ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έβαλε σε σκέψεις το οικονομικό επιτελείο

Αίσθηση από την πρόταση Σάλλα για τα κόκκινα δάνεια

Αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόταση του Μιχάλη Σάλλα για τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και διερευνάται η πιθανότητα να προταθεί στην τρόικα ούτως ώστε να ανακουφιστούν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες. Παράλληλα η παρέμβαση φαίνεται να βρίσκει θετική ανταπόκριση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
sallas

Η πρόταση του κ. Σάλλα προβλέπει το πάγωμα μεγάλου μέρους του δανείου το οποίο και θα διαγράφεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αν δεν αποκατασταθούν οι τιμές των ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο δάνειο θα αποπληρώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

Η παρέμβαση του κ. Σάλλα φαίνεται να βρίσκει θετική ανταπόκριση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει στους θεσμούς την εφαρμογή της έτσι ώστε να ανακουφίσει τις εκατοντάδες χιλιάδες των δανειοληπτών από το δυσβάσταχτο βάρος των κόκκινων δανείων. Με καλό βλέμμα βλέπει την παρέμβαση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρόταση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται σε μια περίοδο που ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων και οι τράπεζες «κλειδώνουν» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων.

Δείτε την πρόταση του κ. Μιχάλη Σάλλα:

Ερώτηση: Όπως γνωρίζετε ξεκίνησαν πρόσφατα οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Στο παρελθόν είχατε δηλώσει ότι είστε κατά των πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Σήμερα ποια είναι η θέση σας;

Απάντηση: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη. Μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος και η οικονομία της χώρας είναι τραγική. Μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε 30% το Εθνικό Προϊόν, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χάθηκε κατά την εκτίμησή μου από την περιουσία των Ελλήνων περισσότερο από ένα τρισ. ευρώ. Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουμε όλοι, προπαντός την έχει διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας και χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια και το εσφαλμένο πρόγραμμα της Τρόικας. Θα έπρεπε λοιπόν οι Θεσμοί να αποδεχθούν μία λύση διαφορετικού χαρακτήρα και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπροστά σε μία τέτοια καταστροφή.

Ερώτηση: Ποια θα μπορούσε να ήταν μία τέτοιου χαρακτήρα λύση κατά την γνώμη σας.

Απάντηση: Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του δανείου που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται από την Τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα την διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη. Έτσι διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back. Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Εάν ωστόσο έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου εξυπακούεται ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί.

Αυτή η λύση θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 18:54 02/10/2016

  ΣΥΣΤΗΜΑ » άστο για αργότερα »
  Και γιατί δεν το έκανες ΟΣΟ ήσουν Νομικά Υπεύθυνος για την Τραπεζά σου ?
  Ανατρέψατε τον Παπανδρέου τον 11/2011 γιατί ΔΕΝ θέλατε να σας διασώσουμε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ (Κράτος) και σαν εγγύηση να πάρουμε ΑΠΛΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ σας .
  ΘΕΛΑΤΕ και ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ εμείς με τεράστια Μνημονιακα Δάνεια για τα εγγόνια μας ΚΑΙ να κρατήσετε ΕΣΕΙΣ τα μαγαζιά -παράγκες σας συνεχίζοντας ανενόχλητοι το αλισβερίσι με τα δανειοβίωτα ΜΜΕ .
  Tα ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ μήπως τα έχουν πάρει και συγγενείς ΕΤΑΙΡΕΊΕΣ των μεγαλομετόχων των τραπεζιτών ?

 2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΣΑΛΛΑ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.