ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Αλλαγές στο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια

Στόχος ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.
daneia

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων εξετάζει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν και οι θεσμοί καθώς το υπάρχον πλαίσιο κρίνεται υπερβολικά γραφειοκρατικό εξού και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αδειοδότηση εταιριών για το σκοπό αυτό.

Τραπεζικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα και ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στην κατεύθυνση αυτή. Υπογραμμίζουν ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος εκτός από την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να διευθετηθούν γρήγορα τρία ακόμη σημαντικά ζητήματα: η καθιέρωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, θεσμός που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει κατά πολύ τις σχετικές διαδικασίες, η παροχή νομικής κάλυψης σε τραπεζικά στελέχη που θα εμπλακούν στις αναδιαρθρώσεις - ρυθμίσεις επιχειρήσεων και η συνοπτική «εκκαθάριση» των μη συνεργάσιμων μετόχων προβληματικών εταιριών.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα και θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον όχι μόνο των τραπεζών αλλά ευρύτερα της οικονομίας. Ήδη τρέχει ο χρόνος καθώς από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 οι τράπεζες βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για την επίτευξη των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων για τους οποίους έχουν δεσμευτεί. Οι τράπεζες θα πρέπει στο διάστημα Οκτώβριος 2016 - Δεκέμβριος 209 να περιορίσουν κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) και κατά 50% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Δηλαδή, θα πρέπει να περιορίσουν τα NPEs στην Ελλάδα από 100 δισ. ευρώ περίπου σήμερα στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 13 δισ. ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα τα NPLs θα πρέπει να περιοριστούν από περίπου 73 δισ. ευρώ σήμερα στα 36,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου κατά 12 δισ. ευρώ ανά έτος.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες εξαιρετικά δυσεπίλυτο είναι το ζήτημα της παροχής νομικής κάλυψης στα τραπεζικά στελέχη που θα εμπλακούν και θα έχουν την ευθύνη των αποφάσεων για τις αναδιαρθρώσεις προβληματικών εταιριών. Πρόκειται για ένα λεπτό θέμα που στο παρελθόν έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει επιχειρηθεί τουλάχιστον 2 φορές ανάλογη ρύθμιση η οποία αποσύρθηκε λόγω των αντιδράσεων. Δίχως την παροχή νομικής προστασία στα τραπεζικά στελέχη είναι πολύ δύσκολο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις για την εξυγίανση εταιριών, δεδομένης μάλιστα της αναποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι ακίνητα, μετοχές, μηχανήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι υποθηκευμένα στα βιβλία των τραπεζών σε πολλαπλάσιες αξίες από την σημερινή τους αξία και τυχών ρευστοποιήσεις των στοιχείων αυτών θα μπορούσαν να φέρουν τα στελέχη που μετείχαν στη λήψη αποφάσεων αντιμέτωπα με κατηγορίες απιστίας. Στην ίδια κατεύθυνση απαραίτητη είναι και η αποτελεσματική θεσμοθέτηση των κανόνων για την αντιμετώπιση μη συνεργάσιμων μετόχων. Σύμφωνα με τις τράπεζες οι μέτοχοι ιδιοκτήτες, που καθυστερούν και εμποδίζουν τις διαδικασίες εξυγίανσης θα πρέπει να παρακάμπτονται. Όπως τονίζουν όσοι μέτοχοι δεν αναγνωρίζουν τα προβλήματα και δεν προχωρούν στην απαραίτητη κεφαλαιακή ενίσχυση των εταιριών τους θα πρέπει να παρακάμπτονται και να αναζητούνται νέοι επενδυτές ώστε να αναλάβουν μέρος του κόστους της εξυγίανσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.