ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πήγαν να κάνουν Αλβανία τη χώρα»

Χατζηδάκης: O Tσίπρας φρέναρε, αλλά το αυτοκίνητο είναι ακόμα στο γκρεμό

Για «αλαζονεία», «αμηχανία» και «αδιέξοδες μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
xatzidakis1

Για «αλαζονεία», «αμηχανία» και «αδιέξοδες μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τονίζει ότι όταν  η ΝΔ  γίνει κυβέρνηση  θα καταργήσει τον νόμο Παππά και θα ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, «δίνοντας περισσότερες άδειες σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες του φάσματος», διασφαλίζοντας διαφάνεια και προσδιορίζοντας εγγυήσεις ποιότητας στο περιεχόμενο των προγραμμάτων.

Εκτιμά ότι η όποια θετική εξέλιξη για το χρέος θα απέχει αρκετά από την επίλυση των σοβαρότερων προβλημάτων της οικονομίας και αναφέρει ότι στη ΝΔ «διαμορφώνουμε το νέο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, μια Συμφωνία Αλήθειας με τους Έλληνες πολίτες, με στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και με πυξίδα αυτό το πρόγραμμα θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ».

Ερωτηθείς για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο εκπροσώπησε τη ΝΔ, έκανε λόγο για «ένα ιδιότυπο πολιτικό κόμπλεξ ανωτερότητας, ενώ την ίδια στιγμή όλες οι δοξασίες τους κατεδαφίζονται» και προσέθεσε: «Το μόνο βέβαιο είναι πως την ώρα που η χώρα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές και τους επενδυτές έχουμε μια κυβέρνηση που έχει προσγειωθεί ανώμαλα στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας».

Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη

Κύριε αντιπρόεδρε, πώς σχολιάζετε την τελευταία εξέλιξη στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και την τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά;

Η κυβέρνηση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η τροπολογία Παππά ρίχνει αλάτι στην πληγή και δείχνει την αλαζονεία και την αμηχανία της κυβέρνησης, καθώς οι μεθοδεύσεις της είναι αδιέξοδες. Ελπίζω, έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της λογικής και να δει το θέμα των καναλιών με βάση αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη και αυτά που επιτάσσει το Σύνταγμα.

Ορισμένοι από την κυβερνητική πλευρά λένε πως εάν η ΝΔ πάρει την εξουσία δεν θα καταργήσει τον νόμο Παππά, γιατί δεν θα μπορείτε λόγω του ποσού που εισπράχθηκε σε ένα νόμιμο και ξεκάθαρο διαγωνισμό, αλλά και γιατί δεν θα σας αφήσουν οι νέοι καναλάρχες; Τι απαντάτε;

Από την κυβέρνηση μπορεί να λένε ότι θέλουν, αλλά η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: θα καταργήσουμε τον νόμο Παππα και θα ρυθμίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αποκαθιστώντας τον ρόλο του ΕΣΡ και δίνοντας περισσότερες άδειες σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες του φάσματος. Διασφαλίζοντας τη διαφάνεια σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων που επενδύονται στα κανάλια και προσδιορίζοντας με σαφήνεια εγγυήσεις ποιότητας στο περιεχόμενο των προγραμμάτων των καναλιών.

Κύριε αντιπρόεδρε, ο κ. Βορίδης άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα αναζητήσει και ποινικές ευθύνες για τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη που χειρίστηκαν το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Τι λέτε;

Υπάρχουν σκιές και σοβαρά ερωτηματικά στη διενέργεια του διαγωνισμού. Από την πλευρά μας θα προχωρήσουμε με βάση τα στοιχεία που έχουν έρθει ή θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας. Διότι η υπόθεση εξελίσσεται ακόμα.

Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση, πάντως, είναι η εμμονή της κυβέρνησης που αρνείται να φέρει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Τι είναι αυτό που τη φοβίζει; Διότι μέχρι τώρα σιωπά ενώ υποτίθεται ότι είναι υπέρ της διαφάνειας.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης ενόψει των αποφάσεων του ΣΤΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Δεν τα απαριθμώ γιατί είναι πολλά, αλλά στέκομαι κυρίως σε 2 γεγονότα: Πρώτον, στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ που ουσιαστικά επιχείρησε να υπαγορεύσει στο ΣτΕ την απόφαση για το νόμο Παππά. Δεύτερον, στην περιβόητη πλέον συνάντηση του κ. Τσίπρα με την ηγεσία της Δικαιοσύνης όπου τους υποσχέθηκε από αυξήσεις μισθών μέχρι αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτερων δικαστών, αν και είναι καταφανώς αντισυνταγματικό. Σας θυμίζω, επίσης, την απάθεια των αρμοδίων σε σχέση με τις καταγγελίες υπουργού, του κ. Καμμένου, για μαύρο χρήμα του κ. Καλογρίτσα, καθώς και τη γενικότερη απάθεια για το θέμα Καλογρίτσας- τηλεοπτικές άδειες- Τράπεζα Αττικής. Μέχρι που η ΝΔ αναγκάστηκε να καταθέσει η ίδια μηνυτήρια αναφορά.

Ως ΝΔ θα κάνουμε το καθήκον μας και θα σταθούμε απέναντι στις εξωθεσμικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Θέλω να πιστεύω ότι οι δικαστές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δράσουν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων της LeMonde για τον Φρανσουά Ολάντ, όπου φέρεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει ότι η Ελλάδα είχε  ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές, την άνοιξη του 2015.

Όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης εκείνο το τρομερό πρώτο εξάμηνο του ΄15 -σας θυμίζω και τις αποκαλύψεις από και για τον κ. Βαρουφάκη- ξεπερνούν κατά πολύ τη φαντασία μας.

Ειλικρινά, εκείνη την περίοδο έγιναν αδιανόητοι χειρισμοί από την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου-Βαρουφάκη. Χειρισμοί που κόστισαν πολλά δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, μας γύρισαν στο πηγάδι της ύφεσης, σκόρπισαν στους πέντε ανέμους πολυετείς θυσίες του ελληνικού λαού και έπληξαν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας. Πήγαν να κάνουν την Ελλάδα μια δεύτερη Αλβανία. Με τις δοξασίες τους μας οδήγησαν μια ανάσα από τον γκρεμό. Την τελευταία στιγμή ο κ. Τσίπρας φρέναρε, αλλά το αυτοκίνητο είναι ακόμα κοντά στο γκρεμό.

Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και γι' αυτό υποβάλλει τους Έλληνες σε θυσίες χωρίς ελπίδα.

Κύριε αντιπρόεδρε της ΝΔ, πώς είδατε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο εκπροσωπήσατε το κόμμα σας και πώς σχολιάζετε την ομιλία του πρωθυπουργού ειδικά την αναφορά του ότι θα ήταν στρατηγική ήττας για την Αριστερά η έξοδος από το ευρώ;

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατασκευαστικό. Ξεκίνησαν και συνεχίζουν με ένα ιδιότυπο πολιτικό κόμπλεξ ανωτερότητας (όλα τα ξέρουν, όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη είναι πολύ πίσω), ενώ την ίδια στιγμή όλες οι δοξασίες τους κατεδαφίζονται. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από τη δήλωση «το νόμισμα δεν είναι φετίχ» πέρασε στη θέση πως θα ήταν στρατηγική ήττα της Αριστεράς η έξοδος από το ευρώ. Διαλέγετε και παίρνετε! Πραγματικά δεν ξέρω σε τι Θεό πιστεύουν.

Το μόνο βέβαιο είναι πως την ώρα που η χώρα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές και τους επενδυτές έχουμε μια κυβέρνηση που έχει προσγειωθεί ανώμαλα στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τελικά μια συμφωνία για το χρέος;

Θεωρώ ότι είναι καταρχήν δύσκολο να έχουμε μια ουσιαστική συμφωνία για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές. Και υπό την έννοια αυτή με προβληματίζει η εμμονή της κυβέρνησης να συνδέσει το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης με το χρέος. Ή έχουν σκοπό να σέρνουν τη δεύτερη αξιολόγηση για πολλούς μήνες ή αυτή η περίεργη σύνδεση είναι ένα παράθυρο ηρωικής εξόδου, επειδή συνεχίζουν να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις.

