ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δύναμη της λογοτεχνίας

Ένας ποταμός από βιβλία σε δρόμο του Τορόντο

«Literature vs. traffic», λογοτεχνία κατά της κίνησης, βάφτισε η ομάδα καλλιτεχνών Luzinterruptus την τελευταία παρέμβασή της σε αστικό περιβάλλον.

Η ομάδα - που έχει επιλέξει το φως ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και το σκοτάδι ως καμβά - προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Και η μεταμόρφωση αποκαλύπτει» που επιμελείται η Camille Hong Xin, στο πλαίσιο της Nuit Blanche (Λευκής Νύχτας) του Τορόντο.

Αποτέλεσμα; Η οδός Hagerman μεταμορφώθηκε σε ένα ποτάμι από βιβλία που σαν φίδι ελίσσεται στην πόλη. Σαν μια σιωπηρή διαμαρτυρία ενάντια στις επιδράσεις της κίνησης οχημάτων στη ζωή των κατοίκων της πόλης. Σαν σηματοδότηση του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ τροχοφόρων και κατοίκων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Luzinterruptus έχουν παρέμβει με αυτή τους την εγκατάσταση. Στο παρελθόν, την έχουν παρουσιάσει στην Μαδρίτη, στην Νέα Υόρκη, στην Μελβούρνη. Κάθε φορά, οι ντόπιοι κάνουν ένα διάλειμμα στον θόρυβο, στην ταχύτητα, στη ρύπανση, κάθε φορά αυτά αντικαθίστανται από λέξεις, ποιήματα, τυπωμένα σε βιβλία, και από το απαλό απόκοσμο φως, το τόσο τυπικό αυτής της καλλιτεχνικής ομάδας.

Οι Luzinterruptus εργάστηκαν επί 12 μέρες, μαζί με περισσότερους από 50 εθελοντές. Ετοίμασαν ένα «χαλί» από 10.000 βιβλία (δωρεά του Salvation Army). Την 1η Οκτωβρίου, η εγκατάσταση ήταν έτοιμη. Οι περαστικοί ενθαρρύνονταν να πάρουν ότι τραβούσε την προσοχή τους. Σε δέκα ώρες, το ποτάμι είχε «στερέψει». Την αυγή, είχαν απομείνει λίγοι χαρτόδετοι τόμοι. Τους μάζεψαν τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου.

Για πέντε χρόνια τώρα, το μήνυμα της εγκατάστασης είναι: «Θέλουμε τους δρόμους να τους καταλάβει η λογοτεχνία και να κατακτήσει τους δημόσιους χώρους, προσφέροντας δωρεάν στον περαστικό έναν χώρο απαλλαγμένο από την κίνηση οχημάτων, ο οποίος, για λίγες ώρες, θα υποκύψει στην ταπεινή δύναμη της γραπτής λέξης». Εφήμερο, λιγότερο από εφήμερο, αλλά σημαντικό ως υπενθύμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.