ΕΛΛΑΔΑ

Ο Τσίπρας κλείνει μέτωπα, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Επιχείρηση «συσπείρωση» ενόψει ΣτΕ, ανασχηματισμού και αξιολόγησης

Να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα όπως και αυτά που… κινδυνεύουν να ανοίξουν, επιχειρεί από χθες ο πρωθυπουργός, καθώς η «τρικυμία» των επόμενων ημερών θα είναι τέτοια, που το κυβερνητικό σκάφος επιβάλλεται να μην «μπάζει νερά».

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καθημερινά επαφές και συσκέψεις με στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και με κομματικά στελέχη, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευθέως εμπλεκόμενος στην χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να παίξει… συλλογική μπάλα.

«Όχι» στις διαφοροποιήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο πρωθυπουργός είχε αναλυτικές συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όχι μόνο για την οικονομία και την αξιολόγηση, αλλά και για την… κινητικότητα που επιδεικνύουν οι «53» το τελευταίο διάστημα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος, που παραμένει ατύπως επικεφαλής της συγκεκριμένης εσωκομματικής τάσης, παρέσχε για μία ακόμη φορά διαβεβαιώσεις στον πρωθυπουργό πως δεν τίθεται θέμα «αντάρτικου» -παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες στελέχη των «53» επαναφέρουν την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προς
τις ιδιωτικοποιήσεις (όπως ο Θοδωρής Δρίτσας) ενώ στις αρχαιρεσίες στην Κεντρική Επιτροπή την περασμένη Κυριακή άφησαν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη και τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλές φορές την ημέρα διαφορετικές συνομιλίες με ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλο ειδικό βάρος στο κόμμα. Ο λόγος για τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Ο πρωθυπουργός ζητεί τις απόψεις  των συνομιλητών του, καταγράφει εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα του κόμματος και της κυβέρνησης και συλλέγει όλα τα απαραίτητα δεδομένα πριν προβεί στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

«Όλα καλά» με Σκουρλέτη

Στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής προσπάθειας να κλείσουν τα υπάρχοντα μέτωπα και να… μην ανοίξουν άλλα εντάσσεται η χθεσινή συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε στον απόηχο των δημόσιων διαφοροποιήσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και μετά τον αποκλεισμό του από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση προσφέρθηκαν αμοιβαίως οι απαραίτητες εξηγήσεις και βρέθηκε η «χρυσή τομή» προκειμένου ο κ. Σκουρλέτης να μην εξέλθει της κυβέρνησης, αλλά και να μην συνεχίσει να χειρίζεται τα ενεργειακά θέματα, αφ’ ης στιγμής διαφωνεί με την παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει εξηγήσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει να εφαρμόσει «εμπροσθοβαρώς» τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ώστε η κυβέρνηση να… πιει μονορούφι μία ώρα αρχύτερα το πικρό ποτήρι των δεσμεύσεων, για να δρέψει νωρίτερα και τις –εικαζόμενες θετικές- συνέπειες, όπως η έξοδος στις αγορές, η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και, κυρίως, η αναθέρμανση της οικονομίας.

Παρά τις πρόσφατες πολιτικές διαφορές με το Μέγαρο Μαξίμου, το γεγονός ότι Τσίπρας και Σκουρλέτης «τα βρήκαν» φάνηκε και από την γραπτή δήλωση που διένειμε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο Πάνος Σκουρλέτης, υπενθυμίζοντας το κατακτημένο δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ στον πλουραλισμό, κατήγγειλε «κατασκευασμένες διαρροές» και «ανακρίβειες» και έκανε λόγο για αντιπάλους της κυβέρνησης που «επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης».

Κρίσιμες εξελίξεις

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού να είναι έτοιμος για τις τρικυμίες που έρχονται. Τρικυμίες που δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει ασυντόνιστη. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν την ανάσα τους για την απογευματινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφαρμόζοντας ήδη το επικοινωνιακό «σχέδιο Β» για την διαχείριση της κρίσης στην περίπτωση που ο νόμος Παππά καταπέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Για το σενάριο αυτό, εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει ήδη φροντίσει να διαμηνύσει προς όλους ότι δε θα ανεχθεί υπονόμευση του υπουργού Επικρατείας, λέγοντας ήδη από προχθές, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η μάχη για την αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου «δεν είναι μάχη ενός μόνο υπουργού, αλλά μίας ολόκληρης παράταξης». Παράλληλα, πέραν των τηλεοπτικών, ο πρωθυπουργός
κλείνει μέτωπα και ενόψει του ανασχηματισμού, καθώς οι προθέσεις του να «ανανεώσει» το κυβερνητικό σχήμα και να φτιάξει μία κυβέρνηση «μάχης» για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να αφήσουν πολλούς δυσαρεστημένους. Συν τοις άλλοις, με δεδομένο ότι για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα χρειαστούν ενδεχομένως και κάποιες επώδυνες υποχωρήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει τα νώτα του καλυμμένα ώστε να μην αμφισβητηθεί η στρατηγική του, δηλαδή η εμπροσθοβαρής εφαρμογή του Μνημονίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν απ’ αυτό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.