσεων δεν θα συνεχίσει για πολύ. Το πλήρωμα του χρόνου για την κυβέρνηση πλησιάζει» σημείωσε.

 3. ΝΜan. 12:13 06/09/2016

  ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ , Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΠΑΠΑΚ…

  Εφευρέθηκε νέα κατηγορία κατά του Παπακωνσταντίνου χωρίς καν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ

  Παραθέτω ένα απόσπασμα από το άρθρο του Σήφη Πολυμίλη στο ΒΗΜΑ για το κατηγορητήριο που διαμορφώθηκε χθες στη Βουλή κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου:
  ===============================
  (…)Επειδή οι μέχρι τώρα κατηγορίες δεν αρκούσαν
  για να έχουμε μια σίγουρη καταδίκη, εφευρέθηκε και η κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, γιατί λέει διαπιστώθηκε ζημία του κράτους πάνω από τα 120.000 ευρώ.
  =======================
  Που και πώς διαπιστώθηκε, πώς υπολογίστηκε το ποσό , για τους κ.κ.βουλευτές δεν…

  …έχει καμιά σημασία. Από ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα κανένας έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί, κανένα πρόστιμο δεν έχει καταλογιστεί και είναι άγνωστο πότε το ΣΔΟΕ θα έχει πράγματι μια συνολική εικόνα για τον αν έχουν δηλωθεί ή όχι τα ποσά που καταγράφονται στους 2000 και πλέον καταθέτες της λίστας.

  Όμως οι κ.κ. βουλευτές δεν είχαν καμιά αμφιβολία, κανένα ερωτηματικό ,είχαν αποφασίσει πριν από το ΣΔΟΕ για τη ζημιά που επέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο ελληνικό δημόσιο .Δεν είχαν τον παραμικρό ενδοιασμό λοιπόν να του προσάψουν ένα επιπλέον βαρύ κατηγορητήριο.(…)

  Σχόλιο : Ζούμε μερικές από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού. Ίσως να είναι πια αργά για το πολιτικό σύστημα, όταν θα σκάσει στα χέρια τους η φούσκα της δήθεν κάθαρσης.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.