ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση ΟΗΕ για παράταση της

Έμεινε στα λόγια και πάλι η εκεχειρία στην Υεμένη

Μια ακόμη εκεχειρία στον πόλεμο της Υεμένης έληξε ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έπειτα από μια μέρα όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από την Σαουδική Αραβία και των σιιτών ανταρτών Χούτι.
yemen

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, που είχε διάρκεια 72ωρών, με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της εκεχειρίας, πριν την κατάρρευση της, να φαίνεται να μην είχαν αποτέλεσμα.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ κάλεσε σήμερα με ανακοίνωση του τις εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο να παρατείνουν την εκεχειρία για τρεις ακόμη μέρες.
Κατά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός, οι χερσαίες μάχες συνέχισαν αμείωτες, αλλά οι αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα Σαναά σταμάτησαν, ενώ σημειώθηκαν λιγότερες επιθέσεις πυραύλων από τους Χούτι προς το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, ανέφεραν κάτοικοι και τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο σαουδαραβικός συνασπισμός δυνάμεων κατηγόρησε τους Χούτι ότι προέβησαν σε τουλάχιστον 1.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά το τελευταίο 24ωρο, εξαπολύοντας βομβιστικές επιθέσεις στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία, καθώς και σε αρκετές επαρχίες της Υεμένης.

Ο στρατηγός Αχμεντ Ασέρι, διοικητής της 4ης σαουδαραβικής ταξιαρχίας στα σύνορα της Υεμένης με την επαρχία Νατζράν της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι δυνάμεις του απώθησαν χερσαίες επιθέσεις των Χούτι.

«Κατά το τελευταίο 48ωρο, ο εχθρός επιχείρησε μια τεράστια προώθηση προς την περιοχή…ένας μεγάλος αριθμός μαχητών μετακινήθηκε προς τα σύνορα», τόνισε ο Ασέρι.

Ο τηλεοπτικός σταθμός al-Masira που ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες ανέφερε πως οι Χούτι απώθησαν επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων που συνοδεύτηκαν από επιδρομές αεροσκαφών του σαουδαραβικού συνασπισμού προς την Σαναά από αρκετές κατευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.