ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες απώλειες για ομόλογα, τραπεζικές μετοχές

Ξένοι επενδυτές: όπου φύγει, φύγει...

Μεγάλες απώλειες για ομόλογα, τραπεζικές μετοχές

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων και τραπεζικών μετοχών έχουν προχωρήσει οι ξένοι επενδυτές απογοητευμένη από τις συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνιών και τη χαμηλή πτήση της οικονομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών σήμερα ξένοι επενδυτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις 4 δισ. ευρώ, έναντι 16 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 75%. Την ίδια ώρα από τις περίπου 10 επενδυτικές τράπεζες που πραγματοποιούσαν συναλλαγές για ελληνικά ομόλογα στα τέλη του 2014 σήμερα έχουν απομείνει 3! Το ξεπούλημα των ομολόγων γίνεται παρά τις αδιανόητα χαμηλές, για χώρα μέλους της Ευρωζώνης, τιμές με τις οποίες διαπραγματεύονται. Σε μια συγκυρία που τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα (euribor 1 μήνα -0,372% και του 1 έτους στο -0,051%) το spread του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 11,25%. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2014 το spread είχε διαμορφωθεί στο 4,6%.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ ακόμα και μετά τις ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση όσοι επενδυτές αγόρασαν τραπεζικές μετοχές χάνουν από 11% των κεφαλαίων τους (Alpha Bank) έως και 49% (Πειραιώς), ενώ κοντά στο -35% είναι οι απώλειες για τις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank. Οι ζημίες για το ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση για τους φορολογουμένους δεν έχουν προηγούμενο. Μέσα σε μια διετία η αξία των τραπεζικών μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τα 19,7 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2014) εξαερώθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2016). Δηλαδή χάθηκαν 18,26 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 5 φορές τα ετήσια έσοδα του ΕΝΦΙΑ ή 74 φορές περισσότερα από τα έσοδα από την πώληση των τηλεοπτικών αδειών (2432 εκατ. ευρώ).

Εναν χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί περαιτέρω. Οι μετοχές των τραπεζικών μετοχών έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ενώ το spread του 10ετούς ομολόγου από 8,45% που ήταν στις 17 Αυγούστου 2015, δηλαδή αμέσως μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από την Βουλή, έχει επιδεινωθεί στο 11,25% σήμερα.

Σύμφωνα με αναλυτές η μεγάλη ζημία στις αξίες έγινε το 2015, λόγω της παρατεταμένης «διαπραγμάτευσης» που οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις) και τελικά στην υπογραφή, τον Αύγουστο του 2015, ενός νέου μνημονίου που περιλάμβανε νέο κύμα φορολογικών επιβαρύνσεων και περικοπών. Ωστόσο, αν και η νέα συμφωνία έχει περιορίσει δραστικά τους φόβους και τις συζητήσεις περί Grexit, δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να βάλει τις βάσεις για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.

Στελέχη ξένων επενδυτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επισημαίνουν ότι η επιδείνωση των συνθηκών είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης της εμπιστοσύνης που προκάλεσε η παρατεταμένη και θορυβώδης διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου, η οποία μάλιστα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί! Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2015, ωστόσο υπήρξε μερική συμφωνία τον... Ιούνιο του 2016, δηλαδή οκτώ μήνες μετά. Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2016, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε στην εκκίνηση για την υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων ώστε να... ολοκληρωθεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης! Υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να «κλείσει» η δεύτερη αξιολόγηση εντός του 2016, κάτι που αν συμβεί θα είναι μεγάλο βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης που αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών. Αντίθετα, προειδοποιούν, αν έχουμε και πάλι μια «μακρά και θορυβώδη» δεύτερη αξιολόγηση, η εμπιστοσύνη θα διαβρωθεί περαιτέρω και οι αξίες θα υποχωρήσουν από 25% έως 30% από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Προσθέτουν ότι η προσέλκυση επενδυτών στις αγορές ομολόγων και μετοχών είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση των αποτιμήσεων, δίχως την οποία είναι πολύ δύσκολο να έρθουν στη χώρα άμεσα ξένες επενδύσεις.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ούτε ένας ΕΝΤΙΜΟΣ δημοκράτης ΕΛΛΗΝΑΣ δημοσιογράφος δεν υπάρχει????????

    ΚΑΝΕΙΣ ! δεν έχει το θάρρος, τα παντελόνια να γράψει την ΑΛΗΘΕΙΑ?

