ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διάλογος με τη ΝΔ μπορεί και φυσικά να γίνει»

Aμυράς: Δεν θέλουμε να στριμωχτούμε στις γωνίες του παλιού

amyras

«Είμαστε εκφραστές του νέου, δεν θέλουμε να στριμωχτούμε στις γωνίες του παλιού, όμως για να το πετύχουμε θα πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο που αναλογεί στις πολιτικές μας θέσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός «μεταρρυθμιστικού τόξου» και δηλώνει ότι στο πλαίσιο αυτό μπορεί να γίνει «διάλογος με κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία», αλλά «το Ποτάμι να έχει τη δική του διακριτή και ευκρινή παρουσία».

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τα ΜΜΕ ο κ. Αμυράς σημείωσε ότι «το κατασκεύασμα του νόμου Παππά έχει ήδη καταπέσει από την κοινωνία» και υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να φτιάξει το δικό του διαπλεκόμενο τοπίο κλείνοντας την αγορά σε βάρος της πολυφωνίας με μεθοδεύσεις που προσβάλλουν τη δικαιοσύνη και τώρα το πληρώνει ακριβά».

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές σημειώνει ότι «εάν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί ή δεν θέλει να εφαρμόσει το μνημόνιο που υπέγραψε τότε η παραμονή του στην εξουσία έχει μεγαλύτερο κόστος από τις πρόωρες εκλογές».

Τέλος ο κ. Αμυράς προβλέπει ότι θα γίνουν νέες κινήσεις και θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες από εκεί που δεν θα το περιμένει κανείς» στο πλαίσιο της δημιουργίας κεντροαριστερού κόμματος με συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά

Ερ. Πώς σχολιάζετε την διαγραφή του κ. Φωτήλα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού;

Απ. Με στενοχωρεί που ένας φίλος και συνάδελφος θα βρίσκεται σε διπλανά έδρανα από αυτά του Ποταμιού. Δεν ήταν ευχάριστη κατάσταση η διαγραφή του ιδίως για ένα νέο κόμμα, που δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες καταστάσεις. Ανεξάρτητα από το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο έχει μεγαλύτερη σημασία για το πώς το Ποτάμι θα μπορέσει να ανταποκριθεί μελλοντικά στον ρόλο του. Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Οι πολιτικές θέσεις μας δικαιώνονται σε καίρια ζητήματα, όπως η ανάγκη η χώρα να παραμείνει στο ευρωπαϊκό τόξο ή να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο όχι με νέους διαπλεκόμενους αλλά με την ισχυρή παρουσία του ΕΣΡ, ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αλλά αυτό δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Επομένως πρέπει να δουλέψουμε σκληρότερα. Είμαστε εκφραστές του νέου, δεν θέλουμε να στριμωχτούμε στις γωνίες του παλιού, όμως για να το πετύχουμε θα πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο που αναλογεί στις πολιτικές μας θέσεις.

Ερ. Πιστεύετε ότι το Ποτάμι πρέπει να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές;

Απ. Ναι. Μπορούμε να προσφέρουμε με τις δυνάμεις μας για την ανασυγκρότηση της χώρας και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Χρειάζεται όμως σοβαρή δουλειά για να πείσουμε τους ψηφοφόρους ότι το Ποτάμι έχει θέση στο Κοινοβούλιο και τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ερ. Σας προβληματίζει ότι μειώνονται τα ποσοστά του Ποταμιού στις δημοσκοπήσεις και το δείχνουν στα όρια της εισόδου στη Βουλή; Πού οφείλεται; Γιατί το Ποτάμι χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Απ. Ασφαλώς και λαμβάνουμε υπόψη τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων, όμως δεν αποτελούν κριτήριο για τις πολιτικές μας θέσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη των μεταρρυθμίσεων, εκφράζουμε τις ανησυχίες των νέων που ψάχνουν εναγωνίως δουλειά, την αγωνία των παραγωγικών δυνάμεων που θέλουν βιώσιμο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις τους, βλέπουμε την απόγνωση της μέσης οικογένειας που ζητά από τον πολιτικό κόσμο να πράξει τα αυτονόητα. Για αυτό πιστεύω ότι το Ποτάμι μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, αρκεί να αναδείξουμε καλύτερα τις προτάσεις μας και να αξιοποιήσουμε το δυναμικό του κόμματός μας, που και καταρτισμένο είναι και με διάθεση προσφοράς.

