ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Blue Monday

Το τηλέφωνο χτυπούσε αλλά δεν ήθελα να το σηκώσω. Το άκουγα σαν ένα ατέλειωτο βουητό στο κεφάλι μου. Ήταν η αδελφή μου. Ανησυχούσε για μένα. Τον τελευταίο χρόνο είχα χαθεί από προσώπου γης. Δεν είσαι ούτε η πρώτη , ούτε η τελευταία που χάνεις δουλειά και σχέση μαζί. Ο κόσμος είναι γεμάτος από ιστορίες σαν τη δικιά σου. Νύχτωνε και δεν το είχα καταλάβει. Τον τελευταίο καιρό ζήτημα να έχω βγει μια δυο φορές. Τις περισσότερες ώρες τις πέρναγα στο κρεβάτι. Πολλά βραδιά αποκοιμιόμουν κλαίγοντας.

Η Ελένη Μ. εξομολογείται πώς είναι να περνάς τη μέρα σου με τη «Μαύρη Κυρία» όπως αποκαλούν οι λογοτέχνες την κατάθλιψη.

Διαβάζω κατά καιρούς στο Internet παρόμοιες ιστορίες κυρίως νέων γυναικών που ζουν μέσα σε μια αναγκαστική μόνωση.

Σε μια πόλη σε κρίση , οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι αισθάνονται σαν να ζουν σε μια κατάσταση ημι-ζωής . Λίγοι έχουν τη δύναμη να παλέψουν με το «μαύρο τέρας». Φυλακισμένοι της «Μαύρη Κυρίας», την οποία ο Κίρκεγκαρντ αποκαλεί «ερωμένη» του, «εξομολογήτρια» του, σπάνια βλέπουν φως στο τούνελ.

Μια από τις πιο γνωστές απεικονίσεις της μελαγχολίας είναι η χαλκογραφία με τη γυναικεία μορφή που χάραξε ο Ντύρερ, το 1514,επηρεάζοντας καλλιτέχνες ως τις μέρες μας.

Ακίνητη, στοχαστική μέσα σε ένα σκοτεινό σκηνικό, η γυναίκα κάθεται καμπουριασμένη, κάτω από ένα ουράνιο τόξο, στην άκρη ενός υποφωτισμένου χώρου με ένα αίσθημα παραίτησης ενώ το αριστερό χέρι υποβαστάζει το κεφάλι.

Έναν αιώνα αργότερα, ο Ρόμπερτ Μπέρτον, στο έργο του «Ανατομία της Μελαγχολίας», (1621), περιγράφει τον μελαγχολικό άνθρωπο ως σκυθρωπό, θλιμμένο και βλοσυρό, επισημαίνοντας: σαν τη «Μελαγχολία» στη ζωγραφιά του Άλμπερχτ Ντύρερ, σα μια γυναίκα λυπημένη που ακουμπάει στον αγκώνα της με στυλωμένο βλέμμα»

Κάθε 40 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένας άνθρωπος αυτοκτονεί. Ένας στους τέσσερις συνανθρώπους μας κάποια στιγμή θα βιώσει ψυχικές δυσκολίες, αλλά οι περισσότεροι δεν θα τύχουν κάποιας βοήθειας.

Οι θετικές επιστήμες όμως, ήδη, από την αρχαιότητα , έχουν καταδείξει ένα από τα πιο μυστηριώδη όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, τη χολή, ως τον τόπο δημιουργίας της ψυχικής αυτής κατάστασης που ετυμολογικά σημαίνει «μέλαινα χολή».

«Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω», γράφει ο Κωνσταντίνος Καβάφης . Η ποίηση αποτελεί καταφύγιο ,επουλώνει τραύματα, κλείνει πληγές.

Για όποιον την έχει γνωρίσει, η κατάθλιψη δεν ορίζεται και δεν μπορεί να περιγραφεί παρά μόνο με εικόνες: Χάος, σκοτεινιά, μια πτώση σε πηγάδι, η κάθοδος στην κόλαση. Κάποιος την αναφέρει ως «μια βουτιά στο γκρεμό», κάποιος άλλος ως «ισορροπία στο κενό».

Μαύρα, κατάμαυρα συναισθήματα φαίνεται ότι βιώνει μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας. Η κατάθλιψη στη χώρα μας παρουσιάζει 80% αύξηση την τελευταία πενταετία, με τις γυναίκες να υπερτερούν ενώ το 11,3% αδυνατεί να αγοράσει τα φάρμακά του και ποσοστό 13,6%, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να λάβει ιατρική φροντίδα. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια για την υγεία του πληθυσμού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και αφορούν το 2014.

Η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου για τους περισσότερους είναι η Δευτέρα. Μια μέρα μετά το Σαββατοκύριακο, όπου όλοι έχουν χαλαρώσει, σε πιάνει το παράπονο, χάνεσαι στις αμφιβολίες, μοιάζεις με πνιγμένο ναυαγό που προσπαθεί απεγνωσμένα να φτάσει στην όχθη.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου ήταν Δευτέρα. Διαλύοντας τους μύθους και τα στερεότυπα γύρω από την Ψυχική Υγεία το φετινό θέμα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας για Όλους» μας καλεί να προβληματιστούμε για τις συντονισμένες προσπάθειες παροχής Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας ως μια ενεργή διαδικασία της πρόληψης και της διαχείρισης των ήπιων καταστάσεων με γνώμονα πάντα την πεποίθηση ότι η ψυχική υγείας μας αφορά όλους.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας , οι πρώτες βοήθειες ψυχολογικής και ψυχικής υγείας, θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στους πολλούς και όχι στους λίγους και γι αυτό επιθυμεί να αναπτύξει μια κοινή αντίληψη βασικών πρώτων βοηθειών ψυχολογικής και ψυχικής υγείας.

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη το φετινό μήνυμα γιατί έσπασε ταμπού και αφορισμούς και κατάφερε να αγγίξει τις ψυχές όλων μας και να μας κάνει συμμάχους της στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Πράγμα που μεταξύ άλλων σημαίνει ότι είναι μια ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος για την Ψυχική Υγεία στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.