ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπενθυμίζει τα «αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία»

Ένωση Δικαστικών ΣτΕ: Δείξτε τη δέουσα αυτοσυγκράτηση

Αυτοσυγκράτηση συστήνουν οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ μετά τον πολιτικό θόρυβο που προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
n

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δικαστικοί του ΣτΕ «η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας».

Η ανακοίνωση:

Επ’ ευκαιρία πολιτικών δηλώσεων για το θεσμικό ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζονται τα εξής αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία:

1) Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

2) Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.

3) Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.

4) Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση.

Ο Πρόεδρος
Η Γεν. Γραμματέας

Ευθύμιος Αντωνόπουλος
Ευτυχία Κουράκου

Σύμβουλος Επικρατείας
Εισηγητής

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Να θυμίσω (σε όσα αμνοερίφια – αδιάφορο ποιο χρώμα κορδέλας φέρουν στο λαιμό- που οδηγούνται στο κοινής διαχείρισης σφαγείο των εκδορέων τους, ότι οι ιδιοκτήτες δανειστές του σφαγείου ενδιαφέρονται ΜΟΝΟ για την απόσβεση των ζημιών που προκάλεσαν σε προηγούμενες χρήσεις οι φαύλοι διαχειριστές !!) ότι η χώρα χρεοκόπησε και «βαθμολογείται», με οικονομικούς καπιταλιστικούς όρους, ως Failed state ήδη από το 2010 !!
  Έκτοτε οι «κυβερνώντες» διαχειρίζονται τα φέσια (που μετέτρεψαν σε δημόσιο χρέος) των χρηματιστοτραπεζητομαφιόζων, των κρατικοδίαιτων νταβατζήδων τους και την απορρέουσα σαλαμοποίηση της πληβειοποίησης των δύσμοιρων ιθαγενών!

  Είδαμε τι είδους «ενημέρωση» παρείχαν τόσα χρόνια οι κρατικοδίαιτοι νταβατζήδες, 1,3 δις τα δάνεια τους (συν εκείνα των μαφιόζικων «ομίλων» τους), η χώρα χρεοκοπημένη και οι πολίτες σε υπαρξιακό αδιέξοδο !!

  Τα καθεστωτικά θρεφτάρια των πάσης χλωρίδας και πανίδας Νταβατζήδων απεφάνθησαν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός ως προς το άρθρο 2Α περί της μεταφοράς της αρμοδιότητας του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των τηλ. καναλιών.
  Δηλαδή απεφάνθησαν ότι ΜΟΝΟ τα εγκάθετα και διορισμένα ανδρείκελα των κομμάτων του ΕΣΡ «δύνανται» να αδειοδοτήσουν και ΟΧΙ οι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας και οι εκλεγμένοι δημοκρατικά εκπρόσωποι των πολιτών της Βουλής!
  Στην χώρα των ανδρείκελων και της μαφιόζικης ΟΜΕΡΤΑ, μπροστινοί είναι πάντα ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ !!

 2. freeman 15:57 27/10/2016

  Γρήγορα Καραμανλοκαψούρη Τσίπρα, ειδοποίησε μέσω ΠάκοΠαπαγγελΚαμένων τον αφανή συγκυβερνήτη σου Ραφήνιο Μουγκό Λιποτάκτη για να ενεργοποιήσει τον ΑναδρομικοΜπουκωμένο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε γουνάκια το 2006 , ΚαραμανλοΔικαστικό Μηχανισμό που 7 χρόνια τώρα του εξασφαλίζει ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΓΙΑ τις ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΕΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ 2004-2009 .ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΝΩΣΤΑ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΑ greek statistics , που και η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιο 2014 ρητά ανέφερε αλλά οι ΣαμαροΒενιζέλοΨυχάρηδες την ΕΘΑΨΑΝ : «η προβληματική κατάσταση στην Ελλάδα οφειλόταν επίσης και στη ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ στα χρόνια πριν από την έναρξη του προγράμματος» .
  Ρε καραμανλομπουκωμένοι . . . Καρπούζηδες , ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ , ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ θρυλούμενη παρθενιά της Θέμιδας , για τα μάτια του κόσμου, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ για τα τέρατα 2004-2009 που θα πληρώνουμε 2 γενιές ?
  Η ΑΙΣΧΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ που οι Συριζαληταράδες σταλινοφασίστες δείχνουν για τις Δικαστικές Αποφάσεις, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ του Καραμανλικού Παραδικαστικού κυκλώματος που τους διαβεβαιώνει ο Καραμανλής ότι ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ . . . αρκεί να ΜΗΝ ΨΑΧΤΕΙ ΤΟ 2004-2009 . Τα κρυφοφασισταριά ΠαππαδοΓεροβασίλες , ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΟΙ ότι το Καραμανλικό Παραδικαστικό θα ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ για την δημιουργία ΣυριζοΔιαπλοκής στα ΜΜΕ , αλλά ΔΕΝ κατάλαβε πως ΧΩΡΙΣ φρέσκα δις ΓΙΑ ΜΟΙΡΑΣΜΑ (όπως ο Ραφήνιος Λιποτάκτης μοίρασε 2δις το 2006) ΤΟ . . . ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ και σκάλωσε η δουλειά !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.