Από εκεί και πέρα, θέλω να σημειώσω ότι η όποια θετική εξέλιξη για το χρέος -που είναι απ' όλους καλοδεχούμενη, όλοι είμαστε Έλληνες και μας επιβαρύνει αυτό το χρέος- θα απέχει αρκετά από την επίλυση των σοβαρότερων προβλημάτων της οικονομίας. Διότι οι επενδυτές δεν στέκονται τόσο στο θέμα του χρέους. Στέκονται στο πώς προχωρεί συνολικά η ελληνική οικονομία, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις, ποια είναι αυτή την ώρα η εικόνα του τραπεζικού συστήματος.

Αυτά ενδιαφέρουν τις αγορές και τους επενδυτές και τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου θετικά. Γι' αυτό δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα η λεγόμενη «θεωρία του ελατηρίου». Εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση υπονομεύει την οικονομία και τις επενδύσεις.

Πώς σχολιάζετε όσα είπε στην εξεταστική ο Γιάννης Στουρνάρας για τον Γιάνη Βαρουφάκη;

Όσα είπε ο κ. Στουρνάρας ήταν άλλη μία μαρτυρία για τους αδιανόητους χειρισμούς που έγιναν από την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου- Βαρουφάκη εκείνη την περίοδο. Και ασφαλώς οι ευθύνες βαρύνουν όλη την κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό, που τον επέλεξε.

Πέραν αυτού οι αποκαλύψεις για εκτύπωση δραχμών στη Ρωσία δείχνουν τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Ο Βαρουφάκης δεν έκανε μόνος του ό,τι έκανε, όπως θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να μας πείσουν εκ των υστέρων.

Η ΝΔ ζητάει εκλογές διαρκώς παρότι ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο. Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή στην εξουσία. Τι λέτε;

Το πιο απλό είναι να επιστρέψω την κατηγορία. Εν πάση περιπτώσει, εμείς θεωρούμε επιζήμια για τον τόπο την παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Διότι αντί να πάμε μπροστά πήγαμε πίσω. Διότι είναι επικίνδυνα ιδεοληπτική και ανίκανη να διαχειριστεί τα προβλήματα του τόπου. Διότι εφαρμόζει ένα μίγμα πολιτικής που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και πανηγυρίζει γι' αυτό, ενώ έχει αλλεργία απέναντι στις διαρθρωτικές αλλαγές, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Διότι επιδεικνύει μεγάλο ερασιτεχνισμό και αναποτελεσματικότητα στο προσφυγικό, στην παιδεία, στην υγεία σε όλους τους τομείς κυβερνητικής πολιτικής.

Τις εκλογές, όμως, θα τις κάνουν μόνοι τους. Διότι, αλλιώς, θα εξαερωθούν!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως ακόμη και αν εξασφαλίσει αυτοδυναμία θα απευθυνθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ποιο μήνυμα στέλνετε σε ορισμένους βουλευτές που αντιτάχθηκαν σε κάποιες υπουργικές επιλογές σας ως πολύ φιλελεύθερες ή καλύτερα "νεοφιλελεύθερες";

Ειλικρινά δεν αισθάνομαι την ανάγκη να στείλω κάποιο μήνυμα σε κανέναν. Νομίζω ότι η πολιτική που εφήρμοσα στο υπουργείο Ανάπτυξης σε πολλούς τομείς έχει δικαιωθεί από την πραγματικότητα. Και αυτό πρώτα απ' όλα το αναγνωρίζει η σημερινή κυβέρνηση αφού εφήρμοσε πλήρως την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, προχώρησε τη σύμβαση παραχώρησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια, κομπάζει για την απορροφητικότητα του παλαιού ΕΣΠΑ, πανηγυρίζει για τους 4 αυτοκινητόδρομους που εμείς επανεκκινήσαμε.

