ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΟΧΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ...

Όταν την Κυριακή το "Πρώτο Θέμα" είχε πρωτοσέλιδο τίτλο "κατάσχουν σπίτια για 500 ευρώ" κάποιοι φίλοι μίλησαν για υπερβολή. "Μα είναι δυνατόν για 500 ευρώ;" μου έλεγαν. Η αλήθεια είναι πως και 'γω δεν το πίστεψα. Κατάσχεση για 500 ευρώ, σκέφτηκα. Δεν υπάρχει, είναι αδιανόητο, δεν γίνεται. Κι όμως γίνεται. Απεδείχθη πως ο τίτλος της εφημερίδας δεν ήταν υπερβολικός, κάθε άλλο. Όπως έμαθα τις προηγούμενες ημέρες είχαμε τρεις διαγωνισμούς του πεντακοσάρικου. Έναν για 507 ευρώ, έναν για 512 κι έναν για 590. Προσέξτε μιλάμε για 500 ευρώ! Όχι για 500.000 ούτε για 50.000 ούτε καν για 5.000. Για 500 ευρώ! Όσο ένας κατώτατος μισθός και λίγο παρακάτω.

Ευτυχώς η κινητοποίηση πολιτών απέτρεψε, με ένταση και βία είναι η αλήθεια, τον πλειστηριασμό χθες στη Θεσσαλονίκη, όπως προηγουμένως είχαν αποτραπεί εκπλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών στο Κορωπί, στο Λαύριο, στην Καλλιθέα, στη Νίκαια, τη Νέα Ιωνία, το Ίλιον, τον Μαραθώνα, τον Πειραιά, το Χαλάνδρι, τα Μέγαρα και αλλαχού. Σε όλη την Αττική και καθ' άπασαν την επικράτεια έχουν συγκροτηθεί Κινήσεις Πολιτών κατά των πλειστηριασμών. Και κατά τη γνώμη μου βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Οι κινητοποιήσεις για να μην εκπλειστηριαστούν σπίτια, ακόμη και πρώτη κατοικία, θα μεγαλώσουν και θα πολλαπλασιαστούν.

Και είναι λογικό να συμβεί καθώς οι πολίτες έχουν χάσει τα πάντα, δεν μπορούν να στερηθούν και το τελευταίο πράγμα που τους έχει απομείνει -το κεραμίδι κάτω απ' το οποίο κοιμούνται. Το σπίτι που ζουν. Τους τοίχους που είναι χαραγμένοι με μνήμες, όνειρα και εφιάλτες. Έχουν χάσει μισθούς, συντάξεις, δουλειά, πληρώνουν υπέρογκους φόρους και εισφορές, μεταναστεύουν για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Έχουν χάσει την αξιοπρέπεια τους.

Διάβολε, δεν μπορούν τα καλόπαιδα της τρόϊκας να θέλουν να μας κάνουν και έξωση. Μας πέταξαν στο περιθώριο της Ευρώπης, δεν μπορούν να μας πετάξουν και στο δρόμο επειδή έτσι γουστάρουν κάποιοι δανειστές, οι οποίοι εμφορούνται από τιμωρητική διάθεση για τους ...κωλοέλληνες. Ναι, εντάξει φταίμε και εμείς. Κανείς δεν λέει το αντίθετο. Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας, αλλά μπάστα. Υπάρχει κι ένα όριο. Να πληρώσουμε. Ναι. Και επτά χρόνια πληρώνουμε. Βαρύς, βαρύτατος ο φόρος που καταβάλουμε. Όχι όμως και να μας εξανδραποδίσουν.

Στην κατάσταση απελπισίας και προϊούσας εξαθλίωσης που βρίσκονται οι πολίτες, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όλοι μα όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες, φτωχοί και πρώην πλούσιοι, η απαίτηση της τρόϊκας να γίνουν οπωσδήποτε πλειστηριασμοί για να τιμωρηθούν και να βάλουν μυαλό οι Έλληνες είναι αποτρόπαια και πρέπει να αποκρουστεί.

