ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαθέσιμα νέα κεφάλαια από τον Σόιμπλε

Γερμανία: Πολύ χαμηλή η απορρόφηση των επενδυτικών κονδυλίων από τους Δήμους

Η Γερμανία έχει επιμερίσει δισεκατομμύρια ευρώ για να αυξήσει τις επενδύσεις σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και κατοικίες, αλλά μέχρι στιγμής οι τοπικές αρχές έχουν δαπανήσει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των χρημάτων λόγω της έλλειψης οργάνωσης που παρατηρείται για την απορρόφησή τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεχόμενος διεθνείς πιέσεις να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να δαπανήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα-ρεκόρ σε υποδομές και εκπαίδευση, κατέστησε διαθέσιμα νέα κεφάλαια μέσω διαφορετικών δεξαμενών χρηματοδότησης.

Ωστόσο, τα στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι οι υπερχρεωμένοι δήμοι και κρατίδια, που ιστορικά διαχειρίζονται ένα μεγάλος μέρος των δημοσίων δαπανών στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, δεν έχουν χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των ομοσπονδιακών κονδυλίων που έχουν στη διάθεσή τους.

Από τα 3,5 δισεκ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο Ταμείο Δημοτικών Υποδομών για επενδύσεις σε σχολεία και νοσοκομεία, οι τοπικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής χρησιμοποιήσει μόνο το 1% περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Το ταμείο αυτό συστήθηκε τον Ιούνιο του 2015 και αρχικά επρόκειτο να υφίσταται έως το 2018. Με δεδομένο τον αργό ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων, το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ συμφώνησε φέτος να παρατείνει την προθεσμία αυτή έως το 2020.

«Πολλές πόλεiς δεν έχουν επαρκείς δυνατότητες σχεδιασμού» δήλωσε ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου DIW. «Επίσης, οι διαγωνισμοί για τις διαδικασίες συχνά παίρνουν περισσότερο χρόνο σε τοπικό επίπεδο».

Οι δημοτικές αρχές παραδέχονται ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν την ξαφνική, αλλά καλοδεχούμενη εισροή κονδυλίων ύστερα από χρόνια λιτότητας.

«Η καθυστέρηση στην αξιοποίηση των ομοσπονδιακών κονδυλιών οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι τοπικές αρχές κατακλύσθηκαν από την περυσινή εισροή-ρεκόρ των μεταναστών και ήταν πολύ απασχολημένοι με το να εξασφαλίσουν τη στέγαση και την ενσωμάτωσή τους», δήλωσε ο Χέλμουτ Ντέντι, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Πόλεων

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.