ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγάλο στοίχημα

Επιστροφή καταθέσεων: Στα 20 δισ. ευρώ το «νέο χρήμα»

Το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών είναι η επιστροφή καταθέσεων.
katatheseis

Μπορεί η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών να μην έφερε πίσω στις τράπεζες τις χαμένες καταθέσεις ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο έχουν δημιουργηθεί περίπου 20 δις. ευρώ τα οποία θεωρούνται ως «νέο χρήμα.

Το «νέο χρήμα», δεν υπόκειται στον περιορισμό των ορίων ανάληψης, τα οποία μετά την «χαλάρωση» έχουν διαμορφωθεί σε 840 ευρώ ανα 15θήμερο. Οι «ελεύθερες» αυτές καταθέσεις δημιουργήθηκαν από εμβάσματα εξωτερικού (επιστροφή κεφαλαίων) ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ από μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι ως «νέο χρήμα» λογίζεται κάθε νέα κατάθεση μετρητών σε τράπεζα μετά την χαλάρωση των capital controls. Έτσι τα 15 δισ. «νέο χρήμα» στην πραγματικότητα δεν αφορά επιστροφή καταθέσεων αλλά «ανακύκλωση» μετρητών, δηλαδή αναλήψεις μετρητών που οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν για καθημερινές συναλλαγές (super markets, βενζινάδικα, ΟΠΑΠ, εστίαση κ.α.) και τα οποία οι επιχειρήσεις - αποδέκτες των μετρητών τα επανακατέθεσανν στο τραπεζικό σύστημα ως «νέες καταθέσεις».

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η ενίσχυση των «ελεύθερων» μετρητών διευκολύνει σημαντικά τις καθημερινές οικονομικές δοσοληψίες ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που χρησιμοποιούν περισσότερο μετρητά. Ωστόσο, υπογραμμίζουν, ότι πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ακόμα και πολύ μικρού μεγέθους, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική έχοντας ανακαλύψει -πολλοί βίαια λόγω της επιβολής των capital controls- τα μεγάλα πλεονεκτήματά της. Ωστόσο η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες δεν είναι να αυξήσουν το λογιστικό «νέο χρήμα» αλλά να πετύχουν πραγματικές εισροές νέων καταθέσεων. Μέχρι στιγμής, παρά την μικρή χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, η επιστροφή καταθέσεων είναι οριακή αποτέλεσμα της αβεβαιότητας και δυσπιστίας που εξακολουθούν να κυριαρχούν. Αν και ο Αύγουστος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας αύξησης καταθέσεων (ανήλθαν στα 123,9 δισ. ευρώ από 121,4 δισ. τον περασμένο Απρίλιο) ωστόσο η συνολική εικόνα παραμένει απογοητευτική. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2015 η αύξηση δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις παραμένουν καθηλωμένες στο επίπεδο των 125 δισ. ευρώ που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 13 ετών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι -όπως εκτιμούν Τράπεζα της Ελλάδος και τραπεζικά στελέχη- από τις εκροές καταθέσεων ύψους 41 δισ. ευρώ το 2015, ποσό 20 δισ. με 25 δισ. παραμένουν στη χώρα σε στρώματα και θυρίδες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.