ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Που ποντάρουν οι τράπεζες για την επιστροφή καταθέσεων

"Eπίθεση" για την προσέλκυση καταθέσεων

«Επίθεση» με νέα προϊόντα και κίνητρα για την προσέλκυση καταθέσεων σχεδιάζουν οι τράπεζες αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών στο τετράμηνο Μαϊου– Αυγούστου οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ ωστόσο για να δούμε ουσιαστική αύξηση θα πρέπει να προηγηθεί ουσιαστική βελτίωση του κλίματος. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν καθοριστική την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.
katatheseis

Η προσέλκυση καταθέσεων αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα μαζί με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από την επιτυχία στα μέτωπα αυτά θα κριθεί η επόμενη ημέρα όχι μόνο των τραπεζών αλλά ευρύτερα της οικονομίας. Σημειώνεται ότι παρά την ενίσχυση των καταθέσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ στο διάστημα Μαϊου - Αυγούστου, η αύξηση από τις αρχές του έτους είναι μόλις 500 εκατ. (από 123,4 δισ. τον Δεκέμβριο 2015 σε 123,9 δισ. τον περασμένο Αύγουστο) καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποδυνάμωσαν αντί να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη. Παρά την αναιμική αυτή εικόνα οι τράπεζες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες ότι οι καταθέσεις θα αυξηθούν αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα. Ένας βασικός λόγος αισιοδοξίας είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα σε στρώματα και θυρίδες. Στο διάστημα Νοέμβριος 2014 - Ιούλιος 2015 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 44,5 δισ. ευρώ (από 164,3 δισ. στα 120,8 δισ.) ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος παρέμεινε και παραμένουν στη χώρα. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών σε συνδυασμό με την βελτίωση του κλίματος θα ενθαρρύνουν την επιστροφή καταθέσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή δυο παράγοντες μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά: η γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πρωτοβουλίες -ακόμα και μικρής κλίμακας- που θα καθησυχάσουν τους επενδυτές για την βιωσιμότητα του χρέους. Μια ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα προκαλέσει ένα μεγάλο και μη αναμενόμενο θετικό σοκ καθώς μέχρι τώρα η χώρα έχει συνηθίσει τους πάντες σε μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεις. Έτσι ένα γρήγορο θετικό αποτέλεσμα θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αν μάλιστα συνδυαστεί και με επιτάχυνση άλλων μεταρρυθμιστικών - επενδυτικών πρωτοβουλιών τότε μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας της οικονομίας. Παράλληλα αν μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρξουν κάποια απτά αποτελέσματα από το μέτωπο του χρέους τότε το κλίμα μπορεί να αλλάξει δραστικά και το 2017 να ξεκινήσει δυναμικά επιτυγχάνοντας τις εκτιμήσεις για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, νούμερο που μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ αν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2017 παγιωθεί το θετικό κλίμα και εδραιωθεί στην επενδυτική κοινότητα η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά οριστικής εξόδου από την κρίση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.