ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aναπληρώτρια υπουργός Εργασίας

Αντωνοπούλου: Η κοινωνική οικονομία είναι ο τρίτος τομέας παραγωγής

Η κοινωνική οικονομία αποτελεί τον τρίτο τομέα παραγωγής, δίπλα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που έχει στόχο να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες που δεν καλύπτονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
rania-antonop

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εξασφαλίζεται ο βιοπορισμός των μελών μιας επιχείρησης κοινωνικής οικονομίας. Υπογράμμισε πως το 10% του ΑΕΠ σε άλλες χώρες προέρχεται από τον τομέα της κοινωνικής Οικονομίας.

Ανέφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία στη Ρόδο μιας τέτοιας επιχείρησης που στόχο έχει να προσφέρει υπηρεσίες σε οικογένειες με ΑμΕΑ που κάνουν διακοπές στο νησί. Με μικρό κόστος μια οικογένεια με ΑμΕΑ μπορεί να μη φροντίζει η ίδια το μέλος ΑμΕΑ για κάποιες ώρες αλλά η επιχείρηση.

Εκτός από την πρώτη αρχή ότι δεν βγάζει κέρδος, η δεύτερη αρχή είναι η δημοκρατική λειτουργία αφού οι εργαζόμενοι είναι μέλη, συναποφασίζουν και ψηφίζουν για διάφορα θέματα. Τόνισε πως το 35% του πλεονάσματος της επιχείρησης θα πηγαίνει για αναβάθμιση των μισθών των εργαζομένων. Επίσης, προβλέπεται πως η ψαλίδα μεταξύ των μισθών πρέπει να είναι ένα προς τρία.

Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία μπαίνει φρένο σε όσους προσπάθησαν να στήσουν μηχανισμό φθηνής εργασίας και εργολαβιών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.