Από εκεί και πέρα, διαμορφώνουμε το νέο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, μια Συμφωνία Αλήθειας με τους Έλληνες πολίτες, με στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και με πυξίδα αυτό το πρόγραμμα θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ. Με γνώμονα την κοινή λογική και τις πετυχημένες διεθνείς πρακτικές.

Τι απαντάτε σε εκείνους που σας κατηγορούν ότι θα διώξετε κόσμο από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα γιατί το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη δεν βγαίνει;

Σ' αυτό το θέμα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει δηλώσεις και είναι ξεκάθαρος: δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Στη ΔΕΘ, άλλωστε, ήταν πολύ συγκεκριμένος. Παρουσίασε δύο πίνακες με ισόποση μείωση φόρων και δημοσίων δαπανών. Ήμασταν πολύ συγκεκριμένοι τόσο στις κατηγορίες των φόρων όσο και στις κατηγορίες των δαπανών. Όποιος έχει μάτια βλέπει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πηγαίνει κόντρα στην πραγματικότητα. Γίνονται προκλητικοί στην επιχειρηματολογία τους και γι' αυτό το λόγο συνεχώς υποχωρούν δημοσκοπικά.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για υψηλή απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ. Ποια η άποψή σας δεδομένου ότι έχετε διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης;

Η κυβέρνηση στο ΕΣΠΑ προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη δική μας επιτυχία. Φτάνει πια με την παραποίηση των στοιχείων.

Η αλήθεια είναι ότι ήδη το 2014 ο ρυθμός απορρόφησης του προγράμματος είχε φτάσει στο 85% και η Ελλάδα ήταν στην 4η θέση μεταξύ 28 χωρών της ΕΕ. Και είχαμε ξεκινήσει το 2012 από τη 18η θέση.Προσθέστε, επίσης, ότι το 2015 αποφασίστηκε τελικά η Ελλάδα να μην καταβάλει εθνική συμμετοχή. Άρα η κυβέρνηση έπρεπε να πάει ουσιαστικά όχι από το 85% στο 100%, αλλά από το 85% στο 95%. Αυτό εξηγεί και την εξέλιξη για την οποία πανηγυρίζει ο κ. Τσίπρας, αγνοώντας την κατάργηση της εθνικής συμμετοχής, αλλά και το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης η κυβέρνηση παρέλαβε το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ εγκεκριμένο: το συνολικό πρόγραμμα είχε εγκριθεί τρίτο κατά σειρά μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ από το Μάιο του 2014, και τα 19 επιμέρους Επιχειρησιακά Προγράμματα είχαν εγκριθεί από το Δεκέμβριο του 2014 και ο νόμος για το ΕΣΠΑ είχε ψηφιστεί την ίδια περίοδο.

Όμως, παρά τους πανηγυρισμούς και τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ παραμένει σχεδόν μηδενική. Ειδικότερα, από την απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης σε σχετική ερώτησή μου, προκύπτει ότι η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα ανέρχεται στα 294 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό μόλις 2,33%, ενώ στα περιφερειακά προγράμματα ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2,53%.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι, σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη συνδρομή του νέου ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολιγωρεί και επιδεικνύει κάκιστες επιδόσεις.

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΟΥ 2008
  ΚΑΙ Η ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ…
  ====================================================
  Σεισμό προκαλούν σήμερα, οι καλά ‘’φυλαγμένες’’ δηλώσεις του Αλογοσκούφη που είδαν το φως , στις οποίες ομολογεί, ότι ΔΕΝ τον άφησαν, από το 2007, να πάρει σκληρά και αναγκαία μέτρα για να μη χρεοκοπήσουμε .
  ΩΣΤΕ, ο Παπανδρέου έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα ?
  ===============================================
  Ο Γιώργος Αλογοσκούφης αποκαλύπτει: ΔΕΝ πήραμε μέτρα γιατί φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Η εξομολόγηση Αλογοσκούφη, έστω και αργά, ‘’προϊδεάζει’’ τι θα επακολουθήσει σύντομα, αλλά δεν απενοχοποιεί όλους όσους και ήξεραν και ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΝ !!! Σύμφωνοι, ο υπουργός δεν έκανε αυτό που έπρεπε, αλλά σίγουρα την κύρια ευθύνη την φέρουν πολλοί. Απεχώρησε γιατί βρήκε μεγάλη ΑΡΝΗΣΗ στην αποδοχή και εφαρμογή περιοριστικών μέτρων εξυγίανσης. Σύντομα όλοι θα μάθουν, όσοι δεν γνωρίζουν, ότι το ΔΝΤ ήταν στην Ελλάδα και από το 2007 ‘’συζητούσε’’ με τους Ευρωπαίους την δυνατότητα και την πιθανότητα να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

