ΕΛΛΑΔΑ

Ερό: "Η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γαλλίας"

Η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γαλλίας και για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για το προσφυγικό, υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
_____________________________erot

Την κοινή θέση της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ «ότι η λύση του Κυπριακού περνάει μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες και πρέπει να σέβεται το σύνολο του διεθνούς δικαίου και ιδίως τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως το ευρωπαϊκό κεκτημένο», εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπόδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό.

Το Κυπριακό και η προσφυγική κρίση, και κατ’ επέκταση η στάση της Τουρκίας κυρίως στο δεύτερο ζήτημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τρίτη οι δύο άνδρες.

Καλωσορίζοντας τον κ. Ερό, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι θέλει να συμμεριστεί την αισιοδοξία η οποία υπάρχει για την λύση του Κυπριακού. Όπως διευκρίνισε, θύμισε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, κάτι που αποκλείει οποιαδήποτε συνομοσπονδιακή λύση, το πολύ ομοσπονδιακή λύση μπορεί να γίνει δεκτή, όπως είπε. Αποκλείει, προσέθεσε και την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, αποκλείει οποιεσδήποτε μορφές εγγυήσεων.

«Το κεκτημένο αυτό υπερασπίζει και προστατεύει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μόνον μια λύση που σέβεται στο ακέραιο την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι ανεκτή από εμάς, τους Ευρωπαίους».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα. Αναφερόμενος τέλος στην Τουρκία, ο Πρ.Παυλόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει η γειτονική χώρα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων και θύμισε ότι και η Ελλάδα και η ΕΕ στήριξαν το συνταγματικό καθεστώς στην Τουρκία. Σημείωσε ότι δεν υποτιμούνται οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Τουρκία αλλά θα πρέπει και αυτή να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της.

Στην αντιφώνησή του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην Κύπρο εκτίμησε ότι είναι ένα πολύ λαμπρό παράδειγμα, στο οποίο μπορούμε και έχουμε αναλάβει δράση, για να αναδείξουμε τα δικαιώματα και τις αξίες μας. Εξέφρασε την ελπίδα σύντομα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι μαζί, «θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι μαζί μπορέσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ώστε η Κύπρος να καταστεί γρήγορα πλήρες μέλος, στο σύνολό της, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Ζαν Μαρκ Ερό υπογράμμισε ότι η Γαλλία αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, με τα μέσα και την βοήθεια που προσφέρει, να στηρίξει την ελληνική δημόσια διοίκηση. Αλλά αναλαμβάνει τις ευθύνες της και σε ό,τι αφορά τα θέματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, πάντοτε στο πλαίσιο του σεβασμού της Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, όπως σημείωσε, ο κ. Ερό θύμισε την ισχυρή και σταθερή προσήλωση της ΕΕ στις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και τις αξίες και αρχές που διέπουν τα κράτη δικαίου και βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφερόμενος και στην απόπειρα πραξικοπήματος του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.