Χρειάζεται να ξεσηκωθούν όλοι οι Έλληνες για να προστατευθεί τουλάχιστον η ακίνητη περιουσία τους. Η αντίσταση στους πλειστηριασμούς είναι καθήκον όλων. Είτε έχουν σπίτι είτε όχι. Είτε έχουν αδυναμία εξόφλησης του δανείου είτε το πληρώνουν κανονικά. Είτε είναι δεξιοί είτε είναι αριστεροί. Είτε το σπίτι είναι δικό τους είτε του γείτονα. Είτε είναι στην Αθήνα είτε στο Αγρίνιο. Στην ηπειρωτική η τη νησιωτική Ελλάδα. Στο βουνό ή στον κάμπο. Πρώτη ή εξοχική κατοικία.

Οι της τρόϊκας πήραν τον έλεγχο της περιουσίας του δημοσίου για έναν αιώνα. Μας έκαναν αποικία. Κάνουν ότι θέλουν. Ε, ας μας αφήσουν και κάτι για να μπορούμε να φάμε, να πλυθούμε, να ξεκουραστούμε, να διαβάσουμε, να γιορτάσουμε, να κοιμηθούμε. Ναι, έχουμε καλό καιρό, ήλιο, καθαρό αέρα, όμως αυτός δεν είναι λόγος, μετά από 5.000 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού, να γίνουμε λαός του βουνού και του λόγγου. Είπαμε είμαστε ιστορικός λαός, όχι υπαίθριος.

Και κακώς δεν εξεγείρονται και δεν μπαίνουν μπροστά στις διαμαρτυρίες και τα κόμματα. Όχι μόνον της αντιπολίτευσης, αλλά κι αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση. Θα μου πείτε μα έχουν υπογράψει μνημόνια. Ναι, έχουν υπογράψει. Ας αναιρέσουν, έστω σ' αυτό, την υπογραφή τους. Ας πουν στους δανειστές πως αν επιμείνουν στους πλειστηριασμούς θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση, θα έχουμε διαδηλώσεις και συγκρούσεις που δεν ξέρεις που μπορούν να οδηγήσουν. Ακόμη και αίμα μπορεί να χυθεί και δεν υπερβάλω.

Ας υιοθετήσουν την πρόταση Σάλλα. Δεν είναι κομμουνιστής, ούτε μπαταχτσής ή μέλος του "Κινήματος Δεν Πληρώνω" ο Σάλλας. Κορυφαίος τραπεζίτης της χώρας είναι. Σ' αυτούς που κάνουν τους πλειστηριασμούς ανήκει. Κι όμως βγήκε με περισσή ειλικρίνεια και κυρίως με επιχειρήματα και τεκμηριωμένο λόγο και είπε πως ούτε ο κόσμος αντέχει ούτε οι τράπεζες θέλουν τους πλειστηριασμούς όπως τους απαιτεί η τρόϊκα.

Όταν βγαίνει όχι ο Κουτσούμπας ή ο Λαφαζάνης, αλλά ο κορυφαίος τραπεζίτης της χώρας και λέει: "Δεν μπορούν οι πολίτες να ζουν με τον τρόμο της έξωσης και της κατάσχεσης στα ακίνητα. Δεν ωφελεί κανέναν ούτε τις τράπεζες. Θα καταρρεύσουν οι τιμές. Ποιός θα τα ασφαλίσει, ποιός θα τα φυλάξει και ποιός θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ;", τι άλλο χρειάζεται να πούμε εμείς. Τα έχει πει όλα ο άνθρωπος.

Κι όταν μάλιστα καταθέτει και συγκεκριμένη πρόταση για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς να χάσει καμμία πλευρά -ούτε το κράτος, ούτε οι τράπεζες ούτε όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δόσεις του δανείου τους- δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υιοθετεί αμέσως την πρόταση η κυβέρνηση και δεν την κάνει σημαία της; Μόνον να κερδίσει έχει.

Ούτε καταλαβαίνω γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα δεν πιέζουν την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση Σάλλα (ή κάποια άλλη αν υπάρχει) και να ζητήσουν κι αυτά από την τρόϊκα να ξεχάσει την επιθυμία της να τιμωρήσει τους Έλληνες. Κι αυτά μόνον να κερδίσουν έχουν. Και αναφερόμαστε σε τιμωρητική διάθεση επειδή η εμμονή στους πλειστηριασμούς των ακινήτων δεν υπακούει σε κάποια σοβαρή οικονομική λογική. Κάθε άλλο. Και το ξέρουν και οι ίδιοι και παρ' όλα αυτά επιμένουν.