  Στο Eurogroup του 2008
  για τη αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας, με τον Στρος-Καν, ως επικεφαλής του ΔΝΤ είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που εφάρμοσαν το 2010, αλλά υπερίσχυσε η σκοπιμότητα και το πολιτικό κόστος.

  Στο ίδιο μήκος κύματος απενοχοποίησης είναι και η αποκάλυψη του Γ. Αλογοσκούφη για το τελευταίο Eurogroup όπου συμμετείχε και ο ίδιος, τον Δεκέμβριο του 2008. Εκεί οι Ευρωπαίοι συζητούν για πρώτη φορά κάτι που δεν θα μάθει κανείς: «Τότε είχε έρθει και ο Στρος-Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ και συζητήθηκε το θέμα του μηχανισμού ουσιαστικά. Και στην ουσία απορρίφθηκε γιατί οι Γερμανοί δεν έδειχναν διάθεση να το στηρίξουν».

  Τα πρώτα μηνύματα έρχονται…
  ===================
  Τα Χριστούγεννα του 2008 αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών για το ελληνικό χρέος. Σημαίνον πολιτικό πρόσωπο που έπαιξε κατόπιν ρόλο στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου δέχεται τότε ένα τηλεφώνημα φημισμένου διεθνούς «κερδοσκόπου» από το Σεντ Μπαρτς της Καραϊβικής, όπου έκανε τις διακοπές του. Το ενδιαφέρον του εστιαζόταν στην πορεία του χρέους και το κατά πόσον τα ελλείμματα βρίσκονταν υπό έλεγχο.

  Το πρώτο ημιεπίσημο ηχηρό μήνυμα
  όμως δεν αργεί και έρχεται από το Σίτι του Λονδίνου. Με την είσοδο του καινούργιου έτους, ο οίκος αξιολόγησης Standards & Poor υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από Α σε Α- και η προσοχή των ήδη νευρικών από τη διεθνή κρίση αγορών στρέφεται τώρα για τα καλά στις χρόνιες αδυναμίες της χώρας.
  «Η Ελλάδα απέτυχε να φτιάξει τη στέγη, όταν ακόμη ο ήλιος έλαμπε» λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της S&P Μάρκο Μίρσνικ.
  Ο Κώστας Καραμανλής
  σε μία από τις τελευταίες του προσπάθειες να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης κάνει ανασχηματισμό. Στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται τώρα ο Γιάννης Παπαθανασίου.
  Την πρώτη μέρα που αναλαμβάνει ως υπουργός Οικονομικών, στις 7 Ιανουαρίου
  του 2009, δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον Γιώργο Προβόπουλο. «Γιάννη, θέλω να μου αφιερώσεις μία ώρα σήμερα το απόγευμα οπωσδήποτε, για να σε ενημερώσω», ακούγεται από την άλλη πλευρά της γραμμής.

 2. ΠΟΙΟΣ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΛΕΞΗ?

