ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία»

Αλεξιάδης: Βελτιωμένη εικόνα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ανά μήνα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με άλλα έτη, σύμφωνα με στοιχεία του οκταμήνου που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί για τη θετική αυτή εξέλιξη, αλλά αναγνωρίζει και κατανοεί τα προβλήματα των πολιτών και γι’ αυτό κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, δηλαδή τη δικαιότερη φορολογία, τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και τη διεύρυνση των φορολογικών συντελεστών.

Όπως ειδικότερα προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που κατέθεσε ο κ. Αλεξιάδης, σε βάση οκταμήνου, η συνολική μεταβολή για το 2016 είναι 5.170.818.402 ευρώ, μειωμένη κατά 18% από τη συνολική μεταβολή για το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015.

«Τα όσα ανέφερε συνεπώς η ΝΔ σε ανακοίνωσή της περί συνολικής αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα» ανέφερε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αντίστοιχο οκτάμηνο το 2014, «χρονιά του success story», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα ληξιπρόθεσμα ήταν 7,2 δισ. και το 2015, χρονιά των capital controls, ήταν 6,3 δισ. ευρώ.

Σήμερα λοιπόν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με το 2013, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στα στοιχεία για την πορεία των εσόδων. «Το υπουργείο Οικονομικών σε πλήρη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών, προσπαθούμε και έχουμε απτά αποτελέσματα. Θα καταθέσω στοιχεία για αυτή την επιτυχία, διότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς έχει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα» είπε και κατέθεσε τα προσωρινά στοιχεία του Σεπτεμβρίου που δείχνουν ότι «είμαστε πολύ πιο πάνω από το στόχο».

Είπε συγκεκριμένα ότι ενώ για το μήνα Σεπτέμβριο ο στόχος ήταν 4,7 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις είναι 5,512 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο εννεαμήνου, από 35,9 δισ. που ήταν ο στόχος, είμαστε κατά 1,4 δισ. πάνω από αυτόν, με εισπράξεις 37,29 δισ., συμπλήρωσε. «Είμαστε περίπου 300 εκατομμύρια πάνω από το στόχο στις επιστροφές, ακριβώς επειδή δεν ακολουθούμε την τακτική να κρατάμε τις επιστροφές χαμηλά, για να φαίνονται πολλά τα έσοδα» είπε επίσης ο κ. Αλεξιάδης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφερε πως «από αυτούς που με κατηγορούν για φορομπήχτη και φοροεισπράκτορα, και πήραν το φόρο στα ακίνητα στα 600 εκατομμύρια το χρόνο και τον πήγαν στα 3,4 δισ., [η κατηγορία] μάλλον δεν είναι ψόγος αλλά έπαινος είναι».

Σχολίασε επίσης ότι για τα περί πληρωμής του φόρου του ΕΝΦΙΑ μέσω πιστωτικής κάρτας τον Σεπτέμβριο, δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών και αν κάποιος τα έχει, όπως είπε, ας τα καταθέσει.

Μιλώντας στην Ολομέλεια για την κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών, είπε ότι με το περιεχόμενο της συμφωνίας διευρύνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών, δεδομένου ότι 84 κράτη-δικαιοδοσίες την έχουν υπογράψει, και ως εκ τούτου θα αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο στη δράση κατά της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και του λαθρεμπορίου.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα των χωρών-δικαιοδοσιών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση (Ανδόρα, Αγκουίλα, Νήσοι Κέιμαν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Ελβετία, Νήσοι Φερόες). «Είναι σαφέστατο ότι πλέον θα έχουμε δυνατότητα αυτόματης, και όχι γραφειοκρατικής, ανταλλαγής πληροφοριών» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε επίσης ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα έχει γίνει η πρώτη αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας, «και αυτό από μόνο του είναι ένα εργαλείο, το οποίο, συνδυαζόμενο με τον αγώνα για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων και την προσπάθεια για διασταυρώσεις, θα βοηθήσει πολύ τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες».

Υπογράμμισε δε ότι η διαδικασία κινείται κάτω από το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς επίσης και ότι η χώρα μας έχει αξιολογηθεί επαρκώς από τον ΟΟΣΑ για την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της συμφωνίας θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων και άρα θα οδηγήσει σε δικαιότερη πολιτική.

Υπέρ του νομοσχεδίου που κυρώνει την εν λόγω συμφωνία τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.