Λοιπόν και εν κατακλείδι: Αν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν έχουν καταλάβει πως απαιτείται να πουν στην τρόϊκα "στοπ οι πλειστηριασμοί" τώρα, τότε το Κίνημα κατά των πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα θα γιγαντωθεί. Είναι μακριά νυχτωμένοι στην κυβέρνηση αν νομίζουν πως μπορούν να φτάσουν μέχρι το 2018, όταν λήγει και τυπικά ο χρόνος προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι τότε θα σημειωθούν πολλά επεισόδια. Μέσα κι έξω από τα δικαστήρια, τις εφορίες τις τράπεζες και τις υπηρεσίες του δημοσίου. Επεισόδια που δεν ξέρεις τι έκταση θα πάρουν. Ενδεχομένως, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι και η ρωγμή για να βγει η συσσωρευμένη οργή στην επιφάνεια. Η σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο. Εάν αυτό συμβεί θα πάρει πολλούς ο διάολος και θα τους σηκώσει και πρώτα απ' όλα τους κυβερνώντες. Τωρινούς, προηγούμενους και επίδοξους...

12 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΑΚΙΑ!
  ΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ανέλαβε ο ξάδελφος του Τσκαλώτου…

  ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΑΚΙΑ
  Λέγεται Ορέστης Τσακαλώτος. Της γνωστής οικογενείας Τσακαλώτων, που μεταξύ άλλων έβγαλε τον προπολεμικό δήμαρχο Ορέστη στην Πρέβεζα, τον στρατηγό Θρασύβουλο που μακέλεψε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στα Δεκεμβριανά και του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, επιχειρηματίες και άλλα κοινωνικά παράσιτα.
  Η άρχουσα τάξη το “χε από παλιά αυτό με τα αρχαία ονόματα, για να ξεχωρίζει από την πλέμπα.
  Ο γλίτσας αυτός είναι επικεφαλής της εταιρίας Qualco και ξάδερφος του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου.
  Ε, και; Κακό είναι το ένα παράσιτο να έχει ξάδερφο ένα άλλο; Τι μας νοιάζει εμάς;

  Μας νοιάζει! Γιατί ο ένας Τσακαλώτος, ως υπουργός Οικονομικών, ανέθεσε στην εταιρία του άλλου Τσακαλώτου τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Ο ξάδερφος θα την κάνει τη βρόμικη δουλειά των κατασχέσεων των σπιτιών του ελληνικού λαού. Αυτός είναι το αρχικοράκι.
  Και μη μιλήσει κανένας για απαράδεκτη αντίληψη συλλογικής οικογενειακής ευθύνης. Δεν μιλάω συνολικά για την οικογένεια Τσακαλώτου. Σε συγκεκριμένα μέλη της αναφέρομαι, με κοινό χαρακτηριστικό την εγκληματικότητα.

 2. Κύριε Φελνίκο.

  δεν γνωρίζω αν(?) είστε θιασώτης αυτής της ΝΕΑΣ λογοκρισίας που υφιστάμεθα όσοι, δημοκρατικά και με επιχειρήματα ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ τα όσα συμβαίνουν.
  Εάν …Αλλάξατε »τακτική» και πιστεύετε ότι έτσι κάποιοι επίορκοι θεσιθήρες θα επιβιώσουν, λυπάμαι.
  Αντρίκιο θα ήταν να μου εξηγήσετε γιατί! ΔΕΝ αναρτάτε πλέον άρθρα , σημειώσεις και κριτικές του υποφαινόμενου Νίκου Βράχου.
  Ελπίζω, “οτι αγνοείτε και ΔΕΝ(?) συμφωνείτε με αυτήν την τακτική »ΝΕΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ»

  Διαδικτυακά και φιλικά
  Ν Βράχος

 3. freeman 20:38 07/10/2016

  H ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ των ΕK ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ μπαταχτσήδων είναι το να ζητάνε να πληρώσουν ΑΥΤΟΙ το 25-30% του δανείου και να το εξαγοράσουν ΑΝΤΙ να πάει στα Funds ! ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ εδώ κλαιγόσαστε ότι δεν έχετε να δώσετε την μηνιαία δόση και ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΤΟ 30% ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ?
  Ο δε Σάχλας , τώρα που ΔΕΝ είναι πια νομικά υπεύθυνος Τράπεζας και ΞΑΦΝΙΚΑ – ΘΑΥΜΑ του ήλθε η ΕΠΙΦΟΊΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ,για τα φτωχαδάκια με τα δυάρια ?