  Παυλόπουλοι, ΚαΜένοι, καλόγηροι,- μας κατέστρεψαν !!!
  =========================================
  * Πάνε τα δομημένα ομόλογα,
  *πάνε οι ακτοπλοϊκές μίζες Παυλίδη,
  * πάνε οι offshore Βουλγαράκη, που ήταν νόμιμες και ηθικές,
  *οι ανταλλαγές με τον Εφραίμ, φιλέτων ακίνητων του Δημοσίου με το νερό και τα ψαρια της Βιστωνίδας στο σκάνδαλο Βατοπεδίου,
  * οι απαγωγές των Πακιστανών,
  * το Σινούκ,
  *ο Ζαχόπουλος,
  *ο Βαρθολομαίος,
  *ο Χούπης,
  *οι στημένοι διαγωνισμοί και εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις των δικών τους παιδιών με την καθιέρωση της συνέντευξης και την ουσιαστική κατάργηση του ΑΣΕΠ,
  *οι κουμπάροι Πανάγοι και σια,
  * η απογραφή,
  *η επιτήρηση,
  *η κουτοπόνηρη αύξηση του ΑΕΠ κατά 27% μέσω πορνείας και λαθρεμπορίου,
  * τα κρυφά ομόλογα, τα κρυφά δάνεια από την J.P MORGAN,
  *τα γκόλντεν μπόϋς,
  *τα ψευδή στοιχεία στη Γιούροστατ,
  * το κλείσιμο της Βουλής για να παραγραφούν τα αίσχη τους.
  Ξεχάστηκε ο διπλασιασμός του χρέους και η εκτόξευση του ελλείμματος στα ύψη σε πεντέμισι μόλις χρόνια.
  Ξεχάστηκαν όλα τα απίθανα και πρωτόγνωρα σκάνδαλα της Δεξιάς και έμεινε να φταίει ένας και μοναδικός.
  Ο Γιώργος Παπανδρέου.

 3. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ (ΠΑΠΑΧΕΛΑ)

  (…)Ποια ήταν η πρώτη φορά που ανησυχήσατε για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος;
  ================================================================
  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
  Το 2006 ή το 2007 συζητούσαμε κάθε μήνα την κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί ανησυχούσαμε πραγματικά. Πιέζαμε όλους τους Έλληνες ομολόγους μας να μας πουν την πραγματική αλήθεια επειδή σκεφτόμασταν ότι οι αριθμοί που μας δίνονται και οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν ευθυγραμμισμένες με όσα σκεφτόμασταν. Και το 2009 η κατάσταση έγινε προφανής όταν πήρε την εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου.
  Από εκείνη την στιγμή (η ελληνική κρίση) δεν είναι μηνιαία συζήτηση, αλλά καθημερινή.
  Μας κορόιδευαν οι Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου…
  Γιούνκερ: Από το 2007 και ’08 ανησυχούσαμε και πιέζαμε την κυβέρνηση…
  Δυο χρόνια πριν γίνει πρωθυπουργός ο Παπανδρέου είχε αρχίσει η κρίση.»Ανησυχούσαμε και πιέζαμε την τότε κυβέρνηση να πάρει μέτρα» είπε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.
  «Μας υπόσχονταν ότι θα πάρουν μέτρα, αλλά δεν το έκαναν, πρόσθεσε και…αναφέρθηκε στους τότε υπουργούς Οικονομικών Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου. Αυτοί τους κορόιδευαν.
  Αλέξης Παπαχελάς
  Γιατί δεν πιέσατε περισσότερο δημόσια πριν τις εκλογές του 2009;

  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
  Αυτή είναι μια καλή και λογική ερώτηση. Το Eurogroup είναι ανεπίσημο όργανο και όχι όργανο αποφάσεων. Αφού οι Έλληνες συνάδελφοι δεν αναγνώριζαν αυτό που αργότερα έγινε προφανές, και αφού εγώ δεν ήθελα να επιτείνω τη νευρικότητα των αγορών και αφού δεν είχαμε απαντήσεις σε αυτό που υποθέταμε για την Ελλάδα, το οποίο οι ελληνικές αρχές δεν παραδέχονταν, θα ήταν πολύ δύσκολο, χωρίς κοινή ανάλυση και κοινή απάντηση να παρέμβω σε αυτό το μπέρδεμα δίνοντας πληροφορίες. Η ελληνική κυβέρνηση δε θα το είχε δεχθεί.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.