Ερ. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με τη ΝΔ πριν τις εκλογές;

Απ. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν εμπράκτως στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Πολλές φορές όμως ο διάλογος παρερμηνεύεται ή και υπονομεύεται από σκοπιμότητες. Πιστεύω ότι πρέπει να διαμορφώσουμε το «μεταρρυθμιστικό τόξο» της χώρας και σε αυτή την πρωτοβουλία και διάλογος με κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία μπορεί φυσικά να γίνει, αλλά και το Ποτάμι να έχει τη δική του διακριτή και ευκρινή παρουσία.

Ερ. Πώς κρίνετε τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

Απ. Οι πολιτικές προτάσεις του κ. Μητσοτάκη για λιγότερους φόρους και μικρότερο αλλά αποτελεσματικότερο κράτος έχουν πολλά κοινά σημεία με τις δικές μας πολιτικές θέσεις. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι στη θέση που έχει βρεθεί η χώρα δεν μπορεί μόνη της μία πολιτική δύναμη να βγάλει «το κάρο της οικονομίας από τον βάλτο της ύφεσης». Χρειάζονται συμπράξεις με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και σύνθεση προτάσεων.

Ερ. Οικονομικοί παράγοντες όπως και ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζουν ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν οι εκλογές τώρα. Ποια είναι η άποψή σας;

Απ. Πρόωρες εκλογές δεν έπρεπε να είχαν γίνει στις αρχές του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φάνηκε από τις εξελίξεις ήταν ανέτοιμος και οδήγησε τη χώρα σε μεγάλες οικονομικές και εθνικές περιπέτειες. Εάν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να κινείται με τους ίδιους ράθυμους ρυθμούς και στη δεύτερη αξιολόγηση, η ζημιά στην οικονομία θα πολλαπλασιαστεί και τα βάρη στους πολίτες θα μεγαλώσουν. Πολύ απλά, εάν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί ή δεν θέλει να εφαρμόσει το Μνημόνιο που υπέγραψε τότε η παραμονή του στην εξουσία έχει μεγαλύτερο κόστος από τις πρόωρες εκλογές.

Ερ. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η κατάληξη του διαγωνισμού για τις άδειες των ΜΜΕ;

Απ. Αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως το κατασκεύασμα του νόμου Παππά έχει ήδη καταπέσει από την κοινωνία, όπως φάνηκε ακόμη και από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στην Αυγή, σύμφωνα με τις οποίες μόλις το 7% θέλει 4 άδειες και η πλειοψηφία επιθυμεί περισσότερα κανάλια. Οι σταθμοί πρέπει να αδειοδοτηθούν από το ΕΣΡ και νομίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι έτοιμες για τη συγκρότησή του. Το ΕΣΡ αποτελεί την καλύτερη λύση, ώστε και περισσότερα κανάλια να λειτουργήσουν και 2.000 εργαζόμενοι να μην απολυθούν, αλλά και το Δημόσιο να έχει σημαντικά έσοδα από περισσότερες εταιρίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να φτιάξει το δικό του διαπλεκόμενο τοπίο κλείνοντας την αγορά σε βάρος της πολυφωνίας, με μεθοδεύσεις που προσβάλλουν τη δικαιοσύνη και τώρα το πληρώνει ακριβά.

Ερ. Γιατί απέτυχε η προσπάθεια σχηματισμού ενός κεντροαριστερού κόμματος με συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού;

Απ. Εκτιμώ ότι δεν το είχαν πάρει πολύ στα ζεστά, ούτε οι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ούτε του Ποταμιού. Προβλέπω όμως νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες από εκεί που δεν θα το περιμένει κανείς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.