 4. dimitris 8:04 07/10/2016

  Τετάρτη 5/10/2016: Η καταστολή δεν σταματάει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών!
  Τα μέλη του ΕΠΑΜ που πρωτοστάτησαν στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στις πλάτες τους συλλήψεις και εκκρεμούσες δικογραφίες ήδη από το 2014, ήταν εκεί όπως είναι σταθερά κάθε βδομάδα. Την άλλη Τετάρτη και κάθε Τετάρτη θα είμαστε και πάλι εκεί, ακόμα περισσότεροι, ακόμα πιο δυναμικοί!

  • Από όσα ακούω και πρόκειται για τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει πρόγραμα σέ όσους δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους να δώσουν άτοκα δάνεια, εγγύηση έχουν έτσι κι” αλλιώς, αρκετα λεφτά ωστε νά αποπληρώσουν το παλιό και να αγοράσουν 2τραπέζια, ενα πύραυνο, ένα μπρίκι χάλκινο με τά ποτηράκια του, από συγκεκριμένο παλιατζίδικο τής Αθήνας και ένα κιλό καφέ για να ανοίξουν καφενεία νά συζητούν οί κότες πώς θα ρίξουν τήν κυβέρνηση.

 5. ΝΒ 21:22 06/10/2016

  Αυτόν ποιος τον διόρισε εκεί που είναι?

  Παπαγγελόπουλος: Χρυσή εφεδρεία της χώρας ο Καραμανλής

  Ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι τρία πρόσωπα που «είναι εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας σε εποχή κρίσης και για την ασφάλεια της χώρας».
  Χαρακτηρίζει, δε, τον Κώστα Καραμανλή ως «πρόεδρο της καρδιάς όλων των Νεοδημοκρατών», αλλά και «χρυσή εφεδρεία της χώρας».

 6. Ε.Στ. 14:06 06/10/2016

  Με το συμπάθιο, Φελνίκο, μεγάλο παιδί είσαι, τη δουλειά την ξέρεις, καταστάλαξε κάπου, φίλε μου, αλλά κυρίως, ΜΗ ΜΑΣ ΥΠΟΤΙΜΑΣ έτσι άγαρμπα.

 7. σήμερα το πρωί στο ΒΗΜΑ ΦΜ μίλησε ο δικηγόρος Τσουκαλάς, και είπε ότι πληστειριασμοί για 500 δεν έχουν γίνει. Μπορεί είπε να γίνεται κατάσχεση για ποσά οφειλές προς το δημόσιο της τάξεως των 500 ευρώ, και να τοιχοκολληθεί η απόφαση αυτή, αλλά να σου πάρουν σπίτι για 500 είπε ρητώς ότι δεν γίνεται…

 8. Uncle. K 12:52 06/10/2016

  Φ. Φελνίκο,
  Σιγά σιγά μη τρέχεις κάτσε πάρε και μιά ανάσα. Τό παραδέχομαι.., είπαμε…, αλλά όχι κι” έτσι, όχι όλα μιά φορά άσε πίσω και κάτι, θά ξημερώσει και αύριο και θα έχεις μιά μέρα ολόκληρη για νά γράφεις. Έτσι κι” αλλιώς περιορίστηκες στά ΔΥΟ, μη τα κάνεις σιγά σιγά ΈΝΑ και πεις ότι φταίει η Τρόικα και «κάποιοι Δανειστές» επειδή σού κατάσχεσαν το μελάνι κι” έβγαλαν στο σφυρί τόν μελανογράφο σου.

 9. Προς στιγμήν νόμιζα ότι διάβαζα Τράγκα κι όχι Φελέκη – διότι τέτοια τερατώδη ψέμματα μόνο αυτοί λένε.

  Η τρόικα δε ζήτησε ποτέ εκπλειστηριασμό για τόσο ευτελή ποσά, η ευθύνη βαρύνει τους δημόσιους λειτουργούς -στη συγκεκριμένη περίπτωση το δήμο αθηναίων- που προχώρησαν σε αυτές τις άθλιες πρακτικές κατά παράνομο τρόπο…

 10. Θ.Τ. 9:26 06/10/2016

  Η ιστορλια με τους πλειστηριασμούς γιά 500 και όχι γιά 50.000, 500.000 ευρώ, θυμίζει την ιστορία με τον Σάυλωκ του Σαίξπηρ. Οχι τα λεφτά του πίσω, αλλά ένα κιλό κρέας .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.