ΕΛΛΑΔΑ

Για το Μουντιάλ 2022

Ένας ακόμη νεκρός εργάτης στα κάτεργα του Κατάρ

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνοσπονδία σφυρίζει αδιάφορα, παρά τις συνεχείς καταγγελίες για τον εργασιακό μεσαίωνα στα έργα υποδομής στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ του 2022.

Η χώρα του Κόλπου επενδύει δεκάδες δισ. ευρώ για νέα στάδια και υπερσύγχρονη υποδομή για την άψογη διοργάνωση των αγώνων, αλλά αυτά τα έργα κρύβουν το απίστευτο δράμα εκατοντάδων χιλιάδων ξένων εργατών από την Ινδία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές.
Το Σάββατο, μάλιστα, ένας ακόμη εργάτης έχασε τη ζωή του, δουλεύοντας στα εργοτάξια-κάτεργα του Κατάρ. Συγκεκριμένα ο συγκεκριμένος εργάτης έχασε τη ζωή του στο εργοτάξιο κατασκευής του σταδίου «Αλ Βάκρα» και νέες φωνές καταγγέλουν τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, ενώ η κυβέρνηση του Κατάρ και η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή έρευνας για τη διακρίβωση του τραγικού περιστατικού. Μια ακόμη έρευνα για τις εκατοντάδες χαμένες ζωές στα κάτεργα του Κατάρ...
Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες για να περατώσουν τα «φαραωνικά» σχέδια του Εμιράτου. Αρκετοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες έχουν σακατευτεί στα εργοτάξια, καθώς δεν τηρούνται, ούτε στοιχειωδώς, οι συνθήκες ασφαλείας. Δουλεύουν με μισθούς πείνας και χάνουν τη ζωή τους για να προλάβει το Κατάρ να ολοκληρώσει, με κάθε κόστος, το μεγαλοπρεπές όνειρο του.
Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, συνεχίζει τον αγώνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για να πιέσει την FIFA και το Κατάρ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα «εργοτάξια του θανάτου». Οι γραφειοκράτες, όμως, της παγκόσμιας συνοσπονδίας, βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των εργατών αυτών.
Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσιάστηκε, τον περασμένο Μάρτιο, στο Λονδίνο με τίτλο: «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ 2022». Στην πολυσέλιδη αυτή έκθεση καταγγέλεται πως μετανάστες εργαζόμενοι στην ανοικοδόμηση του σταδίου στη Ντόχα, αναγκάζονται να ζουν σε «άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και να «πληρώνονται με ψίχουλα», ενώ ασκεί έντονη κριτική για την αδιαφορία της FIFA.
Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Σαλίλ Σέτι, είχε καλέσει, μάλιστα, τον νέο πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να πάρει θέση ενάντια στην κακοποίηση των εργαζομένων: «Η απάνθρωπη μεταχείριση των εργατών αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Για τους παίκτες και τους οπαδούς, ένα γήπεδο παγκόσμιου κυπέλλου είναι ένα μέρος ονείρων. Για ορισμένους από τους εργαζομένους οι οποίοι μας μίλησαν, είναι ένας ζωντανός εφιάλτης».
Να σημειωθεί πως στις αρχές του μήνα, ο 21 ετών Ναντίμ Σαριφούλ Αλάμ από το Μπαγκλαντές, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σκληρής εκμετάλλευσης, ενώ εργαζόταν στο Κατάρ και τις εγκαταστάσεις για την τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου, μήνυσε τη FIFA, επειδή η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, προκειμένου να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες για τους εργάτες.
Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε στη Ζυρίχη, με την υποστήριξη του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Ολλανδίας, καλεί τη FIFA να αναγκάσει το Κατάρ να υιοθετήσει «μίνιμουμ εργατικά στάνταρ» για τους μετανάστες εργάτες που μετέχουν στην προετοιμασία για το τουρνουά, στα οποία να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον το δικαίωμα παραίτησης ή αναχώρησης από τη χώρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.