ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλή σύγκρουση με Δικαιοσύνη - ΝΔ

«Δεν κάνει πίσω» για τα κανάλια η κυβέρνηση

Να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά την χθεσινή απόφαση-σοκ του Συμβουλίου της Επικρατείας επιχειρεί από χθες το βράδυ η κυβέρνηση, «φλερτάροντας» σοβαρά με το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος «να φτάσει ως το τέλος» σε σχέση με τις αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο ενώ ήδη από χθες το βράδυ μία μείζων απόφαση έχει ληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεφαλαιώνεται στο εξής συμπέρασμα: «δεν κάνουμε πίσω».

Η συγκεκριμένη απόφαση εξυπηρετεί δύο σκοπούς για το Μέγαρο Μαξίμου: πρώτον, να μην αλλάξει η κυβερνητική στρατηγική επί της ουσίας του θέματος, ήτοι «να επέλθει η νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο», όπως υποστηρίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Ο δεύτερος -και όχι λιγότερο σημαντικός- σκοπός αφορά στην ανάγκη συσπείρωσης της κυβέρνησης. «Τώρα έχουμε πόλεμο και πρέπει να είμαστε ενωμένοι», είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου προς όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και, η αλήθεια είναι ότι το κλίμα σύγκρουσης με την Δικαιοσύνη και την αξιωματική αντιπολίτευση εξυπηρετεί τη συσπείρωση που αυτή τη στιγμή το κυβερνών κόμμα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Διπλή σύγκρουση

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει την απόφαση -και, μάλιστα, χωρίς δεύτερες σκέψεις- να αποδώσει στη Δικαιοσύνη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακέραια την ευθύνη για τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης. Δεν ήταν τυχαία η χθεσινοβραδινή αναφορά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στην ΕΡΤ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η απόφαση «δημιουργεί αίσθημα αδικίας». Εξάλλου, νωρίτερα, σκληρή κριτική στην απόφαση του ΣτΕ είχε ασκήσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, θέτοντας τους Συμβούλους Επικρατείας ενώπιον των ευθυνών τους σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της απόφασής τους. Η Όλγα Γεροβασίλη κατηγόρησε το Στε ότι «προσωρινά παρεμποδίζει την ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου”, ενώ υπενθύμισε ότι πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα Μνημόνια, το «μαύρο» στην ΕΡΤ και το PSI. «Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.», συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών», «εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό», «στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη» και «και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών».

Σημειωτέον ότι ευθείες βολές προς την Δικαιοσύνη εξαπέλυσε και το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, μιλώντας στην ανακοίνωσή του για «βαθύ παρακράτος». Ταυτόχρονα, το Μαξίμου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και στη ΝΔ, καταλογίζοντάς της «σχέδιο αποσταθεροποίησης» με αφορμή την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. «Η ανακοίνωση της ΝΔ, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν. Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού», σημείωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η «επόμενη μέρα»

Σε κάθε περίπτωση, ενώ η σφοδρή σύγκρουση με την αντιπολίτευση, αλλά και με την Δικαιοσύνη, θεωρείται ήδη δεδομένη για την κυβέρνηση, τα βλέμματα όλων στρέφονται στις επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Χθες, επ' αυτού έδωσε το στίγμα των προθέσεών του ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, προαναγγέλλοντας ότι την Δευτέρα η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την παροχή βεβαίωσης εκπομπής σήματος σε όσους καναλάρχες... πληρώσουν, έως ότου διεξαχθεί νέος διαγωνισμός και οριστικοποιηθεί η αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο. Συν τοις άλλοις, και από την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού προκύτπει ότι το Μαξίμου ουδόλως σκέφτεται να πετάξει τον «νόμο Παππά» στο καλάθι των αχρήστων: «Η ΝΔ.έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός». Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι ότι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης», τόνισε με νόημα το Μαξίμου.

Πάντως, από σήμερα θεωρείται δεδομένη η συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, προκειμένου με ταχείς ρυθμούς να ξεκινήσουν οι απόπειρες συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να συμμορφωθεί η κυβέρνηση -και η Βουλή- στην απόφαση του ΣτΕ. Και εκεί θα δοθεί η επόμενη πολιτική μάχη, στην περίπτωση που η ΝΔ επιμένει στο «σαμποτάζ» ως προς την συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής...

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Τα καθεστωτικά θρεφτάρια των πάσης χλωρίδας και πανίδας Νταβατζήδων απεφάνθησαν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός ως προς το άρθρο 2Α περί της μεταφοράς της αρμοδιότητας του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των τηλ. καναλιών.
  Δηλαδή απεφάνθησαν ότι ΜΟΝΟ τα εγκάθετα και διορισμένα ανδρείκελα των κομμάτων του ΕΣΡ «δύνανται» να αδειοδοτήσουν και ΟΧΙ οι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας και οι εκλεγμένοι δημοκρατικά εκπρόσωποι των πολιτών της Βουλής!
  Στην χώρα των ανδρείκελων και της μαφιόζικης ΟΜΕΡΤΑ, μπροστινοί είναι πάντα ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ !!

 2. Jontikis 11:08 27/10/2016

  Να δουμε που θα βρουμε λεφτα. για να ανασανει αυτο το ερημο κρατος!

 3. Στο κολοφώνα της ματαιοδοξίας και της αλαζονείας τους ο Τσιπρας και ο Παππάς μας λεν οτι η απόφαση του ΣτΕ είναι » αντισυνταγματική » .
  Παίρνουν και την δικαστική εξουσία επάνω τους και γίνονται κατ´ ουσίαν και τύποις ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ !
  Ο Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι η απόφαση «δημιουργεί αίσθημα αδικίας» και θα την αλλαξουμε ….
  Η δε Όλγα Γεροβασίλη, θέτοντας τους Συμβούλους Επικρατείας » ενώπιον των ευθυνών τους σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της απόφασής τους, άσκησε
  στ ΣτΕ κριτική στην απόλυτη απόφασή τους οτι το ΕΣΡ ειναι η μόνη αρχή που θα ασχολείται με την διανομή των αδειών των συχνοτήτων ραδιοτηλεόρασης .
  Οπως πολύ σωστά παρατήρησε η κ. Ιωάννα Μάνδρου αλλο τον να κρίνουμε τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών και αλλο το να αμφισβητούμε την ισχύ τους !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.