ΚΟΣΜΟΣ

«Μήνυμα» στους διακινητές

Αυστραλία: Σκληρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης εισηγείται η κυβέρνηση Τέρνμπουλ

Στους αιτούντες άσυλο που οδηγούνται στη Νήσο Μάνους και στο Ναούρου μετά την απόπειρά τους να φθάσουν διά θαλάσσης στην Αυστραλία θα απαγορεύεται διά παντός να υποβάλουν αίτηση για να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής στη χώρα, προβλέπει ένα νέο νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
turnbull-456x300

Μιλώντας στο Σίδνεϊ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να τροποποιήσει τον Νόμο περί Μετανάστευσης (1958) ώστε να αποτρέπεται σε παράτυπους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν διά θαλάσσης στην Αυστραλία και μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής σε άλλες χώρες να υποβάλουν αίτηση για να τους δίνεται βίζα, ακόμη και αν θεωρούνται πρόσφυγες.
«Ο νόμος θα ισχύει για όλους όσοι έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υποδοχής σε χώρες της περιοχής από την 19η Ιουλίου 2013», διευκρίνισε ο Τέρνμπουλ.

Η σημερινή πολιτική, να στέλνονται οι αιτούντες άσυλο που μπαίνουν στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας σε χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα και το Ναούρου, όπου καθορίζεται αν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας, έχει την υποστήριξη και των δύο μεγάλων κομμάτων στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

Ήταν την 29η Ιουλίου 2013 που ο τότε πρωθυπουργός των Εργατικών Κέβιν Ραντ είχε διακηρύξει πως δεν επρόκειτο να δοθεί άδεια παραμονής στην Αυστραλία σε κανέναν παράτυπο μετανάστη που αποπειράται να φθάσει στη χώρα διά θαλάσσης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον διευκρίνισε ότι η νέα πολιτική δεν θα εφαρμοστεί για όσους ήταν κάτω των 18 ετών όταν μεταφέρθηκαν είτε στη Νήσο Μάνους, είτε στο Ναούρου, είτε σε κάποια άλλη χώρα της περιοχής όπου είναι εγκατεστημένα κέντρα πρώτης υποδοχής.
Έως και 3.000 άνθρωποι που βρίσκονται στη Νήσο Μάνους, στο Ναούρου ή νοσηλεύονται στην Αυστραλία μπορεί να επηρεαστούν από αυτό το σχέδιο νόμου.

Ο Ντέιβιντ Μαν, δικηγόρος ο οποίος είναι γνωστός διότι υπερασπίζεται πρόσφυγες, δήλωσε ότι η Αυστραλία οφείλει να κάνει περισσότερα για να προσφέρει προστασία σε ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και έθεσε το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση λαμβάνει ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

«Είναι θεμελιώδες η Αυστραλία να εντείνει την προσπάθειά της (και) να κάνει μια πολύ μεγαλύτερη συμβολή μπροστά σε αυτή την παγκόσμια κρίση», τόνισε.

«Ο τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι να προτείνονται περαιτέρω μέτρα τα οποία αφορούν μάλλον την προστασία των συνόρων, παρά την προστασία των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο Μαν.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Τέρνμπουλ, το νέο σχέδιο νόμου έχει στόχο να σταλεί ένα μήνυμα στους διακινητές ανθρώπων. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας επισήμανε ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μία επιτυχημένη προσπάθεια διακινητών να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες επί 800 ημέρες και πλέον και συμπλήρωσε: «εάν αυτό που επιδιώκουν είναι να φέρουν ανθρώπους στην Αυστραλία, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα εγκατασταθούν ποτέ σε τούτη τη χώρα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.