    Τελικά ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης αυτής της ‘’ασυλίας’’ των εγκληματιών ?
    Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε?
    Έτσι φτάσαμε εδώ που ‘’φτάσαμε’’ !
    Ο Καραμανλής πτώχευσε την Ελλάδα, όπως ξέρουμε ΠΛΕΟΝ όλοι και κανείς δικαστής ΄η άλλος αρμόδιος υπεύθυνος, δεν άσκησε εναντίον του, οποιασδήποτε μορφής δίωξη ή και έλεγχο. Παραμένει ατιμώρητος, θρασύδειλος και μπουκωμένος εισπράττοντας την βουλευτική του αμοιβή ΧΩΡΙΣ καμία αντιπαροχή και προσφορά.
    Ο Σαμαράς έδωσε ‘’γη και ύδωρ’’ στους Γερμανούς και παρέδωσε και τον Χριστό ακόμη στο διάβολο για τιμωρία μέχρις ότου απεκάλυψε την φιλομνημονιακή του υπόσταση , προδοσία και εφιαλτική αδυναμία του και πιστεύω του.
    Ο Βενιζέλος και οι αποστάτες του, σαν άλλος Τούρκογλου, ‘’αξιώθηκε’’! να μπει ΠΡΩΤΟΣ στη λίστα των σύγχρονων αποστατών και προδοτών, προδίδοντας και παραδίδοντας την δημοκρατική παράταξη και πολιτική του υπόσταση, θυσία και βορά, στις πρόστυχες επιδιώξεις του Σαμαρά και τις προσωπικές ονειρώξεις και κομματικές εγκληματικές κυβιστήσεις του.
    Ποτέ, στη πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, μία αντιπολίτευση(Σύριζα) δεν δημιούργησε και σύλλογο άρνησης των υποχρεώσεων του πολίτη προς το δημόσιο, προκειμένου η πίεση αυτή να αναγκάσει την νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση να βρεθεί σε οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο.
    Μόνο Απάτριδες και ΑΘΕΟΙ μπολσεβίκοι, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτή την τακτική, προκειμένου να ‘’συνυπάρξουν’’ στην ανέντιμη παραπληροφόρηση, μάζες αδύναμων οικονομικά πολιτών, ώστε με την κατάλληλη προπαγάνδα και παρότρυνση να πέσουν στην κομματική παγίδα της αντεθνικής αντιπολίτευσης αρχικά ως διαφωνούντες και τελικά ως αντιπολιτευτικά ομοφρονούντες.
    ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’:
    Πόσο ανθέλληνας μπορεί να είσαι, ώστε να αγωνίζεσαι συνειδητά για την καταστροφή της πατρίδας σου, το μέλλον των παιδιών σου, προκειμένου να επιτύχεις την κομματική σου πρόσκαιρη, βρόμικη και ανέντιμη κατάληψη της εξουσίας?
    Μπροστά σε αυτό το πολιτικό και παραπολιτικό ..’’αποφόρι’’ φυσικό ήταν να υποστεί πολιτική ‘’ συντριβή ΄΄ και ο εθνικός μας ευεργέτης και σωτήρας Γιώργος Παπανδρέου, που σήκωσε το βάρος του αγώνα για την σωτηρία της Ελλάδας από την χρεοκοπία και την καταστροφή.
    Που να αντέξει σε τόση Σαμαρολάσπη , Βενιζελοκακία, Συριζομανία, καΜένη συκοφαντία , ΚΟΥΙΚ-λιανή ηλιθιότητα και τόσους οχετούς δυσωδίας του ΚΟΥΡΗ-ου υπονόμου.
    ΣΗΜΕΡΑ, που όλα είναι γνωστά και η ΑΛΗΘΕΙΑ συντρίβει την διαπλοκή και τους επίορκους, ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ !τουλάχιστον, προκαλεί το γεγονός, ότι ούτε ένας έντιμος δημοκράτης , κατ΄ έννοια ή έστω και κατ΄ επίφαση, δεν σηκώνει το ανάστημά του και να ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ επωνύμως για την χρεοκοπία, για την δικαίωση Παπανδρέου, για την σωτηρία της χώρας και για τους ΑΘΛΙΟΥΣ προδότες και αποστάτες, που προκαλούν εκμεταλλευόμενοι την δική τους δημοσιογραφική δειλία και συμβιβασμένο ‘’ανθρωπισμό’’ τους.
    Ούτε ένας ΕΝΤΙΜΟΣ δημοκράτης ΕΛΛΗΝΑΣ δημοσιογράφος δεν υπάρχει?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.