ΕΛΛΑΔΑ

Διαμαρτυρία για τη CETA

Ακτιβιστές της Greenpeace κρέμασαν πανό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ακτιβιστές της Greenpeace κρέμασαν πανό από την ταράτσα των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, με το μήνυμα «Ο Τσίπρας αγαπά τη CETA - Οι Έλληνες όχι», λίγες μέρες αφού η περιφέρεια της Βαλλονίας στο Βέλγιο, μπλόκαρε την υπογραφή της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

Όπως έκανε γνωστό η οργάνωση, «το μέλλον της συμφωνίας είναι πλέον αβέβαιο, για να ακυρωθεί όμως οριστικά, πρέπει να συνταχθούν με τη Βαλλονία περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί τους Έλληνες πολίτες και να δηλώσει την αντίθεσή της στη CETA». Μάλιστα, η Greenpeace καλεί τον κ. Τσίπρα να αξιοποιήσει το υπάρχον κλίμα ενάντια στη συμφωνία και να δηλώσει την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην επικύρωσή της και τους Έλληνες ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν τη CETA, σε περίπτωση που τελικά η συμφωνία κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση επισημαίνει, ότι «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη συμφωνία που προτάσσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών έναντι βασικότατων κεκτημένων της κοινωνίας των πολιτών. Βασικό επιχείρημα, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σταθάκη, είναι ότι η άρνηση μίας χώρας να επικυρώσει τη CETA δεν αρκεί για να σταματήσει η συμφωνία. Η πραγματικότητα όμως έδειξε ότι η αντίσταση μίας μόνο τοπικής κυβέρνησης ήταν αρκετή για να μπλοκάρει τη διαδικασία υπογραφής, τουλάχιστον προσωρινά».

«Ελπίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα παραδειγματιστεί από τα μαθήματα πολιτικού ήθους και ακεραιότητας που παρέδωσε στην Ευρώπη ο κ. Magnette με τη στάση του, αν θέλει πραγματικά να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των πολιτών και τελικά την ίδια την Ευρώπη», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η κρίση στην οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη η επικύρωση της CETA, θα έχει ανεξίτηλη την υπογραφή του κ. Τσίπρα, αν δεν ακούσει έστω και την τελευταία στιγμή την κοινωνία των πολιτών, την επιστημονική κοινότητα, καθώς και το ίδιο το εσωτερικό του κόμματός του», συνέχισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

meli

Όπως σημειώνει η οργάνωση, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν υπογράψει ενάντια στις Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες, ενώ 1.800 Δήμοι έχουν κηρυχτεί Ελεύθερες Ζώνες. Στην Ελλάδα, 56.000 πολίτες, 38 Δήμοι και δεκάδες φορείς έχουν ήδη εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους. Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 100 κορυφαίοι νομικοί από πανεπιστήμια της Ευρώπης τάχθηκαν ενάντια στο ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο (ICS), ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την αναβολή της υπογραφής της CETA. Πριν λίγες ημέρες, 17 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων οι κ. Παπαδημούλης και Κούλογλου, τάχθηκαν ενάντια στη CETA, με κοινή παρέμβαση στον Τύπο.

Όπως καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Greenpeace, μετά την πιθανότατη ακύρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, στις 27 Οκτωβρίου, για την υπογραφή της CETA, δεν είναι ακόμα γνωστό ποιες κινήσεις θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές για να πετύχουν την υπογραφή της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.