ΕΛΛΑΔΑ

Μέρα γιορτής

Αρχή της σχολικής χρονιάς για 45 προσφυγόπουλα στην Κόνιτσα

Tο πρώτο τους μάθημα άρχισαν στις 2 μμ, τριάντα παιδάκια από την Συρία, στο ιστορικό 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κόνιτσας, εκεί όπου την δεκαετία του ’30, το άλλοτε προσφυγόπουλο από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, Αρσένιος Εζνεπίδης, ο μετέπειτα άγιος Παίσιος, γνώρισε την ελληνική παιδεία.

Ήταν μια μέρα γιορτής για τα προσφυγόπουλα. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και η τοπική κοινωνία, τα υποδέχτηκε με μια ζεστή αγκαλιά. Ήταν το πιο σημαντικό «μάθημα», ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για την σχολική κοινότητα της Κόνιτσας.

Τους μαθητές καλωσόρισε ο διευθυντής του σχολείου, κ. Λάζαρος Κωστανάσιος, ο οποίος εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την υπερηφάνεια του και παράλληλα τόνισε την μεγάλη ευθύνη, γιατί, όπως είπε, είναι βαρύ το φορτίο που επωμίζεται.

Ο κ. Γρηγόρης Τζίμας, διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υποσχέθηκε πως οι δάσκαλοι και η τοπική κοινωνία, θα σταθούν δίπλα στα παιδιά για οτιδήποτε χρειαστούν, ενώ η συντονίστρια του κέντρου της Κόνιτσας, κ. Κατερίνα Μητοπούλου, ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και δύναμη στους δασκάλους.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε τους γονείς, ότι τα παιδιά τους θα αποκτήσουν τα εφόδια για να ενταχθούν, όσα από αυτά μείνουν στη χώρα μας, στα κανονικά σχολικά τμήματα. «'Όποιο και εάν είναι το χρονικό διάστημα της παραμονής, η όμορφη και φιλόξενη Κόνιτσα θα σας παρέχει τα απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση. Όλοι μαζί στηρίζουμε το δικαίωμα στην μάθηση» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας, κ. Ανδρέας Παπασπύρου, κατά τον χαιρετισμό του είπε, πως η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το θέμα της παιδείας των προσφυγόπουλων, με ευαισθησία και ευχήθηκε καλή χρονιά.

Τα προσφυγόπουλα, το καθένα και μία ξεχωριστή ιστορία, ευχαρίστησαν με ένα τραγούδι στη γλώσσα τους, που μιλάει για την ανάγκη να σωθούν τα παιδιά του πολέμου.

Την ίδια ώρα, η Περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, κ. Αγγελική Φωτεινού, υποδεχόταν 15 μεγαλύτερα παιδιά από το κέντρο φιλοξενίας, στο Γυμνάσιο της Κόνιτσας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.