MEDIA

Αφιέρωμα του OTE HISTORY στην επέτειο του ΟΧΙ

Το έργο του Γεώργιου Κοτζιά, πρωτοπόρου στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον, παρουσιάζει το «Αυτοί που Τόλμησαν»

Όλη η μέρα της Παρασκευής 28ης Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην επέτειο του ΟΧΙ, με σχετικά ντοκιμαντέρ, που ξεκινούν από τις 07.30. Από το επετειακό πρόγραμμα του ΟΤΕ HISTORY ξεχωρίζουν οι παρακάτω πρεμιέρες:

  • Ο ηρωικός αγώνας του '40 στις 20.10, μία αναδρομή στον ελληνικό αγώνα του 1940-41, στον οποίο πρωτοστάτησε πλήθος πνευματικών ανθρώπων - σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου. Αναλύουν οι ιστορικοί Σαράντης Καργάκος κι Αντόνιο Νταματσέλι.
  • Η Μάχη του Καλπακίου-28 Οκτωβρίου 1940 στις 21.00, από το αρχείο του Πάνου Αγγελόπουλου απαθανατίζει την ανδρεία και την αυτοθυσία των Ελλήνων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφορμή τη συντριβή της ιταλικής επίθεσης στην Ήπειρο από την VIII Μεραρχία.
  • Μαρτυρίες και Εικόνες της Εποποιίας του 1940 στις 22.00, ένα μοναδικό αφιέρωμα στον πόλεμο του ’40, με σπάνιο αρχειακό υλικό.
  • Τα συντάγματα της Φλωρίνης στο Έπος του 1940 στις 22.30, για τα ηρωικά συντάγματα της Φλώρινας, που πέτυχαν τις πρώτες μεγάλες νίκες κατά των Ιταλών, απελευθερώνοντας την Κορυτσά από την κατοχή του Άξονα.

Το 5ο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV, «Αυτοί που Τόλμησαν», την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 22.00, παρουσιάζει το έργο του Γεώργιου Κοτζιά (1918-1977), νευροφυσιολόγου, πρωτοπόρου στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον και ενός από τους πιο πολυβραβευμένους Έλληνες ερευνητές του 20ού αιώνα, που χάραξε νέους δρόμους στη νευροφυσιολογία.

Με γυρίσματα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, το νέο επεισόδιο του «Αυτοί που Τόλμησαν» φιλοξενεί την Κατερίνα Χαριτάτου, ανιψιά του Γεώργιου Κοτζιά, τον Μιχάλη Κουτσιλιέρη, Καθηγητή Πειραματικής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τον Γεώργιο Ανδρούτσο, Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ, τον Λεωνίδα Στεφανή, Καθηγητή Νευρολογίας και Νευροβιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, την Μαρία Σταμέλου Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας ειδική στη Νόσο Πάρκινσον και τον σχεδιαστή Γιάννη Τσεκλένη. Τη σκηνοθεσία του επεισοδίου υπογράφει ο Σπύρος Τσιφτσής.

kotzias

Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος Η Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο-Θρίαμβος και Τραγωδία, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 21.00, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ Η Μάχη και η Κατοχή της Κρήτης, μία ξεχωριστή αναδρομή στην αεραποβατική Γερμανική επιχείρηση στην Κρήτη, η οποία έλαβε χώρα στις 20 Μαΐου 1941 και έληξε δώδεκα ημέρες αργότερα με την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 19.00 δεν χάνουμε το Όρος Σινά, ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Βασίλη Μάρου, για έναν τόπο ιερό και για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες. Η αναδρομή στην ιστορία της περιοχής εμπλουτίζεται από την επίσκεψη στο ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης και στην έρημο του Σινά.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.